Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul a adoptat ordonanţa pentru migraţia primarilor. Aleşii locali îşi pot alege partidul în termen de 45 de zile. Reacţiile politice din Alba


Publicat

Guvernul a adoptat, joi, ordonanţa de urgenţă ce permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile, fără ca aceştia să-şi piardă mandatul. Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la începutul şedinţei că îşi asumă OUG, pentru că “trebuie făcută dreptate”. Referitor la această decizie, au comentat şi reprezentanţi ai partidelor politice din judeţul Alba.

UPDATE: ”Alianţa Creştin-Liberală condamnă ferm decizia Guvernului de a adopta Ordonanţa de urgenţă a traseismului politic, un act profund nedemocratic, un atac la statul de drept. Victor Ponta încalcă regulile democratice exact înainte de alegeri, încercând să ajungă preşedinte al României prin mijloace ilegale şi imorale”,susţine ACL într-un comunicat remis, joi, agenţiei Mediafax.

”Alianţa Creştin Liberală nu va face niciun fel de rabat de la lege şi decenţă politică. PNL şi PDL nu vor primi în rândurile lor niciun primar, preşedinte de Consiliu Judeţean, consilier local sau judeţean traseist. De asemenea, Alianţa Creştin Liberală nu va face niciun demers de atragere a vreunui ales local migrator, beneficiar al acestei ordonanţe ruşinoase a Guvernului Ponta”, anunţă ACL.

Ponta a precizat că termenul în care aleşii locali îşi pot alege partidul va fi de 45 de zile. Iniţial proiectul de act normativ prevedea un termen de 10 zile în care aleşii locali să-şi poată alege partidul.

”Trebuie să deblocăm activitatea autorităţilor locale şi mai trebuie să facem şi un pic de dreptate, că nu cine strigă mai tare are dreptate. Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost aleşi USL, cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta lângă ei, şi azi s-au trezit pedelişti, cu Blaga şi Iohannis”, a spus Victor Ponta.

Dacă ordonanţa va fi adoptată joi şi va intra în vigoare la 1 septembrie, odată cu depunerea la Parlament, aleşii locali vor putea opta pentru un partid până la jumătatea lunii octombrie, cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Referitor la această decizie, Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba şi prim-vicepreşedinte ACL Alba pentru Strategii politice şi Comunicare a declarat că “în judeţul Alba, nu o să fie treceri la alte partide. Sunt 99 la sută convins că nu vom pierde reprezentanţi, dacă această ordonanţă va intra în vigoare. Am înţeles că domnul Ponta era preocupat de treceri de la PNL la PSD. Dar nu o să treaca nici de la PNL, nici de la PDL. Cei care au activat pentru alte formaţiuni politice ar fi avut această opţiune de a trece la alte partide şi în toamnă.

În ceea ce priveşte un posibil efect al ordonanţei, acum Victor Ponta nu mai are nicio şansă să ajungă preşedintele României.

În legătură cu ideea de a debloca activitatea administraţiilor judeţene, la Alba colaborarea este foarte bună şi este cât se poate de <deblocată>, deci nu ne ajută această ordonanţă”.

Potrivit vicepreşedintelui CJ Alba, Florin Roman (PNL), prim-vicepreşedinte ACL Alba, „la nivel naţional, ordonanţa va bloca întreaga administraţie publică locală, cu 70 de zile înainte de alegeri, pentru că toată lumea negociază cu toata lumea, sunt discuţii despre care pe care ia. Miza este una politică, se doreşte schimbarea majorităţilor la cele 1500 primării ACL şi 15 CJ-ul cu preşedinţi ACL. Este o întoarcere în trecut. În judeţul Alba, însă, pe noi nu ne încurcă ordonanţa în vreun fel. Nu suntem în situaţia de a pierde majorităţi.”

În prezent, în judeţul Alba, PDL are 45 primari, PNL 21, PSD 10, PC şi UDMR, câte unul.

La rândul său, preşedintele PLR Alba, Ioan Lazăr susţine că „este o hotărâre corectă și trebuia făcută. Eu vă dau un exemplu la noi la liberali, și aici când spun la noi la liberali, spun și vechiul Partid Național Liberal și actalul Partid Liberal Reformator, la astea două vreau să mă refer în primul rând. Primarii, consilierii locali și județeni au fost în alegeri sub sigla PNL. Cred că ar trebui să li se dea posibilitatea, care vor, să treacă înapoi la liberali, unde vor, fiecare unde vor. Bineînțeles că asta nu trebuie făcută cu forța sau șantajați, trebuie lăsați la libera lor alegere. Din cei care vor trece, 80% vor trece la PSD şi probabil vor trece şi la PLR, o parte din liberali”.

“Am fost contactat de doi consilieri ai PSD-ului. Nu le-am dat niciun răspuns. Le-am spus că e opţiunea lor şi nu mă bag”, a completat vicele PLR Alba, Radu Todoran.

Clement Negruț, reprezentantul PMP Alba a declarat că ”au scos din eprubetă această ordonanță cu încercarea de a-i da o posibilitate lui Călin Popescu Tăriceanu de a-și aduce în partid o parte din primarii PNL, care nu prea vor să se așeze la masă cu PDL-ul. De fapt, ținta asta este, nu neaparat primarii PDL sau, mă rog, poate sunt și primari PDL într-un fel sau altul se gândesc în partea PSD-ului pentru că oportunitate deasta nu li se mai ivește. Promisiunile sunt mari, eu vă spun la nivel local, deja domnul Dîrzu a început cu domnul Florea, au început sorcova în august pe la porțile primarilor, cu promisiuni. Deci, când se deschide ușa, cam câte miliarde îți trebuie domnu primar?”

Ambasada SUA s-a declarat îngrijorată în legătură cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă care va permite aleşilor locali să îşi poată alege partidul din care fac parte fără a-şi pierde mandatul.

”Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”, se arată într-o declaraţie a Ambasadei SUA remisă, joi, înaintea începerii şedinţei de Guvern.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că face un apel la Guvern şi la „responsabilitate” să nu emită ordonanţa de urgenţă referitoare la „transferul primarilor” şi a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de „sabotarea democraţiei” să o atace la CC dacă ordonanţa va fi aprobată.

„Fac un apel la Guvern, la responsabilitate, să nu se emită Ordonanţa cu privire la transferul primarilor”, a spus preşedintele Băsescu, precizând că, dacă va fi emis, acest act „arată spaima lui Victor Ponta, care ştie că nu poate câştiga alegerile prezidenţiale şi încearcă să îşi creeze un avantaj”.

Şeful statului a spus că face un apel şi la Avocatul Poporului, care prin inactivitate sabotează democraţia.

„Mai încerc un apel. (..) Dacă mâine vom avea un Guvern care în lipsa lui Ponta va fi atât de inconştient încât să emită Ordonanţa care permite o perioadă de mercato pentru primari, îl rog cu anticipaţie să o atace imediat la CC”, a mai spus Băsescu.

Referitor la această Ordonanţă de urgenţă legată de transferul de primari, şeful statului a susţinut că „Victor Ponta are nevoie ca aerul de acest act normativ, pentru că, altfel, nu poate ajunge preşedinte”.

„De aceea este această disperare să se încalce toate cutumele şi inclusiv Constituţia, pentru că administraţia locală este instituţie constituţională, este definită în Constituţie, şi Ordonanţa de Urgenţă nu trebuie emisă”, a mai explicat Traian Băsescu.

sursă: mediafaxȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Cum se desfășoară imunizarea populației, la centrul de vaccinare din Alba Iulia. Precizări făcute de DSP Alba

Publicat

Campania de vaccinare a populației a început luni, 18 ianuarie, la Alba Iulia. La centrul amenajat pe strada Vasile Alecsandri, în Sala de Sport a Universității 1 Decembrie 1918, sunt așteptate astăzi 240 de persoane. 

„Debutul a fost fără probleme. Încă de azidimineață primele persoane și-au făcut apariția, dornice să fie vaccinate. Astăzi au fost programate la centrul din Alba Iulia 240 de persoane”, a explicat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Până la ora 12:30 au fost vaccinate 96 de persoane.

Reamintim faptul că persoană vaccinată a fost o femeie în vârstă de 88 de ani care a reușit să se înscrie în platformă cu ajutorul copiilor.

Vezi și VIDEO: A început vaccinarea anti COVID a populației din Alba Iulia: O femeie de 88 de ani, prima persoană vaccinată

“Nu am deloc emoții. Încurajez pe toată lumea să se vaccineze iar cei în vârstă care nu sunt deciși ce să facă să își întrebe copiii sau pe cei mai tineri”, a îndemnat doamna care a venit însoțită de fiica ei, potrivit reprezentanților DSP Alba.

Azi, la Centrul de Vaccinare din Alba Iulia sunt înscrise 240 de persoane.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Sesiune online la universitatea din Alba Iulia. Reîntoarcerea în format fizic la cursuri depinde de evoluția pandemiei de COVID

Publicat

universitate

Sesiunea de examene din luna ianuarie 2021, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, se va desfășura online.

Deja profesorii au trimis studenților materia pentru examenele ce se vor desfășura pe platforma online pe care s-au desfășurat și cursurile, de la începutul pandemiei de COVID-19.

Încă nu există informații clare în ceea ce privește revenirea la cursuri în format fizic a studenților la universitatea din Cetatea Alba Carolina.

Însă, până la începutul semestrului al doilea, la nivel instituțional se va lua o decizie în acest sens.

În primul rând, decizia ține de evoluția pandemiei la nivelul județului Alba. Dacă aceasta va fi pe un trend descendent, studenții s-ar putea reîntoarce la cursuri în format fizic.

De asemenea, mai există și varianta hibrid: o parte din studenți să meargă la cursuri, iar o altă parte să studieze de acasă.

Dacă situația cazurilor la nivelul județului nu va fi pe un trend descendent, cursurile ar putea rămâne în format online.

Potrivit reprezentanților Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, până la începerea semestrului al doilea, la nivel instituțional se va lua o decizie în ceea ce privește formatul în care studenții vor lua parte la cursuri.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Campania de vaccinare anti-COVID la Aiud, faza a doua. Prima persoană imunizată, o femeie de 62 de ani

Publicat

Prima persoană vaccinată anti-COVID la Aiud, în a doua fază a campaniei naționale, a fost o femeie de 62 de ani. Luni, la Aiud, mai sunt programate 60 de persoane.

”Astăzi a început la Aiud cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Primul aiudean vaccinat în cadrul celei de-a doua etape a fost doamna D. Edita în vârstă de 62 de ani, iar astăzi mai sunt programate 60 de persoane”, a anunțat Primăria Aiud.

Vezi și VIDEO: A început vaccinarea anti COVID a populației din Alba Iulia: O femeie de 88 de ani, prima persoană vaccinată

Centrul de vaccinare de la Aiud a fost organizat în sala de sport de pe strada Tribun Tudoran și funcționează în baza autorizației sanitare primite din partea Direcției de Sănătate Publică Alba.

sursă foto: Primăria Municipiului Aiud (Facebook)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Cum treci râul Arieș cu un Duster, iarna, cu apa până la faruri. Experimentul unui albaiulian

Publicat

Un albaiulian s-a încumetat recent să treacă râul Arieș cu mașina, prin apă, în condiții de iarnă și cu gheață ”la mal”. Și pentru că are încredere în Dacia Duster pe care o are și în îndemânarea sa la volan, experimentul nu i-a pus mari probleme.

Imaginile transmise de cititorul Alba24 sunt din zona Gârda de Sus, spre satul Snide (69 de locuitori). Oamenii pot trece Arieșul pe acolo doar pe jos, pe o pune suspendată, lată de doar de o jumătate de metru, dacă nu au vreun vehicul motorizat cu garda la sol mai mare și puțin curaj.

Dusterul s-a descurcat destul de bine prin apa rece ca gheața ce îi ajungea până la faruri, după cum ne-a spus cititorul Alba24.

”Este cea mai cinstită  mașină pe care am dat banii vreodată. Nu promite mai mult decât oferă. Sunt foarte mulțumit”, spune albaiulianul despre Dusterul diesel de 1,5 și 110 cp, 4×4.

Imaginile sunt din ianuarie 2020, însă și anul acesta albaiulianul a testat Dusterul, în condiții similare.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate