Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvern: Deținuții fără venituri, scutiți de plata taxei pentru eliberarea buletinului. Măsura vizează peste 5.000 de cazuri

Publicat

inchisPersoanele fără venituri aflate în executarea unei pedepse privative de libertate sau a unei măsuri educative privative de libertate care nu au acte de identitate sau ale căror acte au expirat vor fi scutite de la plata taxei extrajudiciare de timbru aferentă eliberării actelor de identitate noi. Guvernul a aprobat miercuri completarea Legii nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru în sensul includerii acestor persoane în categoria celor exceptate de la plata taxelor aferente.

În acest fel, statul, prin autoritățile publice competente, asigură acestei categorii de persoane toate condițiile pentru a-și exercita în mod liber dreptul de vot, ele având, prin lege, dreptul de a vota în incinta unităților de detenție. De menționat că măsura aprobată de Guvern vizează numai persoanele reținute, arestate, condamnate la pedeapsa cu închisoare sau la detenție pe viață și cele aflate în executarea măsurii de internare într-un centru educativ sau de detenție cărora prin hotărârea de condamnare nu li s-a interzis dreptul la vot.

Din efectivul total de 28.312 deținuți aflați în unitățile penitenciare la data de 30 septembrie 2015, au fost identificați 8.752 deținuți fără acte de identitate sau ale căror acte au expirat. Dintre aceștia, 5.026 sunt în imposibilitatea de a-și achita cheltuielile aferente pentru eliberarea unor acte noi de identitate (cheltuieli de producere și eliberare, taxa extrajudiciară de timbru, cheltuieli pentru fotografii, eventuale cheltuieli suplimentare pentru eliberarea în prealabil a actelor de stare civilă necesare emiterii cărților de identitate ș.a.). Costurile totale ale exceptării lor de la plată sunt estimate la 25.130 RON.

Până în prezent, exceptarea de la plata acestor taxe pentru persoanele aflate sub o măsură privativă de libertate și care nu dispun de mijloace financiare avea un caracter dispozitiv, fiind acordată de șeful serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, conform art. 76 alin. (3) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și art. 41 alin. (2) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate