Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul Cîțu rămâne în funcție. Moțiunea de cenzură depusă de PSD a căzut la vot. Declarații


Publicat

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu a căzut la votul în Parlament. 

PSD și AUR nu au reușit să strângă majoritatea necesară pentru a răsturna Executivul. 

Votul a fost secret cu bile.

Pentru ca moţiunea să fie adoptată, era nevoie de 234 de voturi „pentru”, adică jumătate plus unu din numărul de mandate. PSD are 157 de parlamentari.

Au fost 201 voturi „pentru” şi unul „împotrivă”.

Dezbaterile s-au desfășurat într-o notă de peluză. Politicienii s-au huiduit, s-au aplaudat și s-au întrerupt unii pe alții.

În discursul din Parlament, dinaintea votului moțiunii de cenzură, premierul Florin Cîțu a declarat că social-democrații văd în el ”cea mai mare amenințare” pentru că este ”singurul care s-a opus sistematic oricărei colaborări cu PSD”.

Cîțu a mai spus că nu va guverna vreodată cu social-democrații, anunțând că după 25 septembrie, ziua Congresului PSD, „va fi și mai rău” pentru aceștia.

Premierul a catalogat textul moțiunii ca fiind ”jalnic, patetic și penibil”.

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, și-a citit discursul, concentrându-se cu greu la mesaj, din cauza vociferărilor din sală.

„Aroganța nu vă ajută la nimic domnule Florin Cîțu. Dimpotrivă! Toată gașca de PDL-iști au plesnit de aroganță și au pierdut. Reveniți pe Pământ. Ajung atâtea generații de sacrificiu” a spus Ciolacu.

Dezbaterea din sală a derapat și spre atacuri la persoană și spre teorii ale conspirației legate de pandemia de coronavirus.

Sorin Grindeanu (PSD) a avut un discurs foarte dur. A spus despre Cîțu că este un ”periculos megaloman”, iar despre Orban că este ”un mare maestru al compromisurilor sulfuroase, dispus să vândă pe oricine și orice”.

Barna a fost descris de Grindeanu ca fiind ”penalul de tip nou, obligat să-și înghită propriile lozinci”, iar Cioloș ca ”o creatură ciudată, un agro-conțopist, altoit de arivismul nemăsurat al celui dispus să pupe orice inel străin”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Legea adopției a fost modificată: O categorie de persoane, inclusă în lista de priorități. Unele proceduri au fost simplificate

Publicat

Guvernul a aprobat, miercuri, normele metodologice de aplicare a Legii adopției, care simplifică procedurile și crește sprijinul acordat de stat familiilor care adoptă.

În actul normativ a fost introdusă și o nouă categorie de persoane care beneficiază de prioritate la adopție.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, actul normativ asigură accesul echitabil pentru intrarea pe liste în procesul de potrivire pentru toți adoptatorii sau familiile adoptatoare, stabilind un singur criteriu de ierarhizare, respectiv vechimea atestatelor.

”Guvernul a aprobat modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, pornind de la modificările aduse procedurii de adopţie prin Legea nr. 268/2020 şi de la dificultăţile identificate în practică în aplicarea acestei proceduri.

Legea adopțiilor: Procedura simplificată de guvern

Actul normativ adoptat de Guvern asigură accesul echitabil pentru intrarea pe liste în procesul de potrivire pentru toţi adoptatorii sau familiile adoptatoare, stabilind un singur criteriu de ierarhizare, respectiv vechimea atestatelor, şi introduce obligativitatea anunţării adoptatorului sau familiei adoptatoare cu privire la rezultatul potrivirii, prezentarea motivelor pentru care procedura de potrivire practică nu a fost iniţiată şi stabilirea unui termen în acest sens”, a transmis Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că documentul adoptat stabileşte şi procedura de acordare a drepturilor băneşti prevăzute de Legea nr. 268/2020, respectiv indemnizaţia de sprijin şi suma fixă în cuantum de 1.500 lei, prin agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene şi a municipiului Bucureşti.

”Având în vedere prelungirea valabilităţii atestatului de la 2 ani la 5 ani, normele de aplicare ale legii stabilesc procedura de verificare anuală a îndeplinirii condiţiilor care au stat la baza eliberării atestatului.

Verificarea presupune realizarea cel puţin a unei vizite la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare şi a unei şedinţe de consiliere psihologică cu cel puţin 60 de zile calendaristice înainte de împlinirea termenului de un an de la eliberarea atestatului sau, după caz, de la ultima evaluare.

Perioada maximă în care se poate derula potrivirea practică a fost stabilită la 3 luni de la acordul adoptatorului sau al familiei adoptatoare cu privire la continuarea procedurii de potrivire practică”, a mai transmis ministerul.

Instituţia precizează, de asemenea, că devine obligatorie consilierea copilului de către psihologul echipei multidisciplinare, după fiecare potrivire practică încetată în cadrul căreia a avut cel puţin o întâlnire a copilului cu adoptatorul/familia adoptatoare.

Normele de aplicare a Legii adopţiei introduc o soluţie legislativă pentru copil în situaţia în care pe parcursul potrivirii practice acesta nu se acomodează cu adoptatorul, stabilindu-se că în acest caz se reia procedura de potrivire iniţială.

Citește și: Cum puteți adopta un copil, ce acte sunt necesare și cât durează. Ghid complet și informații de la DGSPC Alba

”Noile prevederi elimină birocratizarea excesivă a anumitor etape ale procesului de adopţie, prin înlocuirea copiilor legalizate după anumite documente cu copii certificate pentru conformitate cu originalul”, a mai transmis ministrul.

Modificările din legea adopției

Prin Legea nr. 268/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei au fost aduse o serie de modificări şi completări procedurii de adopţie:

– a fost prelungită valabilitatea atestatului de la 2 ani la 5 ani, DGASPC având obligaţia să verifice anual îndeplinirea condiţiilor care au stat la baza eliberării atestatului;

-s-au simplificat demersurile, prin eliminarea căutării rudelor pe parcursul procedurii de adopţie, aceasta realizându-se la momentul intrării copilului în sistemul de protecţie specială;

– s-au introdus stimulente financiare care să susţină familiile care adoptă. Aceste stimulente  cresc progresiv pentru susţinerea familiilor care adoptă copii de vârstă mai mare, cu handicap, ori care fac parte dintr-un grup de fraţi;

– s-a modificat cuantumul concediului de acomodare de la 3.4 ISR la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătoreşti de încredinţare în vederea adopţiei;

– s-a acordat managerului de caz posibilitatea ca, în situaţii excepţionale şi temeinic justificate, să poată stabili adopţia ca finalitate a planului individualizat de protecţie, anterior împlinirii termenelor prevăzute de lege, dacă este în interesul superior al copilului;

– s-au introdus în categoria familiilor sau persoanelor care au prioritate la adopţie, pe lângă rudele copilului din cadrul familiei extinse, şi persoanele alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie pentru o perioadă de minimum 6 luni, a celor care au adoptat fraţi ai copilului sau care se află în procedură de adopţie cu un frate al acestuia, dacă acest lucru nu contravine interesului său superior.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Avertizările meteo de CANICULĂ, prelungite de ANM până duminică. Astăzi, FURTUNI. Zonele vizate

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizările de caniculă și furtuni pentru această perioadă.

Până duminică, 1 august, va fi caniculă în majoritatea județelor, iar astăzi vor mai fi furtuni.

COD GALBEN: de joi, 29 iulie până duminică, 1 august – val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă

În intervalul menționat, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă.

Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

COD PORTOCALIU – de joi, 29 iulie până duminică, 1 august val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat udețele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și sudul județului Caraș-Severin

Pe parcursul zilelor de joi, vineri, sâmbătă și duminică (29, 30, 31 iulie și 1 august), în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

Notă: Valul de căldură va persista și la începutul săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

COD GALBEN – joi, 29 iulie, până la ora 23.00 – instabilitate atmosferică temporar accentuată – Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei și local în zonele montane

În intervalul menționat, în Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei și local în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, local averse ce vor avea și caracter torențial și, izolat, grindină.

Notă: Astfel de fenomene, dar pe arii mai restrânse, vor fi și în restul teritoriului.

COD PORTOCALIU – joi, 29 iulie, între orele 13.00 și 23.00 – vijelii puternice, grindină- Moldova și nordul Munteniei, zona Carpaților Meridionali și Orientali

În județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70-80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Ziua Imnului Național, simbol al unității Revoluției de la 1848, sărbătorită la Alba Iulia

Publicat

Ziua Imnului Naţional este sărbătorită joi, 29 iulie, la Alba Iulia. Autoritățile locale  și județene participă, de la ora 10:00, manifestări în Piaţa Tricolorului. Se împlinesc 173 de ani de când a fost intonat pentru prima dată Imnul naţional.

Ceremonia începe cu prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă, urmate de o alocuţiune privind simbolistica versurilor imnului naţional al României și oficierea serviciului religios.

Vor participa reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Alba, Consiliului Judeţean, Primăriei Alba Iulia, Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, unităţilor militare (MApN, MAI) din Garnizoana Alba Iulia, autorităţi şi instituţii publice din Alba, precum şi reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Alba, Asociației Naționale a  Veteranilor de Război „Ferdinand I” filiala Alba, Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere filiala Alba „Gemina”, Asociației Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații, partidelor politice.

Ziua Imnului Național: Programul activităţilor de la Alba Iulia:

  • 09.50 – 10.00 Primirea invitaților;
  • 10.00 -10.05 Prezentarea onorului, salutul Drapelului de luptă și ocuparea locului în dispozitiv;
  • 10.05 – 10.15 Alocuțiune referitoare la simbolistica versurilor Imnului;
  • 10.15 – 10.20 Oficierea serviciului religios;
  • 10.20 – 10.25 Intonarea Imnului Național al României.

Desfășurarea activităților dedicate sărbătoririi Zilei Imnului Național se va face cu respectarea strictă a regulilor de distanțare fizică și socială, prevăzute de reglementările în vigoare la nivel național privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT pe A1 Sebeș-Deva-Nădlac. O autoutilitară a acroșat un camion cu platformă de transport mașini. O persoană rănită

Publicat

O persoană a fost rănită într-un accident rutier petrecut joi dimineața pe autostrada A1 Sebeș-Deva-Nădlac. O autoutilitară și un camion cu platformă de transport mașini s-au lovit.

Potrivit IPJ Hunedoara, în jurul orei 7.20, un tânăr de 20 de ani, din județul Bihor, care conducea o autoutilitară pe A1, din direcția Ilia-Deva, în zona localității Mintia, a acroșat  un ansamblu de autovehicule (tip platformă, care transporta autovehicule), care staționa pe banda de urgență.

În urma impactului, a rezultat rănirea ușoară a tânărului de 20 de ani.

Traficul a fost restricționat temporar pe o bandă.

În cauză s-a întocmit dosar penal.

Potrivit ISU Hunedoara, accidentul s-a petrecut la km 377, pe sensul Ilia-Deva, între un autotren si o autoutilitară.

Pompierii secţiei Ilia specializaţi în descarcerare, prim ajutor şi stingere au găsit la locul impactului un rănit, aflat în autoutilitară, care nu era încarcerat. Bărbatul a primit îngrijiri medicale şi a fost transportat cu ambulanţa SMURD la UPU Deva.

În plus, pompierii s-au asigurat că nu există pericolul izbucnirii unui incendiu la locul accidentului.

UPDATE: Se circulă dirijat, pe banda a doua, de la ora 9.00, potrivit DRDP Timișoara. Pe timpul degajării autoturismelor de pe carosabil, circulația este închisă.

sursă foto: Romania24.ro, DRDP Timișoara (Facebook)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate