Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvern: Peste 500.000 de pensionari nu vor mai plăti contribuţiile la sănătate. Alte modificări în legislaţia din sistemul medical


Publicat

pensionariGuvernul anunţă că peste 500.000 de pensionari vor fi scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, după ce a majorat plafonul veniturilor până la care CASS se suportă din bugetul de stat.

Totodată, a fost scurtat termenul în care un asigurat poate să-şi schimbe medicul de familie.

Modificările au fost aprobate de Guvern joi, printr-o ordonanţă de urgenţă ce modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Executivul a stabilit ca plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice cu venituri din pensie de până la valoarea unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal în curs, să se facă de la bugetul de stat. Astfel, se corelează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății cu prevederile Legii 227/2015 privind Codul Fiscal.

Pentru anul 2016, efectul acestei măsuri va consta în majorarea de la 740 lei la 872 de lei a veniturilor obținute de pensionari, până la care contribuția de asigurări sociale de sănătate se plătește de la bugetul de stat. În această categorie se vor încadra, în total, aproximativ 2,5 milioane de pensionari din sistemul public, mai exact, 2.454.949 pensionari, dintre care 1.946.340 cu pensii mai mici de 740 de lei și 508.609 cu pensii cuprinse între 740 lei și 872 lei.

O altă modificare adusă de Ordonanța de Urgență adoptată joi introduce posibilitatea, pentru persoanele asigurate, de a-și schimba medicul de familie și înainte de termenul de șase luni de la data înscrierii pe listele acestuia.

Prin Contractul-cadru aprobat tot joi printr-o Hotărâre de Guvern și care va intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2016, sunt reglementate situațiile justificate în care persoanele asigurate își vor putea schimba medicul de familie și înainte de termenul de 6 luni de la înscrierea pe listele acestuia, respectiv: decesul medicului, luarea unei măsuri privative de libertate față de medicul pe lista căruia este înscris, schimbarea domiciliului asiguratului etc).

O altă completare legislativă are scopul să redefinească cardul național de asigurări sociale de sănătate. Concret, se reglementează că prin intermediul cardului național se face dovada calității de asigurat, precum și faptul că acest document este un instrument în procesul de validare a serviciilor medicale acordate asiguraților, astfel încât din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate să fie decontate numai serviciile efectiv acordate și pentru care asiguratul s-a prezentat la furnizorul de servicii medicale. Această reglementare va fi transpusă în Contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017, care va intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2016. Pentru persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință primirea cardului național de sănătate, se emite adeverință de asigurat.

De asemenea, prin actul normativ adoptat joi se prelungește perioada de valabilitate a cardului european de asigurări sociale de sănătate de la șase luni cât este în prezent, la un an. Măsura are în vedere atât dreptul asiguraților la libera circulație, cât și faptul că în celelalte state membre UE sau aparținând Spațiului Economic European sau Confederației Elvețiene durata de valabilitate a cardului european de asigurări de sănătate este mai mare. O altă prevedere vizează corelarea cu legislația fiscală, în sensul că instituie dreptul casei de asigurări de sănătate de a refuza emiterea cardului european în situația în care o persoană nu face dovada calității de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii. În prezent, refuzul emiterii cardului are loc doar în situația în care asiguratul nu face dovada plății la zi a contribuției, reglementare ce nu poate fi aplicată având în vedere că ANAF colectează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate pentru luna anterioară, nu pentru cea curentă, pentru care se solicită eliberarea documentului.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Educației explică de ce o clasă NU trece în online când unul sau doi elevi sunt confirmați cu COVID

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat cum s-a ajuns la decizia scrisă în ordinul de ministru ca o clasă să treacă în online când sunt confirmate trei cazuri de COVID-19 în șapte zile, și nu la unul cum era până acum.

”Aceasta este definiția focarului în România, valabilă de foarte multi ani, pentru gripă și alte boli transmisibile, și susține că riscul îmbolnăvirii există însă acesta este minim dacă se respectă cu strictețe regulile sanitare, în special purtarea corectă a măștii”,  spune ministrul Educației

La trei cazuri COVID, toată clasa trece în online: model utilizat în școlile din Franța

„Definiția focarului așa cum a fost prezentată de ministrul Sănătății este valabilă de mulți ani în România. Lucru pe care mai puțini îl cunosc. Este valabilă pentru gripă și pentru alte boli transmisibile: trei cazuri, trei cazuri înseamnă focar. Trei pentru că acesta a fost modul de lucru al școlilor din Franța de exemplu vreme de foarte multe luni.

Franța, deși a avut un număr de infectări mult mai mare, nu a închis școlile deloc, a suspendat clasă cu clasă atunci când au apărut trei cazuri. Începând de săptămâna trecută în Franța s-a renunțat la regula celor trei cazuri.

Dacă sunt 6-7 cazuri de infectare într-o clasă, atunci cei 6 sau 7 elevi intră în izolare, restul merg la școală. Spania de exemplu nu are trei are cinci cazuri.

În România am considerat că o precauție în plus este necesară și pe seama disponibilității deficitare a testelor și pe seama nivelului de respectare a regulilor sanitare și s-a stabilit trei, nu cinci, nu nelimitat”, a declarat Cîmpeanu la Digi 24.

Ce pățesc elevii care nu merg la școală la un apariția unui caz în clasă

Întrebat despre părinții care nu-și trimit copiii la școală la apariția unui caz, ministrul a spus că aceștia trebuie să fie trecuți absent în catalog. El a precizat că în ordinul de ministru sunt stabilite clar excepțiile pentru scutirea de prezență fizică, mai exact dacă respectivul copil se află într-o stare vulnerabilă de sănătate.

„Dacă respectă regulile și poartă masca așa cum trebuie, nu sust contacți direcți potrivit metodologiei INSP. (…) Eu cred că da (trebuie să li se pună absențe celor care nu vin la apariția unui caz -n.r.). Școla se desfășoară cu prezență fizică, nu există o decizie oficială de suspendare a activității cu prezență fizică în acea clasă li se trec absențe”, a spus el.

Ce se întâmplă dacă un elev are o viroză de sezon

Întrebat ce se întâmplă acum când este sezonul virozelor care se manifestă așa cum se manifestă precum Covidul, ce se întâmplă, Cîmpeanu a spus că părinții trebuie să anunțe dirigintele sau învățătorii că există simptome specifice, să nu-l trimită la școală, caz în care nu se vor pune absențe.

„Din ce am înțeles de la specialiști, dna doctor Stăncel, spre exemplu, cu o experiență și o competență absolut impresionantă în domeniu epidemiologic, putem spune și invers. Covidul se manifestă din ce în ce ca o gripă și nu gripa ca un Covid”, a mai spus Cîmpeanu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Blaj cumpără o autostropitoare pentru irigarea spațiilor verzi de pe raza municipiului. Valoarea investiției

Publicat

Primăria Blaj cumpără un autovehicul pentru stropitul spațiilor verzi de pe raza municipiului. Valoarea investiției este de peste 230.000 de lei. 

Primăria Blaj – Serviciul de Gospodărie Comunală a lansat vineri, 14 ianuarie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unui autovehicul pentru stopitul spațiilor verzi.

Citește și Blaj, „orașul florilor” și în acest an. Primăria cumpără plante ornamentale în valore de peste 660.000 de lei

Valoarea totală estimată este de 232.000 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, încă din anul 2018, Primăria municipiului Blaj – Serviciul de Gospodărie Comunală a început dotarea cu utilaje noi și performante, împreună cu accesoriile acestora, pentru a putea presta serviciile ce fac obiectul de activitate cu calitate și profesionalism și cu costuri cât mai reduse.

În perioada 2017 – 2020 au fost achiziționate: un buldoexcavator, un utilaj multifuncțional pentru spălat străzi și trotuare, o autobasculantă Ford, automăturătoare Scarab, automăturătoare Green Machines, automăturătoare Comam, două tractoare și două remorci.

Se dorește în continuare achiziționarea unei autostropitoare pentru spații verzi, pentru a facilita irigarea spațiilor verzi aflate în sensurile giratorii, a jardinierelor așezate în suporți pe marginea șoselelor, a ghivecelor de flori montate pe suporți la înălțime, pentru întreținerea sănătății plantelor, arbuștilor și îmbunătățirea calității mediului urban și revitalizarea estetică a municipiului Blaj.

În momentul de față, Primăria Blaj – Serviciul de Gospodărie Comunală deține doar niște bazine de apă încărcate în remorcile tractoarelor. Acestea nu mai fac față deoarece în municipiu s-au realizat mai multe zone verzi, necesitatea irigării lor fiind crescută.

Autovehiculul va fi echipat cu un rezervor de 2.000 de litri, pompe de apă de înaltă și joasă presiune și tambur retractabil cu furtun.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cât de mult s-au scumpit biletele de avion. TOP destinații preferate de români

Publicat

Preţul mediu al biletelor de avion a fost, în 2021, cu 19% mai mare decât în anul anterior. În topul celor mai populare destinaţii pentru români s-au aflat România, Marea Britanie şi Italia. Sunt concluziile unei analize de piaţă întocmită de o agenţie de turism.

Majorările de preţ ale biletelor de avion s-au produs ca urmare a creşterilor de tarife pentru zborurile interne şi intercontinental, potrivit sursei citate.

Prețul mediu pentru un bilet de avion

Preţul mediu al unui bilet de avion dus a fost de 155 de euro, iar în funcţie de tipul de zbor, tarifele au fost următoarele: 70 de euro pentru un zbor intern, 90 de euro pentru zbor internaţional, respectiv 303 euro pentru zbor intercontinental.

„Interesant, în comparaţie cu 2019 şi 2020, preţurile biletelor pentru zborurile intercontinentale au crescut cel mai mult. În 2019 am plătit în medie 250 de euro pentru un singur bilet, în timp ce în 2020 era 290 de euro. Totodată, este de remarcat că preţurile biletelor pentru rutele internaţionale, de exemplu din România către ţările europene, în 2021 au scăzut cu 5% faţă de 2020 şi cu 11% faţă de 2019”, a declarat Marius Turbatu, Hub manager eSky România.

Top cele mai populare destinații

În cursul anului trecut, prima poziţie în topul celor mai populare destinaţii pentru români s-a aflat România, iar principalele rute interne au fost spre Bucureşti, Cluj şi Bacău.

Pe locul secund al ierarhiei se găseşte Regatul Unit al Marii Britanii, cu destinaţia cea mai frecventă Londra, în timp ce următoarea în clasament este Italia, cu zboruri către Milano, Roma şi Sardinia. Poziţia a patra este ocupată de Germania, în frunte cu Frankfurt şi Dortmund, iar locul 5 revine Spaniei, unde românii au zburat cel mai frecvent către Barcelona, Madrid, Alicante şi Insulele Canare (în special Tenerife şi Fuerteventura).

Topul destinaţiilor preferate de către români în anul 2021 este completat de Franţa, Belgia, Irlanda, Ţările de Jos şi Turcia.

Pe segmentul asigurărilor de călătorie, datele eSky arată că produsul All Risk, care permite anularea unei călătorii din diverse motive personale (de exemplu: îmbolnăvire, anularea unei cereri de concediu sau îmbolnăvirea unui animal de companie), a fost cel mai popular.

Prin comparaţie, în 2019, doar 20% dintre rezervări aveau o asigurare de călătorie, în 2020 o pondere de 26%, iar în 2021 aproape un client din trei.

sursă: Agerpres

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Numărul deceselor din 2021, mult mai mare față de alți ani. Medicul Răzvan Curcă: pandemia a blocat accesul la servicii medicale

Publicat

Cea mai dureroasă statistică: România a avut peste 300.000 de morţi în primele 11 luni din 2021, record istoric. Într-un an normal, România are 250.000 – 260.000 de decese.

România a înregistrat un număr-record de decese în primele 11 luni ale anului trecut: peste 307.000 de persoane au decedat, număr în creştere cu 17% faţă de perioada similară din 2020 şi mai mulţi cu 3% decât au murit în întreg anul 2020.

Este cel mai ridicat nivel al mortalităţii din ultimii cel puţin 30 de ani şi sunt mai mulţi decedaţi decât în 1918, când au decedat peste 297.000 de locuitori (la o populaţie de 6,5 milioane de locuitori), scrie Ziarul Financiar citat de Mediafax.

Medicul Răzvan Curcă: pandemia a întârziat accesul la servicii medicale

Am avut un pacient diagnosticat cu cancer pulmonar operabil în 2020, programat pentru intervenţie în martie. Dar s-a dat starea de urgenţă, totul era blocat şi nu s-a mai operat, s-a pierdut momentul operator.

A revenit la mine după aproape un an, nu mai era operabil, iar acesta este un exemplu pentru ce s-a întâmplat cu foarte mulţi pacienţi.

Pandemia a întârziat foarte mult accesul la servicii medicale mai ales la pacienţii cronici, care nu au mai venit nici la diagnostic, nici la tratament”, a explicat Răzvan Curcă, medic primar oncolog.

Probleme legate de resursa umană în spitale

El a mai spus că, dincolo de această întârziere în diagnostic şi tratament, au fost probleme legate de resursa umană din spitale: o parte dintre angajaţi lipseau pentru că erau bolnavi, iar o parte au fost alocaţi în alte părţi, în special la ATI şi la urgenţe.

”O parte dintre cei care au decedat anul trecut au murit de Covid, iar o parte au întârziat diagnosticul, spitalele nu au avut destulă resursă umane, pacienţii au amânat prezentarea la medic de frică sau din necunoaştere, iar acestea au fost printre cauzele mortalităţii excesive de anul trecut. Pacienţi nu au fost mai puţini, dar s-au diagnosticat mai puţini”.

În opinia lui, noul val al pandemiei ne va afecta, pentru că vor fi multe cazuri de reinfectări şi secţii care se vor închide.

”Mă aştept la mai multe cazuri de infectări la tineri şi la copii şi vom avea o mare problemă cu vârstnicii nevaccinaţi, pentru că la noi, spre deosebire de situaţia din alte ţări, procentul de vaccinare la vârstnici este de sub 30%”, a mai spus medicul Răzvan Curcă.

În România, în condiţii normale, mor anual în jur de 250.000- 260.000 de oameni. Dincolo de nivelul record al deceselor din primele 11 luni ale anului trecut, de peste 307.000 de persoane, numărul de născuţi-vii a scăzut cu 2% faţă de anul anterior, până la 163.304 copii în primele 11 luni din 2021

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate