Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernatorul BNR: Băncile nu sunt dezvoltatori imobiliari sau instituţii de binefacere. Creditele trebuie returnate în bani, cu dobândă

Publicat

mugur isarescu Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a făcut referire, marţi, la la inițiativa legislativă cu privire la preluarea de către bancă a casei depusă garanție în cazul în care debitorul nu-și mai poate achita ratele. În opinia sa, băncile nu sunt dezvoltatori imobiliari şi nici institutii de binefacere, iar creditele sunt de fapt banii deponenţilor, care îi aşteaptă înapoi tot sub formă de bani, şi cu dobândă, su sub formă de ferestre sau coşuri de casă.

„Fac o incursiune în inițiativele legislative și mă întreb: Cine va mai acorda credite imobiliare dacă se preconizează prin lege că rambursarea acestora se va face în clădiri. Cred că o asemenea inițiativă legislativă omoară din start orice dezvoltare în viitor a creditului imobiliar și construcțiile de locuințe în general. (…) Astfel este subminată viabilitatea activității bancare în sine și nu avem cum să discutăm despre viitorul activității bancare în România dacă, prin acțiuni legislative, o subminăm pe cea din prezent. Generozitatea manifestată pentru rezolvarea unor probleme de stoc, afectând sever volumul și condițiile de creditare, va afecta creditarea în viitor”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței „Viitorul Modelelor de Business Bancar”.

Acesta a reamintit faptul că banii acordați de bănci sub formă de împrumut sunt, de fapt, banii deponenților. „Acești deponenți care suntem tot noi, îi așteptăm înapoi sub formă de bani, nu sub formă altceva, de ferestre sau coșuri de casă, și îi așteptăm și cu dobândă, pentru că altfel suntem nemulțumiți”, a subliniat șeful BNR.

Potrivit sursei citate, băncile urmăresc să facă plasamente care să le permită asigurarea unui flux de venituri și restituirea și remunerarea corespunzătoare a depozitelor și nu acumularea de proprietăți imobiliare depuse garanție de debitori. „Chiar doresc să scape de ele. Băncile nu sunt dezvoltatori imobiliari, nu sunt niciun fel de dezvoltatori. Dacă intră în alte domenii, nu numai că păcătuiesc, ci pierd, pentru că nu au specialiști. Nu sunt nici agenții imobiliare și nici instituții de binefacere”, a mai spus Mugur Isărescu.

Mai mult, guvernatorul BNR susține că „soluții de genul: credit după nevoi, rambursări după disponibilități, dezechilibrează relația dintre debitori și creditori dar și pe cea dintre debitorii actuali și cei viitori”.

„Nu cred că avem niciun drept să îi împovărăm pe viitorii solicitanți de credite, debitorii viitori, pentru povara, uneori, a greșelilor din trecut și din prezent”, a adăugat Isărescu.

Pe de altă parte, guvernatorul BNR mai spune că, din punct de vedere al situației debitorilor, uneori băncile trebuie să manifeste „cel puțin înțelegere” și să împartă povara.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax