Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Guvernul a avizat majorarea impozitelor și taxelor locale cu 16,05%. Administraţiile locale decid dacă le actualizează cu rata inflaţiei

Publicat

Guvernul a avizat, în şedinţa de miercuri, un proiect prin care se aprobă creșterea, de la 1 ianuarie 2013, a impozitelor pentru clădiri si terenuri, a amenzilor şi a celorlalte taxe locale. Executivul a mai încercat şi în luna octombrie să introducă acest proiect, dar, din motive electorale, documentul a fost retras de pe site-ul Ministerului Finanţelor. Proiectul prevede creşterea impozitelor şi taxelor locale cu 16,05%, procentul de creştere reprezentând rata inflaţiei din perioada 2010-2012.

Ministerul Finanțelor a explicat la acea dată că a propus măsura pentru a actualiza rata medie a inflaţiei înregistrată pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv pentru perioada 2010-2012, de 16,05%. Cel mai ridicat nivel s-a înregistrat în anul 2010 (rata medie a inflaţiei 6,09%), ca efect al deciziei Guvernului de la acea dată de creştere a TVA de la 19% la 24%.

Proiectul a fost retras la scurt timp de la publicare de pe siteul MF. Premierul Victor Ponta a recunoscut că a fost deranjat de apariția proiectului pe siteul Ministerului Finanțelor. „Ceea ce a apărut pe site – şi sigur că m-am enervat foarte tare că nu am fost consultat şi că n-au explicat ei ceea ce explic eu acum – este dreptul legal al primarului ca, odată la trei ani, să mărească, dacă vrea, taxele locale. Aici vorbim despre autoritatea şi autonomia locală şi de Legea finanţelor publice locale”, a declarat atunci Ponta. A adăugat că „odată la 3 ani, autorităţile locale au voie să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Dacă vreo primărie are nevoie de bani, poate majora taxele locale în funcţie de inflaţie. În afară de cota unică – pe care am stabilit-o cu colegii liberali şi rămâne 16% – nu avem în vedere alte creşteri de taxe şi impozite”.

Primarul Mircea Hava a declarat că, dacă guvernul va lua decizia majorării taxelor și impozitelor locale, administrația din Alba Iulia va fi nevoită să o aplice.

UPDATE: Premierul Victor Ponta susţine că primarii nu sunt obligaţi să mărească taxele locale, ci, prin decizie a consiliilor locale, administraţiile locale au opţiunea să indexeze impozitele cu rata inflaţiei. Taxele locale nu au mai fost actualizate de trei ani.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Dan

    miercuri, 12.12.2012 at 13:20

    Prin urmare, aveti ce ati votat!

  2. Pilu

    miercuri, 12.12.2012 at 13:35

    Primele picaturi de lapte si miere au inceput sa curga .Este doar un inceput timid.Se asteapta sa va digerati gogosile servite in campanie, apoi se vor deschide incet, incet robinetele. Bucurati-va de alegerea facuta ! Bucurati-va ca anul acesta poate mai vine Mos Craciun, ca de anul viitor, sigur va veni Mos Gerila.

  3. grigore

    miercuri, 12.12.2012 at 17:31

    salariile de ce nu sunt actualizate?
    bravo usl aplauze

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax