Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul a aprobat Strategia privind formarea profesională pentru administraţia publică 2016-2020. Cum vor fi perfecţionaţi funcţionarii


Publicat

palatul victoria guvernGuvernul a aprobat joi Strategia privind formarea profesională pentru administraţia publică 2016-2020. Prevede inclusiv activități de informare, conştientizare și comunicare adaptate publicului-ţintă, construite în jurul unui mesaj central: „pentru administraţia publică, profesionalismul contează”.

Documentul asigură un cadru unitar de abordare pentru îmbunătăţirea calităţii procesului de formare profesională din administrația publică, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea cadrelor de competențe pentru diferitele categorii de funcții din administraţia publică (funcţionarii publici, personalul contractual, demnitarii din administraţia publică centrală şi aleşii locali), transmite Guvernul, într-un comunicat de presă.

Obiectivul este ca până la finalul anului 2020 România să beneficieze de un sistem de formare pentru administraţia publică coerent, integrat în sistemul naţional de educaţie şi formare profesională, orientat spre investiţii eficiente, transparente şi responsabile în dezvoltarea de competenţe şi valorificarea potenţialului persoanelor vizate şi capabil să contribuie activ şi sustenabil la creşterea competitivităţii naţionale şi la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă a României.

Planul de acțiune aferent strategiei prevede:

– definirea unui sistem integrat de analiză a nevoilor de formare, de stabilire a priorităţilor, de finanţare a dezvoltării de competențe şi evaluare periodică a impactului formării;

– implementarea unui cadru instituţional şi de reglementare adecvat cerinţelor privind caracterul unitar, coerent, transparent, integrat şi orientat spre performanţă al managementului formării pentru administraţie;

– corelarea standardizării competențelor cu reformarea sistemului de recrutare, promovare și evaluare, prin asigurarea calității în formare și stimularea participării la diferite forme de învățare pe tot parcursul vieții, cu impact atât asupra comunității, administrației, instituțiilor publice, dar și indivizilor;

– asigurarea unei activități de formare performantă, orientată pe nevoi și categorii specifice, corelată cu priorități și nevoi strategice, sustenabilă și durabilă, utilizând și expertiza dobândită în asigurarea de formări specializate realizate până în prezent;

Strategia prevede inclusiv activități de informare, conştientizare și comunicare adaptate publicului-ţintă, construite în jurul unui mesaj central: „pentru administraţia publică, profesionalismul contează”. Este vorba despre măsurarea percepției publice, despre organizarea de dezbateri și evenimente periodice de tipul Forumului anual al administrației sau chiar înființarea unei Reţele Naţionale a Furnizorilor de Formare pentru Administraţia Publică.

O altă componentă este cea de consultare și implicare publică extinsă – una dintre propuneri fiind „Eu aș vrea ca tu să știi” – instrument online de consultare publică/ colectare a opiniilor cetăţenilor cu privire la competenţele ce ar trebui dezvoltate cu prioritate la angajații din sistemul public pentru ca munca lor să răspundă într-o mai mare măsură aşteptărilor privind calitatea serviciilor publice. Noutatea este că necesarul de formare nu ar mai fi identificat exclusiv pe baza analizelor interne, ci și pe baza punctelor de vedere exprimate chiar de utilizatorii finali ai sistemului public: cetățeni, mediul de afaceri etc.

Prin implementarea Strategiei, până la finalul anului 2020, sistemul de management al formării pentru administraţia publică va asigura:

– dezvoltarea unui „portofoliu educaţional” pentru fiecare persoană care-şi desfăşoară activitatea în administraţie (pe baza căruia va putea dovedi deţinerea competenţelor generale şi specifice corespunzătoare funcţiei ocupate);

– instrumente inovative care să sprijine activităţile de formare (între care o Reţea Naţională de Expertiză pentru Administraţie şi o bibliotecă virtuală);

– formarea pentru grupurile-ţintă strategice şi pentru domeniile de interes strategic, luând în considerare priorităţile individuale, locale, instituţionale şi naţionale.

Elaborarea Strategiei este prevăzută în Planul de acțiuni pentru îndeplinirea condiționalității ex-ante privind existența unui cadru strategic de politică pentru consolidarea eficienței administrative a statelor membre, inclusiv reforma administrației publice, la domeniul resurse umane.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: tematica pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat se modifică. Va fi adaptată la realitatea acestui an

Publicat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri seara, că tematica de examen pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat va fi adaptată în funcție de realitatea acestui an școlar.

Sorin Cîmpeanu a precizat că materia pentru cele două examene finale va fi anunțată din timp.

”Atâta vreme cât elevii, părinţii, profesorii solicită ca examenele naţionale să fie susţinute la datele planificate, să fie susţinute cu prezenţă fizică, dacă nu corelezi măcar tematica de examen cu realităţile acestui an, ar însemna să negi evidenţele şi să spui că nu a fost nici un fel de problemă”, a declarat Sorin Cîmpeanu la B1 TV.

”Tematica de examen pentru evaluarea naţională şi bacalaureat va fi adaptată la realităţile acestui an. Iar această adaptare va fi luată în modul cel mai obiectiv şi profesionist cu putinţă şi mai cu seamă va fi anunţată din timp. Pentru că deja elevii care susţin examenele naţionale trebuie să cunoască ce vor avea ca tematică la examenele naţionale” a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul educației a vorbit și despre recuperarea materiei pe care elevii au pierdut-o în timpul orelor online.

”Am promovat în ședința de guvern de astăzi (n.r. miercuri), în primă lectură, OUG pentru introducerea acestui pachet de măsuri remediale care vizează recuperarea pierderilor generate de predarea online, accesul deficitar la tehnologie sau internet. Înainte de începerea școlilor sunt convins că vom aproba această OUG” a spus Cîmpeanu.

Ministrul educației a anunțat că perioada în care elevii își pot încheia situația școlară pe primul semestru a fost prelungită.

”Am luat măsura extinderii perioadei în care elevii își pot încheia situația școlară pe primul semestru, cu până la 8 săptămâni de la revenirea în școlă, am luat măsură reducerii numărului de note necesare pentru încheierea situației școlare, acesta era echivalent cu numărul de ore alocate săptămânal materiei respective”, a menționat Sorin Cîmpeanu.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Toate dosarele de pensie vor fi revizuite și evaluate. Turcan: Pensiile mai mici după recalculare vor rămâne la nivelul actual

Publicat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, că legea pensiilor va suferi modificări, însă nu anul acesta. Pensiile românilor vor fi calculate, în 2021, în baza legii în vigoare.

Raluca Turcan a declarat, miercuri seara, la TVR, că anul acesta pensiile vor fi calculate potrivit legislației în vigoare.

Raluca Turcan a precizat că joi va da un ordin de ministru prin care să fie revizuite și evaluate toate dosarele de pensie.

„În acest moment aş putea spune că anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în faţa a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic practic va fi cel mai probabil prorogată, astfel încât, în paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, să pregătim o nouă lege a pensiilor sustenabilă din punct de vedere financiar, care să aducă contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei noi legi a pensiilor.

Ca atare, mâine voi declanşa ceea ce trebuia făcut încă din iulie, cred, 2019 şi anume să dau un ordin de ministru prin care să fie revizuite, evaluate toate dosarele de pensie în baza unor informaţii care vor fi necesare în formula de recalculare a acestor pensii.

Începem acest proces de evaluare a dosarelor de pensie, aproximativ 5 milioane, cu structura actuală, cu toate că inclusiv din anul 2019 ar fi trebuit pregătită infrastructura, echipamente, softuri şi oameni”, a spus Turcan, la postul public de televiziune.

Ministrul Muncii a susţinut că procesul va fi extrem de laborios şi presupune ca toate dosarele să intre într-un format electronic pe anumiţi indicatori, după care se va termina procedura legislativă.

Când va fi gata procedura legislativă şi legea, se va declanşa procesul de recalculare şi într-o perioadă scurtă de timp pensiile vor intra la plată recalculate.

Întrebată dacă vor exista şi scăderi de pensii, ea a afirmat că nu se vor opera scăderi de pensii, ci o recalculare, pentru a se introduce mai mulţi indicatori care să reflecte contributivitatea în valoarea pensiei, iar cei care ar obţine pe noua formulă cu pensii mai mici vor rămâne la nivelul actual.

„Voi anunţa mâine în conferinţa de presă care sunt indicatorii pe care îi vom lua în considerare în evaluarea acestor dosare…Mai merită spus un lucru. Pensiile vor fi recalculate pe o formulă.

Formula aceasta va fi introdusă în noua lege a pensiilor. Până când eu nu negociez această formulă cu toate partidele din coaliţie, cu partenerii sociali, eu nu voi putea s-o fac publică.

De aceea, mâine eu voi prezenta indicatorii pe care îi vom lua în calcul în evaluarea acestor dosare. Îi voi introduce în acel şablon electronic, astfel încât eu, în momentul în care am formula finală, să pot să jonglez cu el”, a explicat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că ar avea nevoie între 500 și 1.000 de oameni pentru a grăbi procesul.

Agerpres

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Secretar de stat: Elevii cu simptome care vin în unitățile de învățământ vor fi testați utilizând teste rapide antigen

Publicat

În cazul în care cursurile vor fi reluate în format fizic, începând din 8 februarie, elevii cu simptome care vin la școală vor fi testați utilizând teste rapide antigen, a explicat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, în cadrul unei conferinț de presă. De asemenea, și profesorii care prezintă simptome vor fi testați.

„Ghidul este foarte avansat, ca elaborare, pornim de la un ghid european. Testarea va cuprinde elevii care prezintă simptome, în ideea în care aceștia vor ajunge totuși la școală. Profit de această ocazie pentru a face un apel părinților, atunci când va începe școala, să le facă în primul rând copiiilor un triaj epidemiologic acasă, să nu lase copilul cu simptomatologie respiratorie să meargă la școală.

Dacă, totuși, un astfel de copil ajunge la școală, trece de triajul epidemiologic care se face la intrarea în școală și el dezvoltă simptome pe parcursul zilei, atunci copilul respectiv va fi testat cu un test antigen rapid. (…) Se va anunța părintele, se va anunța medicul de familie, se va anunța după aceea DSP-ul în cazul în care testul este pozitiv.

Vor fi testați în principiu toți copiii care au simptome. În cazul acestora nu este neaparat un risc din punct de vedere al evoluției bolii, pentru că știm până acum că evoluția bolii la copii nu este una severă, dar este important să știm impactul și nivelul de infectare al copiilor mai ales în ceea privește colectivitatea din care ei vin de acasă, pentru că au părinți sau bunici care îi îngrijesc”, a explicat Andreea Moldovan.

Potrivit acesteia, măsurile de testare a persoanelor simptomatice se vor adresa și cadrelor didactice.

„Triajul epidemiologic îl va face asistenul medical. Ne bazăm cel mai mult pe sprijinul părinților care nu trebuie să trimită un copil cu simptomatologie respiratorie sau digestivă la școală. De asemenea, va fi și un triaj suplimentar al cadrelor didactice care trebuie să semnaleze orice stare de boală a copilului”, a mai explicat Andreea Moldovan.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Noi măsuri pentru combaterea ambroziei: Amenzi mai mari și verificări la primăriile care nu aplică măsurile de control

Publicat

Guvernul a decis în ședința de joi aprobarea unei Hotărâri ce prevede noi măsuri de combatere a buruienii ambrozia. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, actul normativ vizează, printre altele, simplificarea procedurii de verificare a terenurilor infestate cu ambrozia.

Hotărârea referitoare la modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin HG nr. 707/2018, prevede ca toate controalele să fie realizate de autoritățile administrației publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliţia locală sau de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu.

Actul normativ vizează și eficientizarea procesului de informare şi conştientizare prin mass-media, online şi în format letric, pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea acesteia. De asemenea, hotărârea mai prevede prelungirea perioadei privind al doilea control asupra terenurilor infestate, în intervalul 6 iulie – 31 octombrie al fiecărui an.

O comisie stabilită prin ordin al prefectului va avea competența de a verifica autorităţile administraţiei publice locale care nu aplică măsurile de control prevăzute de lege.

De asemenea, se prevede creșterea nivelului de sancționare cu amenzi de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice care nu respectă prevederile legale privind distrugerea buruienii ambrozia.

„Măsurile reglementate prin prezenta HG vor conduce la diminuarea suprafeţelor de teren infestate cu buruiana ambrozia, a cantităţii de polen eliberată în atmosferă şi implicit la menţinerea unui mediu sănătos pentru populaţie”, se menţionează în comunicatul transmis de Ministerul Agriculturii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate