Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

„Greutatea” din ghiozdan. 6 kilograme, cărate în spate în fiecare zi, de elevi de clasa a V-a din Alba Iulia

Publicat

Mersul la școală este, pentru o mare parte din elevi „greu”, la propriu. Oricât de halucinant ar părea, elevii de clasa a V-a au de cărat aproape zilnic câte 6 kilograme, în spate. 

5,8 kilograme cântărește ghiozdanul unei fetiție  de 11 ani care învață la o școală din Alba Iulia, asta înseamnă aproape 20% din greutatea ei. Doar cărțile pe care le are de purtat pentru cursurile dintr-o zi de vineri sunt 5 kilograme, asta în condițiile în care media de greutate a unui copil la această vârstă este de 36 de kilograme. 

ghiozdan

Problema greutății ghioznaului este una din ce în ce mai serioasă având în vedere că numărul materiilor crește de la an la an, direct proporțional cu numărul kilogramelor din ghiozdane.

„Greutatea maximală pentru un ghiozdan ar trebui să fie între maximum 8-10% din greutatea corporală a elevului. Aşa arată cele mai multe studii internaţionale. Orice depăşeşte acest procent poate cauza multiple afecţiuni pentru elevi. Vorbim de faptul că supraîncărcăm corpul unui copil, care este în creştere, iar oasele acestuia nu sunt într-atât de mineralizate precum sunt la un adult. Copilul îşi poziţionează corpul într-o postură care îi poate afecta coloana vertebrală (ajungând chiar la scolioză) sau poate produce oboseală sau epuizare“, a explicat un medic şcolar.

Deși medicii atrag atenția în acest sens, singurii care încearcă să ușureze greutatea copiilor sunt părinții, care îi duc și îi aduc de la școală, tocmai pentru ca elevii să nu fie nevoiți să-și care singuri ghiozdanul. 

Un proiect ce prevedea ca ghiozdanele să nu cântărească mai mult de 10% din greutatea elevului a fost depus anul trecut în Parlament.

În expunerea de motive, iniţiatorul propunerii susţine că această măsură vine în sprijinul sănătăţii copiilor, în special celor din clasele primare şi gimnaziale, care pot suferi deformări ale coloanei vertebrale din cauza neadaptării greutăţii ghiozdanelor la capacitatea de efort fizic corespunzătoare vârstei:

“De exemplu, un elev de clasă primară poate avea un ghiozdan cu o greutate cuprinsă între 4 şi 7 kg în condiţiile în care greutatea maximă recomandată pentru un copul de 7-11 ani nu ar trebui să depăşească 2,5-3 kg”.

Proiectul prevedea că ” “volumul și greutatea manualelor, rechizitelor și a altor materiale necesare în procesul didactic, transportate zilnic de elevi la școală și de la școală, vor fi adaptate capacității de efort fizic a elevilor, iar greutatea acestora nu va depăși 10% din greutatea corporală a elevului”.

Cel mai probabil, proiectul pus în dezbatere la Senat anul trecut a fost pus la sertar. 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax