Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

GREVA GENERALĂ în învățământ va fi declanșată luni. Negocierile s-au încheiat. Comunicatul Guvernului și reacția sindicatelor

Publicat

Guvernul și sindicatele din Educație au încheiat prima rundă de negocieri, în perspectiva grevei generale de luni. 

Discuțiile par a fi eșuat, iar greva generală va fi declanșată luni, anunță sindicaliștii. Negocierile au început la ora 14:00 cu un discurs al premierului Ciucă, transmis public.

Ulterior, cele două părți au intrat în subiect, fără presă.

Cele mai importante propuneri făcute de Guvern:

  • instituirea unui bonus de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți
  • acordarea de bonusuri pentru profesorii care predau în zone defavorizate
  • creșteri de salarii pentru personalul nedidactic
  • Legea salarizării finalizată până la jumătatea lunii iulie

Guvernul a transmis un comunicat de presă în care a explicat oferta făcută sindicatelor.

Comunicatul Guvernului:

”Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învățământ.

Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți si cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate in zone defavorizate.

Totodată, Guvernul si-a menținut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153.

Aceasta măsură, care vizează cresterea veniturilor, va fi extinsă si pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8.

Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare si in eliminarea inechităților din legea salarizării.

În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizarii, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. sa poata fi înaintat Parlamentului Romaniei pentru aprobare.

Guvernul va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile ca Educatia rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare”.

Grevă generală: Sindicatele nu au acceptat oferta

Sindicatele nu au acceptat și au acceptat oferta pentru profesorii debutanți și nici creșterile salariale oferite de Guvern.

”Profesorii vor trebui să primească din partea executivului o soluție care să fie credibilă. Noi o să le pune la dispoziție exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului, acest comunicat va ajunge în toate organizațiile noastre iar membri noștri de sindicat se vor pronunța.

Dar cu certitudine vă spunem că pe această ofertă mâine va fi grevă generală!” a spus liderul de sindicat Marius Nistor.

Șansele ca cele două părți să cadă la un acord erau oricum mici.

Sindicaliștii au declarat încă înaintea ședinței cu premierul Nicolae Ciucă și liderii coaliției că greva anunțată pentru luni se va ține indiferent de rezultatele negocierilor.

Liderii celor două mari federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu si Marius Nistor, susţin că guvernanţii sunt responsabili pentru situaţia în care se află sistemul de educaţie. ”Oferta va ajunge la oameni. Oamenii sunt cei care decid. Nu putem lua o decizie astăzi” a declarat Simion Hăncescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    luni, 22.05.2023 at 09:33

    Era de știut că aici se ajunge.De ce și-au mai stricat weekendu-l cadrele didactice.
    Acum guvernanții o să ia un bonus de 75-100% pentru ore suplimentare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax