Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Guvernul amână majorarea impozitelor din ianuarie 2023, la solicitarea Asociației Municipiilor. Anunțul lui Emil Boc

Publicat

impozite bani taxe

Guvernul a acceptat amânarea aplicării noului mod de calcul a impozitelor pe clădiri, care ar fi trebuit să intre în vigoare de anul viitor. 

Anunțul a fost făcut de președintele Asociației Municipiilor, Emil Boc, după o discuție cu premierul Ciucă, dar nu a fost confirmat oficial de Guvern. 

Măsura anunțată fără norme de aplicare, a generat agitație în administrațiile locale.

Alba24 a solicitat tuturor primarilor de orașe din județ, dar și din câteva comune, detalii legate de nivelul noilor impozite, însă nici o administrație nu a putut răspunde, din lipsă de informații.

Teoretic, conform unor simulări, impozitele ar fi urmat să crească destul de mult în orașele mai mari și să scadă în localitățile mici.

Într-o ordonanță legată de modificarea Codului Fiscal, Guvernul a prevăzut că estimează ca autoritățile locale să încaseze în 2023 cu 3,9 miliarde de lei mai mulți bani din impozitele și taxele locale decât acum.

Asta se traduce în taxe mai mari. Ca procent național, majorarea impozitelor pe proprietate ar fi urmat să depășească 60% în marile orașe, scrie Europa Liberă.

Totuși, Guvernul nu pare pregătit de măsură și, potrivit lui Emil Boc, este gata să o amâne.

Măsura se amână

Asociaţia Municipiilor i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să amâne intrarea în vigoare a noului mod de a calcula impozitul pe clădiri, care ar trebui să fie aplicat de la 1 ianuarie.

Preşedintele asociaţiei, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, spune că premierul a acceptat această solicitare.

”Am prezentat primului ministru dificultăţile implementării actualului Cod Fiscal, aşa cum este el, legate de existenţa a două acte normative care au fost aprobate concomitent, dar fără să se coreleze şi detaliile de implementare a prevederilor noului Cod Fiscal în teren.

Am obţinut angajamentului premierului că se va amâna intrarea în vigoare a Codului Fiscal, până când acest acte normative se vor pune în acord şi mecansimele de punere în practică a prevederilor vor fi clarificate, /…zona?/ de impozitare, taxe locale din Codul Fiscal, cu un an de zile cel puţin” a spus Emil Boc, citat de Radio România Actualități.

Analiştii au atras atenţia că modul în care va fi calculat impozitul pe clădiri va creşte valoarea acestuia în marile oraşe şi o să-l scadă în localităţile mici

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax