Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Gunoiul se scumpește la Alba Iulia. Prețul din factură crește cu aproape 4 lei, din cauza costului de depozitare la Oradea

Publicat

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, vrea să evite o nouă criză a gunoaielor în Alba Iulia, în condițiile în care platforma de transbordare de pe centura orașului se umple de la o zi la alta. 

Potrivit primarului, platforma a fost deja umplută în proporție de 60% cu deșeurile menajere ridicate din municipiu, iar soluția ar fi transportarea acestora la groapa de gunoi din Oradea, la depozitul ecologic din Episcopia.

Însă, totul vine cu un cost: un tarif mai mare la depozitarea gunoiului, din cauza faptului că primarul Oradiei, Florin Birta, a majorat taxa de depozitare pentru operatorii care vor să aducă gunoiul din alte județe.

Motivul a fost unul simplu: descurajarea acestora de a merge la Oradea pentru a depozita gunoiul. 

Transportul gunoiului la Oradea va veni în primul rând cu o majorare a tarifului pe care cetățenii din Alba Iulia îl vor plăti pentru ridicarea gunoiului.

Factura la gunoi pe care cetățenii o vor plăti va fi majorată, potrivit primarului Gabriel Pleșa cu 3-4 lei, adică o scumpire cu 30 – 40 %, a declarat primarul pentru alba24.ro. 

Scumpirea facturii la gunoi ar fi una provizorie, până când se va deschide groapa de la Galda de Jos.

În acest sens, la începutul săptămânii viitoare, Gabriel Pleșa va convoca o ședință de Consiliu Local ”de îndată”, în care va propune ca deșeurile menajere stocate pe platforma de pe centura orașului să fie transportate la groapa de gunoi din Oradea.

Măsura propusă de Gabriel Pleșa ar fi una temporară, până la deschiderea gropii de gunoi de la Galda de Jos, deschidere preconizată pentru sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai.

Tarife mărite la groapa de gunoi din Oradea

Însă, măsura de criză găsită de primarul Gabriel Pleșa va fi una mai scumpă. În urmă cu câteva zile, primarul din Oradea, fix pentru a-i descuraja pe operatorii de gunoi din alte județe să aducă gunoiul la Oradea, a mărit taxa de depozitare a deșeurilor la groapa de gunoi a municipiului.

”Acum câteva luni am mărit acea taxă suplimentară, de la 3 la 10 euro pe tonă, dar în continuare am avut solicitări.

Acum o mărim la 15 euro pe tonă şi nu ne vom opri să o mărim, dacă aceste solicitări vor veni”, a declarat Florin Birta, miercuri, într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local, unde s-a votat majorarea”, potrivit publicației ebihoreanul.ro .

Taxa de 15 euro pe tona de deşeuri se adaugă tarifului de depozitare de la Eco Bihor, care este de 20,51 euro pe tonă.

Prin urmare, Polaris va plăti aproape 36 de euro pe tona de deşeuri dusă din Alba Iulia, la depozitul ecologic din Oradea, cost la care i se adaugă şi cheltuielile de transport.

Reporterii eBihoreanul au precizat că primarul Birta a declarat că deja a primit o solicitare din partea reprezentaților primăriei Alba Iulia pentru depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi din Oradea.

”Până cel târziu pe 15 mai, deşeurile albaiulienilor vor ajunge la halda Eco Bihor. Mi-au promis cei de la RER, care au câştigat licitaţia acolo, că până pe 9 mai vor deschide halda din Galda de Jos”, a mai spus Birta, citat de ebihoreanul.ro.

Reamintim că operatorul Polaris nu mai poate transporta de mai bine de două săptămâni gunoiul la Târgu Jiu după ce APM Gorj a retras autorizația de funcționare a depozitului din localitatea respectivă.

Soluția de criză a fost transformarea provizorie a platformei de transbordare de pe centura orașului, ”într-o groapă de gunoi”, dar cu o condiție: gunoiul să fie depozitat până la capacitatea maximă a platformei.

Scumpirea pe care albaiulienii o vor simți odată cu transportarea gunoiului la Oradea ar fi una provizorie, până la deschiderea gropii de gunoi de la Galda de Jos.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    vineri, 02.04.2021 at 14:31

    Asa o fi. Dar in momentul cand apare groapa de la Galda, se va micsora tariful cu suma pusa la tona cu cea de la Severin si Oradea ?

  2. Maria

    vineri, 02.04.2021 at 15:59

    Vai de viața noastră! Care stăm la bloc şi ducem o dată pe săptămâna o pungă cu gunoi plătim o lună şi cei de la case vin toată săptămâna 24 din 24 cu tot felul de mizerii şi nu plătesc nimic!
    Nu-i corect! Dar ținând cont că la noi se face discriminare??

  3. Simi

    vineri, 02.04.2021 at 16:45

    Asa e si cu parcarile,altii platesc altii sunt jmecheri si parcheaza mertanu pe trotuar!
    #Halal,#batjocura,#taxe si impozite,#am votat gresit !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax