Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul a aprobat joi schema de ajutor de stat de 200 de milioane de euro pentru investiții majore în economie

Publicat

Guvernul a aprobat joi schema de ajutor de stat pentru investiții majore în economie, de 200 de milioane de euro, cu accent pe industria prelucrătoare, transporturi, asistență sanitară și socială.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că de schema de ajutor de stat  vor beneficia investiţiile în economia României a căror valoare iniţială va fi de minim un milion de euro.

Nicolae Ciucă a spus că de anul trecut, numărul cererilor de finanţare a crescut constant, în acest an fiind deja emise 50 de finanţări din totalul de 144 câte se află la ministerul Finanţelor, şi acestea sunt pentru firme care fac parte din industria auto, aeronautică, alimentară, elctrocascnice, farmaceutică şi nu în ultimul rând, a materialelor de construcţie.

“Reîncepem o nouă etapă, foarte bine țintită. Vrem să avem fabrici, să avem unitățile noaste, să reducem dependența de exporturi. Aceste măsuri duc la trecerea de la economia de consum la cea de producție în mod mai alert.

Vrem să mai venim cu două scheme de ajutor de stat, până la jumătatea anului. Să vedem cum le integrăm pe fonduri europene și de la bugetul de stat”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, potrivit economedia.ro.

Inflație de două cifre

În ceea ce privește inflația record de două cifre, ministrul a ținut să spună că mai multe țări luptă cu astfel de indici. “Soluția la acest lucru e să reducem dependența de importuri, ca să poți să ții prețurile la un nivel rezonabil.

Vor mai fi două-trei luni complicate în continuare, cu puseu inflaționist, cauzele sunt cele cunoscute: criza prețurilor la energie, efectele războiului asupra fluxurilor de petrol, distorsiuni ăn lanțurile de aprovizionare pe zona alimentară.

Toată Europa trebuie să se adapteze. Soluția va fi producție mai mare, ofertă mai mare.

Dacă vrem să avem scăderi de prețuri, trebuie să avem ofertă mai mare. La fel și în Energie”, a spus ministrul.

Datoria publică va fi sub 50% din PIB în acest an

“Creșterea temporară a datoriei publice se poate datora și investițiilor.

Nu avem în vedere înghețarea salariilor în sistemul de stat, iar reforma administrativă e o chestiune asumată și prin PNRR. Ea se va face de către coordonatorii de reforme, avem ținte și jaloane.

Putem discuta de prudență fiscală, nu de înghețare a salariilor”, a spus Câciu.

În ceea ce privește creșterea economică, ministrul spune că își menține prognoza că PIB-ul nominal va fi cel puțin la nivelul la care a fost construit bugetul.

“Cred că putem să ajungem la 4%, dacă ne ținem de calendar”, a spus ministrul.

Amânarea ratelor la credite rămâne în analiză, a mai spus acesta.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 21.04.2022 at 16:13

    ”Nu avem în vedere înghețarea salariilor în sistemul de stat”.Păi mă nenorociţilor, voi tot cu lupul ţineţi ? Păi ăia de la stat nu produc nimic, dar numărul lor este într-o continuă creştere. Azi mâine avem mai mulţi trântori la stat decât în mediul productiv. Ce rahat de gândire păguboasă aveţi ? Aşa-i când ajung să ne conducă toţi rămaşii de căruţă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax