Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

GUVERN: Comercianții care nu au case de marcat cu jurnal electronic, iertați la prima abatere

Publicat

Firmele care nu sunt dotate cu case de marcat cu jurnal electronic vor intra sub incidența Legii prevenirii, a decis Guvernul în ședința din 5 septembrie. Conform proiectului postat pe pagina Ministerului de Finanțe, comercianții nu vor fi sancționați direct cu amendă, ci vor primi un plan de remediere cu un nou termen de conformare.

Măsura va fi în vigoare pe o perioadă determinată, astfel încât fiecare operator economic să aibă timp să respecte noile condiții de dotare cu case de marcat cu jurnal electronic. Organele fiscale de control vor analiza situaţia fiecărui contribuabil în parte, iar dacă acesta nu s-a dotat cu aparate de marcat cu jurnal electronic, vor aplica avertismentul şi vor stabili un termen de dotare de maximum 90 de zile, în funcţie de constatări.

Firmele mari și mijlocii erau obligate ca de la 1 septembrie să dețină cu case de marcat cu jurnal electronic, iar firmele mici aveau ca termen data de 1 noiembrie. Conform datelor de la ANAF, aproximativ 27.000 de astfel de companii ar trebui să se conformeze, dar procentul celor care demaraseră procedurile era, la sfârșitul acestei veri, de mai puțin de o treime.

Conform noului proiect, ANAF şi MAI vor analiza, în timpul controlului, situaţia de fapt a comerciantului și vor constata, de la caz la caz, cel puţin următoarele situaţii pentru care vor proceda în consecinţă:

  • este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, situaţie în care organul de control nu aplică sancţiuni;
  • este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta nu este fiscalizat şi instalat, situaţie în care organul de control aplică avertismentul şi stabileşte un termen de instalare foarte scurt;
  • nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piaţă aparate corespunzătoare activităţii acestuia, situaţie în care organul de control aplică avertismentul şi stabileşte un termen scurt de dotare;
  • nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piaţă aparate şi a făcut comandă la distribuitorul autorizat, situaţie în care organul de control aplică avertismentul şi stabileşte un termen de dotare şi fiscalizare scurt;
  • nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic şi nu există pe piaţă aparate de marcat cu jurnal electronic pentru activitatea sa, situaţie în care organul de control aplică avertismentul şi stabileşte în planul de remediere un termen mai lung de dotare (exemplu: 90 de zile).

Legea prevenirii prevede ca în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de dotare stabilit prin planul de remediere, autoritatea publică cu atribuţii de control are obligaţia să reia controlul, iar în situaţia în care se constată neîndeplinirea obligaţiilor legale în termenul acordat, se aplică sancţiunile prevăzute de OUG nr. 28/1999.

“În acest context, atragem atenţia asupra necesităţii ca toate entităţile implicate în acest proces să intensifice demersurile pentru finalizarea avizării tehnice, a fiscalizării, instalării şi punerii în exploatare a noilor aparate de marcat, această măsură legislativă fiind ultimul sprijin care poate fi acordat de MFP în perioada de implementare”, se mai arată în comunicatul Finanțelor.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax