Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Grup de 49 de turiști din Apuseni, BLOCAȚI într-un hotel din Palestina. Nu pot pleca nici spre Tel Aviv, nici spre Amman

Publicat

Un grup de turiști români din Apuseni sunt blocați în Palestina din cauza conflictului armat care a început în zonă sâmbătă dimineața. 

Este vorba despre un grup de 49 de turiști. Autoritățile române aduc acasă românii din zona de conflict, însă turiștii din Alba sunt la 60 de kilometri de Amman și ar prefera să fie luați de acolo, în loc să meargă în Tel Aviv, în plină zonă de conflict.

Aceștia sunt în Ierihon, Ierihon, la Hotel Syraan.

Drumuri pustii in Ierihon. Foto: G4Media

Alba24 a vorbit cu ei. Străzile sunt pustii, iar ei stau în hotel. Au vorbit la Tel Aviv cu un preot de acolo, care le-a spus că în zonă se trage intens cu rachete, astfel încât călătoria nu este sigură.

Nici la Amman nu este ușor de ajuns pentru că li s-a spus că au nevoie de viză pentru Iordania, astfel se tem că ar putea fi obligați să rămână în zonă două, trei săptămâni.

Grup de turiști din Alba blocați în Palestina: Au nevoie de bani pentru a se întoarce

Un membru al grupului a declarat pentru Alba24 că în zona în care se află nu este nici un pericol în prezent.

Mulți dintre oameni nu au suficienți bani la ei, astfel încât au nevoie de bani pentru a se întoarce. Autoritățile românești au fost anunțate.

Grupul a plecat din Alba în data de 3 octombrie și ar fi trebuit să se întoarcă din Tel Aviv, cu avionul.

Deputatul de Alba, Florin Roman, a vorbit cu ei și a început demersuri la Ministerul de Externe.

”Am vorbit cu ministrul de Externe să vedem cum pot fi aduși acasă. Au vorbit deja cu ambasadorului. Dacă vin de la Tel Aviv, intră în zonă de conflict. Ar prefera să fie preluați de la Amman, care e la doar 60 de kilometri, însă asta ar presupune costuri pe care nu șiu le pot asuma în totalitate. Facem toate eforturile să îi aducem acasă cât mai repede” a spus deputatul Florin Roman, pentru Alba24.

Acesta a adăugat că în legătură cu ei este și consulul Gabriel Rotaru.

MAE atenţionează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în statul Israel

„Cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Statul Israel sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă”, a mai transmis MAE, conform ANAT.

De asemenea, numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv este +972 54 5643279, iar cel al Consulatului General de la Haifa +972 543 998 038.

În plus, Ministerul Turismului din Israel pune la dispoziţie un birou virtual de informare şi îndrumare a turiştilor şi profesioniştilor din turism. Biroul de turism virtual – întrebări doar pe WhatsApp sau prin e-mail +972-55-972-6931, virtual@goisrael.gov.il.

Aeroportul Ben Gurion este deschis şi funcţionează, dar punctul de trecere al frontierei Allenby Bridge (trecerea terestră din Iordania în Israel) va fi închis pentru următoarele 24 de ore. Toate celelalte puncte de trecere ale frontierei terestre sunt deschise, precizează ANAT.

Şi Wizz Air a anunţat, sâmbătă seara, că zborurile sale către şi dinspre Tel Aviv de duminică, 8 octombrie, au fost anulate.

În Israel sunt între 800 – 900 de români, mulţi sunt turişti, alţii sunt în pelerinaje. Președintele Iohannis a anunțat că se caută  soluţii pentru a-i aduce în ţară pe cei care vor să revină rapid.

Războiul din Israel a izbucnit în contextul în care sâmbătă a fost marcată ultima zi a sărbătorii evreieşti Sukkot în Israel, când numeroşi pelerini şi turişti vin în ţară în timpul vacanţei şcolare.

De asemenea, se împlinesc cincizeci de ani şi o zi de la începutul războiului arabo-israelian din 1973, care s-a soldat cu moartea a 2.600 de israelieni şi cu cel puţin 9.500 de morţi şi dispăruţi de partea arabă în trei săptămâni de lupte.

MAE: 346 de cetățeni români au fost repatriați sâmbătă din Israel

Ministerul Afacerilor Externe informează că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză, 346 de cetăţeni români şi străini au fost repatriaţi din Israel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu două curse operate de compania TAROM – 189 prima cursă, respectiv 157 cu al doilea zbor -, măsură luată în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza.

Lupte violente între forțele israeliene și Hamas. Sute de persoane au fost ucise

Lupte violente în care sunt implicate forțe israeliene și membri Hamas au loc duminică. De asemenea, Israelul a lovit o zonă din Liban de unde s-a tras spre un obiectiv militar israelian. Sute de persoane au fost ucise în timpul confruntărilor.

Forțele israeliene s-au confruntat duminică cu bărbați înarmați ai grupării palestiniene Hamas, la 24 de ore după ce militanții au lansat un atac surpriză asupra Israelului în care au fost ucise aproape 500 de persoane, în cea mai sângeroasă zi din Israel din ultimii 50 de ani, potrivit Sky News.

Trupele israeliene s-au luptat cu atacatorii Hamas pe parcursul nopții în mai multe zone din sudul Israelului. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a spus pe rețelele de socializare că situația nu era pe deplin sub control.

Luptătorii Hamas și-au început atacul în zorii zilei de sâmbătă cu un baraj uriaș de rachete în sudul Israelului, oferind acoperire unei infiltrări fără precedent, pe mai multe fronturi, a luptătorilor din Gaza.

Hamas ucis cel puțin 250 de israelieni în confruntările din cursul zilei și au fugit înapoi în Gaza cu zeci de ostatici. Peste 230 de locuitori din Gaza au fost uciși atunci când Israelul a răspuns cu lovituri aeriene.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax