Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Greșeli făcute de procurorii din Alba într-un dosar: Motivul pentru care judecătorii au returnat rechizitoriul înapoi la Parchet

Publicat

Greșeli făcute de procurorii din Alba într-un dosar. Un  dosar de evaziune fiscală a fost recent returnat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. Motivul, rechizitoriul întocmit de procurori conține o serie de greșeli. 

În data de 14 martie 2024, judecătorii Tribunalului Alba au trimis înapoi rechizitoriul din cauza faptului că acesta era incomplet. Dosarul s-a aflat în stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. 

Este vorba despre o trimitere în judecată pe numele unei femei din Alba acuzată de evaziune fiscală.

Faptele pentru care aceasta a fost cercetată și mai apoi trimisă în judecată, s-ar fi petrecut în anul 2022. Femeia ar fi vândut zeci de mașini second hand fără a declara veniturile.

Ce au reținut procurorii în rechizitoriu

(…) a efectuat, în mod repetat, 44 operațiuni de comercializare a unor autovehicule second-hand, fără ca acestea să fie declarate organului fiscal, eludând astfel înregistrarea veniturilor obținute, cu scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale datorate bugetului statului, activitate prin care a cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare totală de 35.811 lei.

Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Alba: Greșeli făcute de procurorii din Alba într-un dosar

În cameră preliminară judecătorii Tribunalului Alba au verficat rechizitoriul emis de procurori. Aceștia au descoperit o serie de carențe în documentele procurorilor.

În linii mari, faptele nu sunt descrise suficient, contractele pe care femeia le-ar fi încheiat nu sunt detalitate suficient și de asemenea nu sunt exemplificate.

În privinţa clarităţii actului de sesizare se constată existenţa unor carenţe de natură a crea dificultăţi în conştientizarea întinderii acuzaţiilor formulate. Astfel, procurorul a menţionat la secţiunea „În drept” un număr de 44 de operaţiuni de vânzare însă la filele 3-4 din rechizitoriu prezintă un număr de 43 de cumpărători. Totodată procurorul precizează că o parte din preţurile menţionate în contractele de vânzare-cumpărare erau inferioare sumelor plătite inculpatei, fără a menţiona expres despre ce contracte est vorba, au notat judecătorii.

Mai mult de atât, în rechizitoriu, procurorii nu au menționat despre ce contracte este vorba. În acest fel judecătorii au concluzionat că femeia nu își poate formula o aparare față de acuzațiile aduse.

Totodată judecătorul de cameră preliminară constată că deşi inculpatei i se impută încheierea a 44 de tranzacţii, nu s-a menţionat exact despre ce contracte este vorba ci doar despre veniturile obţinute.

Claritatea acuzaţiei este o componentă importantă a dreptului la un proces echitabil întrucât pentru a-şi putea construi o apărare efectivă inculpatul trebuie să înţeleagă acuzaţiile care îi sunt aduse, au reținut magistrații.

Judecătorii au întors dosarul la procurori

După ce au analizat dosarul și au descoperit carențele din el, magistrații Tribunalului Alba au decis ca actele să fie întoarse la procurori.

Constată neregularitatea rechizitoriului din data de 19.01.2024, întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba în sensul descrierii insuficiente a stării de fapt cu privire la infracţiunea de evaziune fiscală

(…) dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Tribunalului Alba, în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul urmând a comunica judecătorului de camera preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    marți, 19.03.2024 at 21:13

    Mai sunt şi dosare făcute la câte un şpriţ, sau după prea mult şpriţ.

  2. Adam Nicola

    joi, 21.03.2024 at 15:08

    Bine ca primesc salarii enorme și pensii speciale ca…dosarele nu au importantă. Timpul trece leafa merge

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax