Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul ar putea să nu mai adopte OUG-uri privind infracțiunile, amnistia sau grațierea. Proiect de lege, la Senat

Publicat

 

senat Un proiect de lege prin care se cere ca Guvernul să nu mai poată adopta ordonanțe care privesc infracțiunile, pedepsele aplicate, grațieri sau amnistii a fost depus miercuri la Senat, în procedură de urgență. 

Propunerea legislativă pentru modificarea art.26 din Legea Nr. 90/2001 din 26 martie 2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor a fost înregistrată pentru dezbatere la Senat.

„Guvernul poate avea în acest caz o inițiativă legislativă prin transmiterea proiectului de lege către camera competentă să îl adopte. Amnistia și grațierea, în conformitate cu Constituția României, nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor, chiar dacă aceștia ar avea susținerea a cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot”, se mai arată în expunerea proiectului de lege.

Proiectul conține modificarea unui singur articol din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor.

„În exercitarea atribuțiilor sale Guvernul adoptă hotărâri și ordonanțe. Hotărârile se emit pentru organizarea executării legilor. Ordonanțele se emit în temeiul unei legi speciale de abilitare sau, în cazuri excepționale, ordonanțe de urgență, potrivit art. 114, alin. 4 din Constituție. Guvernul nu poate adopta ordonanțe cu privire la infracțiuni, pedepse și regimul executării acestora, precum și cu privire la acordarea amnistiei sau a grațierii colective”, prevede proiectul.

Proiectul depus la Senat așteaptă avizele Consiliului Legislativ și CSM, apoi va intra la dezbateri în procedură de urgență.

Senatul este prima cameră sesizată.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax