Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul a aprobat memorandumul de adoptare a măsurilor necesare pentru demararea procesului de regionalizare

Publicat

Guvernul a aprobat marți un prim memorandum pentru „adoptarea măsurilor necesare pentru demararea procesului de regionalizare-descentralizare”. În urma deciziei Executivului, procesul de regionalizare îi va avea drept coordonatori pe Liviu Dragnea și Daniel Chițoiu, ambii de la PSD.

Surse guvernamentale au precizat că în ședința de Guvern s-ar fi trasat doar în linii mari acest proces. Vor fi două grupuri coordonate de cei doi. Unul dintre acestea va elabora strategia regionalizării şi va analiza ce modificări legislative şi constituţionale trebuie făcute pentru configuraţia şi atribuţiile noilor regiuni. Vor fi cooptaţi şi reprezentanţi ai ONG-urilor sau oameni din mediul academic şi ar urma să finalizeze proiectul de regionalizare în această vară, pentru ca până la sfârşitul anului să aibă loc primele alegeri pentru şefii de regiuni. Termenul nu este însă unul clar stabilit în acest moment, cu atât mai mult cu cât între liderii judeţeni au apărut deja primele contre privind viitoarele centre de putere locală, noile capitale regionale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, în şedinţa de marți nu s-au luat însă decizii concrete referitoare la calendarul regionalizării, fiind vorba despre o informare din partea lui Liviu Dragnea. „Nu este vorba de un road-map la acest moment, de un calendar cu date precise, a fost doar o informare a cabinetului referitoare la procesul de regionalizare”, a explicat Zaharescu pentru Gândul.

După includerea regiunilor şi în Constituţia revizuită, pe care USL speră să o valideze prin referendum în octombrie, celălalt grup interministerial ar urma să pună în practică proiectul, să transfere atribuţii de la nivel central sau judeţean spre regiuni, să comaseze diverse direcţii deconcentrate din teritoriu şi să organizeze alegerile. Primul scrutin va fi indirect, şeful regiunii urmând să fie desemnat prin votul primarilor.

Sursa: Gândul

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax