Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Greșeli de 7,7 milioane lei : Trei mari companii de construcții au dat în judecată Consiliul Județean Alba

Publicat

Consiliul Județean Alba ar putea plăti aproape 8 milioane de lei unor firme nemulțumite de modul în care s-a atribuit o achiziție publică. Un proces în care CJ Alba și UAT Alba este partea pârâtă a fost înregistrat în data de 28 martie, la Tribunalul Alba. Asocierea formată din SC PORR CONSTRUCT SRL – PORR BAU GMBH – ENTSORGA ITALIA SPA cere despăgubiri de  7.758.529,49 LEI+ dobândă într-un dosar ce are ca obiect litigiu privind achiziţiile publice.

Procesul intentat Consiliului Județean Alba ar putea avea ca obiect recuperarea costurilor unor lucrări de stabilizare la noua depozit de colectare a deșeurilor  de la Galda,  lucrări care nu au fost prevăzute în caietul de sarcini al licitației pentru construirea depozitului de la Galda. Pentru stabilizarea taluzului de pământ din punct de vedere tehnic: ”Au fost ridicate 46 de ziduri, fundate pe micro-piloţi foraţi la partea de jos, cu ancore forate în partea de sus, pentru a stabiliza tot taluzul şi tot amplasamentul şi a ţine, prin două puncte fixe, totul în spate. Pe lângă aceste sisteme structurale de stabilizare a fost făcut şi un sistem de drenaj, fiecare capăt de dren având trei drenuri forate care se duc în interiorul masei de pământ pentru a prelua toată apa. În spatele zidurilor se găseşte şi un dren de adâncime şi un dren de suprafaţă”.

Lucrările au fost realizate pe cheltuiala antreprenorului, reprezentanții constructorului susţinând că alunecarea de teren a fost un eveniment ”imprevizibil”. De altfel, antreprenorul a solicitat plata lucrărilor de consolidare a taluzului din cheltuieli diverse şi neprevăzute, dar CJ Alba nu a acceptat cheltuieli suplimentare “încadrate de către antreprenor în condiţii fizice imprevizibile”

Consiliul Județean Alba poate fi bun de plată pentru cei 7,7 milioane lei și are toate șansele să pierdă procesul intentat de asocierea PORR CONSTRUCT SRL – PORR BAU GMBH – ENTSORGA ITALIA SPA. Încă de la inaugurarea depozitului de la Galda, la mijlocul anului 2017, reprezentanții constructorilor au atenționat că vor acționa în judecată pentru recuperarea banilor pe care i-au cheltuit cu consolidarea malurilor depozitului, care la un momentat dat au început să alunece. Reprezentanții constructorilor au dat de înțeles la vremea respectivă că nu au de gând să plătească  din buzunarul propriu greșelile  de expertizare a solului pe care le-au făcut alte firmele contractate de Consiliul Județean.

Depozitul de deșeuri de la Galda a devenit oul fierbinte al administrației județene. Din cauza întârzierilor repetate la punerea în funcțiune locuitorii județului Alba sunt nevoiți să plătească operatorilor de salubritate prețuri tot mai mari pentru colectarea și transportul gunoiului. În lipsa unei gropi de gunoi funcționale,  transportul și depozitarea deșeurilor colectate din județul Alba se face în alte județe.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax