Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Gunoiul se scumpește la Alba Iulia peste noapte: Cetățenii vor plăti o factură mai mare cu trei lei

Publicat

Gunoiul din Alba Iulia se scumpește, cel puțin pentru o perioadă. Motivul scumpirii îl reprezintă transportul deșeurilor menajere de pe platforma de transbordare de pe centura din Alba Iulia, la groapa ecologică din Oradea. 

Măsura este o soluție de urgență pentru a evita o nouă criză a gunoaielor, în condițiile în care depozitul de la Târgu Jiu este momentan închis, iar centrul ecologic din Galda de Jos încă nu este funcțional. 

Vezi și SONDAJ Alba24: Sunteți mulțumit de activitatea primarului din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, după primele șase luni de mandat?

Tariful majorat se va aplica din data de 7 aprilie. 

Marți, 6 aprilie, consilierii locali ai Consiliului Local Alba Iulia au votat la propunerea primarului Gabriel Pleșa modificarea tarifelor, adică transportarea deșeurilor menajare în Oradea.

Mai exact, albaiulienii vor plăti cu 3 lei mai mult pentru ridicarea gunoiului și transportarea acestuia la Oradea.

Noile tarife vor fi aplicate cel puțin o lună până când se va deschide depozitul de la Galda de Jos. Modificarea tarifelor pentru salubrizarea stradală și ridicarea deșeurilor va intra în vigoare din 7 aprilie.

Comisia de buget a dat un aviz favorabil, dar comisia administrarea domeniului public a dat un aviz nefavorabil.

Depozitare mai scumpă la Oradea

Primarul din Oradea, fix pentru a-i descuraja pe operatorii de gunoi din alte județe să aducă gunoiul la Oradea, a mărit taxa de depozitare a deșeurilor la groapa de gunoi a municipiului.

”Acum câteva luni am mărit acea taxă suplimentară, de la 3 la 10 euro pe tonă, dar în continuare am avut solicitări.

Acum o mărim la 15 euro pe tonă şi nu ne vom opri să o mărim, dacă aceste solicitări vor veni”, a declarat Florin Birta, miercuri, într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local, unde s-a votat majorarea”, potrivit publicației ebihoreanul.ro.

Taxa de 15 euro pe tona de deşeuri se adaugă tarifului de depozitare de la Eco Bihor, care este de 20,51 euro pe tonă.

Prin urmare, Polaris va plăti aproape 36 de euro pe tona de deşeuri dusă din Alba Iulia, la depozitul ecologic din Oradea, cost la care i se adaugă şi cheltuielile de transport.

Reporterii eBihoreanul au precizat că primarul Birta a declarat că deja a primit o solicitare din partea reprezentaților primăriei Alba Iulia pentru depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi din Oradea.

”Până cel târziu pe 15 mai, deşeurile albaiulienilor vor ajunge la halda Eco Bihor. Mi-au promis cei de la RER, care au câştigat licitaţia acolo, că până pe 9 mai vor deschide halda din Galda de Jos”, a mai spus Birta, citat de ebihoreanul.ro.

Reamintim că operatorul Polaris nu mai poate transporta de mai bine de două săptămâni gunoiul la Târgu Jiu după ce APM Gorj a retras autorizația de funcționare a depozitului din localitatea respectivă.

Soluția de criză a fost transformarea provizorie a platformei de transbordare de pe centura orașului, ”într-o groapă de gunoi”, dar cu o condiție: gunoiul să fie depozitat până la capacitatea maximă a platformei.

Scumpirea pe care albaiulienii o vor simți odată cu transportarea gunoiului la Oradea ar fi una provizorie, până la deschiderea gropii de gunoi de la Galda de Jos.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Cititor

    marți, 06.04.2021 at 14:16

    Ce a făcut Mihai Viteazul după ce a cucerit Alba Iulia?
    A mărit dările.

  2. Rika Bombardierul

    marți, 06.04.2021 at 15:01

    Pai dati gunoi greu să traga la kg, de cand o venit la Alba obtot scumpit gunoiul… Din gunoi se face banii… Nuj dc este așa scump.. Aruncați tot la grămadă că nu vă da bani pe preturi, plastic, carton, aluminiu… Ei fac bani si vă mărește și facturile 😏

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax