Connect with us
Publicitate

ABRUD

Guvernul Ciucă vrea 90% din profitul Cupru Min Abrud. Toate companiile de stat, care sunt pe plus, vor fi afectate

Publicat

Guvernul Ciucă discută un memorandum care prevede că reprezentanții statului în consiliile de administrație ale companiilor cu capital majoritar de stat vor decide ca minim 90% din profitul net să meargă la bugetul central.

Măsura ar afecta Cupru Min Abrud, compania de stat din Apuseni care face profit semnificativ în fiecare an. 

Dacă se va aplica și în cazul acestei firme, 90% din profit ar merge la stat și doar 10% ar rămâne pentru investiții.

Ordonanța care prevede că la stat ajunge 90% din profitul companiilor de stat (amendează legea 63) este de anul trecut, dar Cupru Min a beneficiat de o excepție care i-a permis să facă fifty-fifty cu statul.

Adică a fost obligată să plătească doar 50% din profit la bugetul de stat și asta datorită unei Hotărâri de Guvern prin care o serie de companii au fost exceptate.

Noul memorandum se va aplica cel mai probabil tuturor companiilor de stat.

Guvernul precizează că această prevedere a fost introdusă deja în legea bugetului pentru 2023, care prevede că veniturile nefiscale sunt estimate la 1,5% din PIB în anul 2023, în principal, ca urmare a colectării dividendelor de la societățile cu capital integral sau majoritar de stat.

În primele șase luni ale anului trecut, Cupru Min a făcut un profit de aproximativ 7 milioane de euro. Profitul pentru tot anul 2022 nu a fost încă făcut public.

  • ”Precizăm că neaprobarea acestui Memorandum va conduce la nerealizarea programului veniturilor bugetului de stat pe anul 2023 cu efecte negative asupra încadrării în ținta de deficit bugetar pentru anul 2023.
  • În acest sens, propunem mandatarea reprezentanților statului în Adunarea Generală a Acționarilor / Consiliul de Administrație, pentru a analiza și a hotărî repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2022 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, cu ocazia aprobării situațiilor financiare ale anului respectiv” se precizează în Memorandum.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 02.03.2023 at 12:50

    Asta-i reţeta PSD-istă folosită de ani de zile,de îngroparea societăţilor care cât de cât fac un profit. Aşa au ajuns societăţi cu profit să nu aibe cu ce să-şi facă mentenanţa şi să-ţi reducă capacităţile de producţie. Dacă în fruntea ţării avem tot astfel de netrebnici, normal că firmele de stat capotează şi vin străinii să le cumpere pe nimic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax