Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvern: Posturi de inspecție la frontieră vor funcționa în cadrul direcțiilor sanitar-veterinare judetețene

Publicat

PALATUL VICTORIAPosturile de inspecție la frontieră se vor organiza și vor funcționa în structura direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, a decis Guvernul, în ședința de joi. Se urmărește astfel, asigurarea unei reacţii prompte în situaţii cu risc epidemiologic ridicat, cum este pesta porcină africană, precum și eficientizarea controalelor efectuate cu privire la produsele de origine animală importate.

Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, o serie de măsuri pentru organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea  eliminării  riscurilor asupra sănătății animalelor și siguranței alimentelor, având în vedere contextul epidemiologic actual. În imediata apropiere a României evoluează boli infecto-contagioase majore, precum pesta porcină africană, boala limbii albastre, dermatoza nodulară bovină, care reprezintă un pericol pentru starea de sănătate a efectivelor de animale din țara noastră și pot produce pagube economice semnificative.

Modificările introduse prin OUG aprobată astăzi vizează gestionarea cu responsabilitatea a acțiunilor de prevenire a introducerii pestei porcine africane pe teritoriul național, cu impact deosebit de grav asupra industriei alimentare. De asemenea, organizarea posturilor de inspecție de frontieră în structura direcțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene contribuie la eficientizarea activității de preluare, transport și distrugere a produselor de origine animală și non-animală.

Potrivit actului normativ, direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene preiau de la ANSVA activitatea punctelor de inspecție de frontieră, personalul aferent acestora, patrimoniul posturilor de inspecție de frontieră stabilit  pe baza situațiilor financiare și se subrogă în toate drepturile și obligațiile ce decurg din raporturile juridice ale instituției cu terți legate de domeniul de activitate al inspectorilor de frontieră în care ANSVSA este parte.

O altă măsură prevede înființarea unei singure categorii de circumscripții, respectiv circumscripțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale, prin reorganizarea circumscripțiilor sanitar-veterinare zonale și a circumscripțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor din structura direcţiilor sanitar – veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene. Noua structură preia atribuțiile, posturile și personalul acestora. Prin uniformizarea și completarea atribuțiilor, se asigură eficientizarea activității realizate la nivel local de către serviciile de stat sanitar-veterinare, prin: diversificarea acțiunilor specifice și a serviciilor oferite cetățenilor, gestionarea și analizarea corespunzătoare a informațiilor privind sănătatea animalelor și siguranța alimentelor, reducerea costurilor generate de funcționarea sediilor actuale, de asigurare a logisticii și de deplasare a personalului de specialitate implicat în efectuarea controlului oficial.

Controalele oficiale în fermele/exploatațiile de animale și în unitățile care dețin alimente de origine animală vor fi efectuate de către medicii veterinari din această nouă structură, respectiv din circumscripțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Prin constituirea circumscripțiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale se va asigura implementarea imediată a recomandărilor Direcției Generale Sănătate și  Siguranță Alimentară-DG SANTE din cadrul Comisiei Europene, care vizează organizarea și funcționarea unui nou sistem de control în domeniul producției primare a produselor de origine animală, coroborat cu numărul mare și specificitatea diversă a operatorilor din domeniu.

Totodată, având în vedere importanța cercetării în identificarea de soluții în domeniu, ordonanța de urgență stabilește atribuţii ale ANSVSA referitoare la coordonarea şi finanţarea activităţilor de cercetare-dezvoltare în sistemul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Astfel, ANSVSA va elabora  programe proprii de cercetare-dezvoltare sectoriale și va iniţia, gestiona şi participa la programe naţionale şi internaţionale de cercetare-dezvoltare, pentru o abordare integrată și fundamentată științific a activității specifice.

De asemenea, se completează atribuțiile ANSVSA cu privire la elaborarea, negocierea şi semnarea de documente tehnice bilaterale în domeniul sanitar-veterinar şi al siguranţei alimentelor încheiate la nivel departamental sau tratate internaţionale, în domeniile de competenţă ale Autorității, în conformitate cu Legea nr. 590/2003 privind tratatele, pentru simplificarea formalităților și accelerarea procedurilor necesare demarării exporturilor de animale și produse alimentare.

O altă noutate constă în introducerea celei de-a treia funcții de vicepreședinte – subsecretar de stat în conducerea ANSVSA, pentru a asigura o gestionare mai eficientă a sistemului de control oficial sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Astfel, se consolidează capacitatea instituției de a preveni si neutraliza amenințările globale asociate lanţului alimentar, cu scopul de a proteja sănătatea publică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax