Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Guvernul a deschis conturi pentru copii în Trezorerie. La 1200 lei/ an depuși, se vor primi anual 600 lei și 3% dobândă

Publicat

bani

De la 1 ianuarie, Guvernul le-a deschis copiilor din România conturi de economii la Trezorerie, în care părinţii sau tutorii pot depune bani. Astfel, pot beneficia de o dobândă de 3 la sută şi o primă anuală în valoare de 600 de lei, acordată de stat, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Programul „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” a fost aprobat luna trecută.

Prin acesta, Trezoreria Statului deschide automat conturi copiilor cu vârste de până la 18 ani, iar părinţii vor putea depune bani. Statul va veni cu 600 lei anual, dacă în cont s-au depus într-un an mai mult de 1.200 lei, dar banii vor fi accesibili abia după vârsta majoratului. De asemenea, se aplică o dobândă de 3% pe an. Programul se vrea un ajutor pentru tineri, dar la fel de bine poate fi şi un împrumut accesibil pentru stat. Potrivit unor calcule, dacă se ia în considerare o medie a inflației de 5 procente în următorii 18 ani, valoarea reală la sfârșitul perioadei de economisire va fi de 1.273 de lei.

Potrivit programului, statul va deschide automat conturi de economii pe numele minorilor chiar de anul acesta. Şi, potrivit statisticii oficiale, vorbim despre peste patru milioane de copii.

Părinții, dacă vor dori acest lucru, vor putea depune diferite sume de bani în respectivul cont. Dacă depun cel puţin 1.200 de lei într-un an, guvernul ar urma să adauge o primă de 600 de lei plus o dobândă de 3% pe an.

Dacă la finalul anului suma depusă este mai mică decât 1.200 de lei, titularul contului nu va beneficia de prima de stat, dar va primi în continuare dobânda. Însă, dacă depunerea anuală depăşeşte pragul minim, s-ar putea ajunge la un randament anual de 40 la sută pentru toată perioada. Sumele nu pot totuşi să depăşească 100.000 euro.

Deşi programul se vrea a fi un ajutor pentru tineri, mai mulți analiști economic susțin că, în primă fază este de fapt un împrumut facil pentru stat, pe o perioadă de cel mult 18 ani având în vedere că banii vor fi accesibili tinerilor abia după vârsta majoratului. Prin urmare, banii depuşi de părinţi vor sta la dispoziția Trezoreriei perioade lungi de timp fără niciun cost. Statul ar urma să înregistreze costuri doar la momentul la care minorul împlinește 18 ani şi va trebui să îi vireze primele anuale şi dobânzile acumulate.

Astfel, Guvernul intră în concurenţă directă cu băncile care oferă servicii similare, dar care nu au însă capacitatea de a acorda, pe lângă dobândă, şi o primă anuală de până la 50% din valoarea economiei.

Mai există însă un amănunt de care trebuie să se ţină cont mai ales că este vorba de perioadă atât de lungă – inflația. Şi, din 2000 până acum, media a fost undeva sub 9 la sută. Dacă se ia în considerare o medie a inflației de 5 procente în următorii 18 ani, valoarea reală la sfârșitul perioadei de economisire va fi de 1.273 de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax