Connect with us
Publicitate

POLITICA

Guvernul ar putea propune ca parlamentarii incompatibili să își piardă funcțiile

Publicat

Parlamentarii își pierd mandatul, dacă instanța decide definitiv și irevocabil că sunt incompatibili cu funcția pe care o dețin, potrivit unei iniţiative discutate de Guvern. Această posibilitate ar putea deveni realitate dacă s-ar materializa într-o propunere a Executivului de a promova o modificare legislativă în acest sens, potrivit primului ministru Victor Ponta. Ideea a fost lansată în contextul „scandalului” generat de situația deputaților Sergiu Andon și Florin Pâslaru, declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că Guvernul ar putea promova o modificare legislativă conform căreia mandatul de parlamentar să fie considerat pierdut de drept în cazul în care instanța hotărăște prin sentință definitivă și irevocabilă constatarea unei incompatibilități. Guvernul nu are puterea de a demite parlamentari, așadar primul ministru a scris atât Parlamentului, cât și celor doi deputați declarați incompatibili prin decizie definitivă, manifestându-și convingerea că Parlamentul va lua decizia potrivită în cazul lor.

Agenția Națională de Integritate a stabilit în anul 2009 că deputatul Sergiu Andon se află în stare de incompatibilitate cu funcția de parlamentar deoarece, în calitate de avocat, a acordat asistență juridică Marianei Drăghici, fost director adjunct APIA, cercetată de procurorii DNA într-un dosar de corupție pentru o licitație privind achiziționarea a 200 de ATV-uri la prețuri supraevaluate.

De asemenea, deputatul Florin Pâslaru din Galați a fost declarat incompatibil printr-un raport emis de ANI în iulie 2011 pentru încălcarea dispozițiilor legale privind regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă

Pe 2 iulie 2012, Agenția Națională de Integritate a solicitat pentru a treia oară Camerei Deputaților să îi demită de cei doi parlamentari declarați incompatibili.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax