Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Producătorii români pierd piaţa internă. Investiţiile sunt relativ modeste

Publicat

mugur isarescu Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat joi, într-o conferinta de presă, că producatorii români pierd piaţa internă treptat, din cauza erodării competitivităţii prin preţ.

„Avem o tendinţă clară de erodare a competitivităţii prin preţ a producătorilor autohtoni. Am calculat cursul de schimb real efectiv, iar acesta denotă o pierdere de competitivitate. Producătorii autohtoni pierd piaţa internă treptat”, a spus Isărescu, în cadrul prezentării raportului privind inflaţia.

Cursul de schimb real efectiv se calculează ca medie ponderată a monedei unei ţări în raport cu un coş de alte valute ale principalilor parteneri comerciali, ajustat cu efectele inflaţiei.

Alta problemă este, în opinia lui Isarescu, nivelul scăzut al investiţiilor autohtone.

„Investiţiile sunt, în continuare, relativ modeste. Avem de aproape 20 de luni o creştere economică robustă, dar bazată în special pe consum, cu revenire a creditelor acordate societăţilor nefinanciare. BNR a mai arătat în câteva rânduri că marea problemă este decapitalizarea sau indicatorii scăzuţi de capital ai întreprinderilor româneşti. Aici avem probleme. Multinaţionalele se finanţează, de regulă, de la societatea mamă sau de pe plan intern. Cadrul legislativ probabil că a creat, aşa, o incertitudine şi a pus multe credite în aşteptare, dar dacă discutaţi cu bancherii comerciali veţi afla că găsesc cu greu clienţi bancabili”, a mai spus guvernatorul.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax