Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul dă bani pentru amenajarea albiei râului Ampoi şi afluenţilor săi, în zona Zlatna. Măsuri de prevenire a inundaţiilor


Publicat

inundatii

Guvernul actualizează finanţarea din bugetul Ministerului Mediului pentru amenajarea albiei râului Ampoi, la Zlatna. Potrivit documentaţiei aprobate în şedinţa de miercuri, mai sunt de executat lucrări în valoare de 16 milioane lei. Lucrările sunt necesare pentru prevenirea inundaţiilor.

Proiectul aprobat în şedinţa Guvernului vizează reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Amenajarea râului Ampoi și a afluenților săi în zona orașului Zlatna” cuprins în „Proiectul nr. 2 – Program-pilot pentru reabilitarea zonelor fierbinţi Zlatna şi Copşa Mică” din cadrul Memorandumului aprobat în şedinţa Guvernului din 12 ianuarie 2006 pentru aprobarea unor împrumuturi de până la 1.441.000.000 euro în perioada 2006 – 2009, pentru finanţarea investiţiilor prioritare de mediu şi gospodărire a apelor.

Primăria Zlatna este beneficiar şi autoritate contractantă în cadrul proiectului de investiții „Amenajarea râului Ampoi și a afluenților săi în zona orașului Zlatna”, început în 2006. Valoarea obiectivului de investiții a fost avizat în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe în decembrie 2017.

În urma analizei situației privind stadiul implementării proiectului au fost constatate mai multe aspecte ce justifică necesitatea revizuirii studiului de fezabilitate întocmit acum 12 ani.

Guvernul aminteşte de modificări semnificative ale ipotezelor de calcul ce au stat la baza întocmirii studiului iniţial şi diferenţe între indicatorii fizici prevăzuţi în Studiul de fezabilitate iniţial şi situaţia actuală a lucrărilor executate.

Se propune aprobarea actualizării indicatorilor tehnici și economici ca urmare a execuției lucrărilor, a modificărilor rezultate din cauza situațiilor neprevăzute și a extinderii rețelei în zone dezvoltate ulterior întocmirii studiilor de fezabilitate inițial din anul 2006.

Totodată sunt necesare modificări la termenul de execuție a lucrărilor și prelungirea termenului până la data de 31 decembrie 2019.

Realizarea investiţiei propuse prin prezentul proiect contribuie la îndeplinirea cerinţelor impuse României prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.

În nota de fundamentare a proiectului se mai aminteşte că “în zona orașului Zlatna și în localitățile aparținătoare (zonă de munte cu declivități mari) ploile au caracter torențial și generează viituri cu amplitudine deosebite. Viiturile repetate de pe râul Ampoi și de pe afluenți au produs inundații, eroziuni puternice a malurilor, modificarea continuă a albiilor cursurilor de apă, distrugerea podurilor și a podețelor de acces. Din cauza lipsei amenajării albiilor și erodarea continuă a malurilor, s-au produs pagube importante: zeci de gospodării și terenuri agricole inundate, poduri și podețe distruse la fiecare viitură, pierderi importante de suprafețe agricole, potrivit documentaţiei prezentate în şedinţa de Guvern. (…) pagubele produse de inundații și eroziuni sunt evidențiate de rapoartele de sinteză a Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Alba”.

Având în vedere cuantumul pagubelor înregistrate și posibilitatea producerii unor noi pagube, lucrările de amenajare a albiei râului Ampoi și a afluenților săi din zona orașului Zlatna sunt necesare și opportune, potrivit Ministerului Mediului.

Datele din hotărârea de Guvern aprobată:

Amenajarea râului Ampoi și a afluenților săi în zona orașului Zlatna” cuprins în PROIECT 2-Program pilot pentru reabilitarea zonelor fierbinți Zlatna și Copșa Mică

Titular: Ministerul Mediului

Beneficiar: Unitatea administrativ – teritorială oraș Zlatna

Amplasament: albia minoră a râului Ampoi, în zona localităților Zlatna, (Budeni, Botești, Izvorul Ampoiului, Pirita, Pârâul Gruiului, Pătrânjeni, Valea Mică, Galați, Feneș) și în albia minoră a afluenților (Valea Morilor, Valea Trâmpoaiele, Valea Mică, Valea Galați, Valea Feneș)

Indicatorii tehnico-economici

Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA): 38.575.000 lei (în preţuri la data de 31.01.2017; 1Euro = 4,5038 lei) din care: C+M 35.971.000 lei

Valoarea rest de executat (inclusiv TVA). 16.016.000 lei (în preţuri la data de 31.01.2017; 1Euro = 4,5038 lei) din care. C+M 14.556.000 lei

Eşalonarea investiţiei (INV/C+M):

Anul I. 8.000.000 lei / 7.000.000 lei

Anul II: 8.016.000 lei / 7.556.000 lei

Capacități:

Amenajare albie – 25,46 km, din care:

– râu Ampoi 9,5 km

– afluenți 15,96 km

Durata totală de realizare a investiției: 125 luni

– din care rest executat: 16 luni, până la data de 31 decembrie 2019

Factori de risc:

Încărcarea seismică va fi corespunzătoarea perioadei de colț Tc= 0,7 sec. și zonei seismice de calcul ”B„ și „C” conform Normativului P100/2013, cu modificările și completările ulterioare.

Finanţarea investiţiei:

Finanţarea obiectivului de investiţii se face din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Terenurile arabile din România, mai scumpe față de cele din Franța. Unde sunt cele mai mari prețuri pe hectar

Publicat

teren agricol

Preţul mediu al unui hectar de teren arabil din România era anul trecut de 7.163 de euro, în timp ce Franţa era de 6.000 de euro iar în Ungaria era de 4.893 de euro, arată datele publicate marţi de Eurostat.

În rândul statelor membre UE, cele mai mari preţuri la terenuri arabile erau în Ţările de Jos (cu o medie de 69.632 de euro pentru un hectar în 2019), la polul opus fiind Croaţia unde un hectar de tern arabil costa, în medie, 3.440 de euro în 2020.

Cele mai scumpe terenuri agricole

La nivel regional, conform datelor disponibile cel mai mare preţ pentru un hectar de teren arabil se înregistra în regiunea Insulele Canare din Spania (cu o medie de 120.477 de euro pe hectar în 2020), iar cele mai mici preţuri în regiunea sud-vest (Yugozapaden) din Bulgaria (cu o medie de 2.051 de euro pentru un hectar).

În cazul României, cele mai mari preţuri la terenuri arabile sunt în regiunea Bucureşti-Ilfov (11.615 euro pentru un hectar) şi cele mai mici în regiunea Nord-Vest (6.261 de euro pentru un hectar).

Eurostat subliniază că preţul terenului arabil depinde de mai mulţi factori precum legislaţia naţională, climă, apropierea de reţelele de transport, calitatea solului, sisteme de irigaţii precum şi de forţele de piaţă ce ţin de cerere şi ofertă. În toate regiunile Uniunii Europene, terenul arabil este mai scump decât pajiştile. De asemenea, terenul arabil irigabil este mai scump decât terenul non-irigabil în aproape toate regiunile.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un tânăr din Alba Iulia dependent de jocuri de noroc și consumator de droguri are interdicție în orice cazino din țară. Motivul

Publicat

Un tânăr de doar 24 de ani din Alba Iulia a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, dar s-a ales și cu o intredicție de a mai intra în cazinouri, sau orice alt local în care există jocuri de noroc sau pariuri. 

Mai exact, după ce își va executa pedeapsa de închisoare, acesta va avea interzis cinci ani de a mai juca la aparate sau a paria, cel puțin în format fizic. Tânărul, potrivit motivării instanței este dependent de jocuri de noroc, dar și de droguri. 

Pentru a avea bani de ”păcănele” acesta a furat un portmoneu de la un prieten, dar a și comis o tâlhărie într-un cazinou de pe Bulevardul Transilvaniei.

Mai exact în luna mai, în seara de 21 spre 22, tânărul a intrat în curtea unui prieten, iar de acolo a furat un portmoneu cu mai mulți bani dar și cu un card. De pe cardul respectiv a scos 5000 de lei.

Când și-a dat seama de cele întâmplate, pâgubitul a mers să îl caute pe tânăr și l-a găsit într-un cazino din Alba Iulia.

Apoi, trei zile mai târziu, a furat 1200 de lei din casa de marcat dintr-un cazino din oraș.

Potrivit motivării instanței, în timp ce se afla în incinta sălii de jocuri ”inculpatul a sustras din casa de marcat suma de 1.200 lei, iar pentru a-și asigura scăparea a împins-o pe persoana vătămată, angajat în calitate de operator la societatea în cauză, cu consecința dezechilibrării sale și a lovirii de vitrina frigorifică, și a amenințat-o că „îi dă cuțit dacă nu se dă la o parte”, se arată în documentul citat.

Magistrații au avut în vedere că ”deși are vârsta de 24 de ani nu este la prima încălcare a normelor legale, astfel cum reiese din fișa de cazier a inculpatului, că inculpatul a săvârșit cele două fapte pentru a-și întreține viciul legat de jocurile de noroc, precum și că nu are loc de muncă. De asemenea, instanța are în vedere faptul că inculpatul a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii de 2 ani, a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere pe un termen de încercare de 3 an(…)

Totodată, instanța reține că inculpatul a săvârșit infracțiunea de tâlhărie judecată în prezenta cauză prin exercitarea de violențe împotriva unei persoane de sex feminin cu scopul de a-și asigura scăparea.

Așadar, instanța reține că inculpatul este predispus la săvârșirea de infracțiuni contra patrimoniului prin folosirea violenței sau amenințărilor.

Mai mult decât atât, instanța reține că inculpatul este consumator de substanțe interzise, aspect care reiese din declarațiile inculpatului, date cu ocazia audierii în cursul urmăririi penale” se arată în motivarea instanței.

Pedeapsa

Drept urmare magistrații Judecătoriei Alba Iulia l-au condamnat pe tânăr la cinci ani de închisoare cu executare.

Mai mult de atât, va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a se afla în incinta sau în spații care aparțin: sălilor de jocuri,
cazinourilor, agențiilor de pariuri, cluburilor de poker, spațiilor în care se desfășoară în mod organizat turnee de poker, activități de pariuri, activități de jocuri de noroc caracteristice cazinourilor, activități de jocuri de noroc caracteristice cluburilor de poker, activități de tip slot machine, desfășurate prin intermediul aparatelor electronice cu câștiguri, prin intermediul aparatelor electronice atribuitoare de câștiguri cu risc limitat și jocurile de videoloterie; activități de bingo desfășurate în săli de joc, pe o durată de 5 ani, care se va executa după executarea pedepsei închisorii.

Decizia judecătorilor din data de 25 noimbrie 2021 nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară în termen de 10 zile de la comunicare.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Sebeș: Patinoarul cu acces gratuit din Parcul Tineretului este funcțional. PROGRAM

Publicat

Patinoarul artificial situat în Parcul Tineretului din Sebeș este deja funcțional, transmit reprezentanții primăriei.

Atât copiii, cât și adulții pasionați de acest sport de iarnă sunt așteptați la distracție și relaxare.

Programul de funcționare al patinoarului:

  • Luni – duminică: orele 12:00-20:30
  • Ultima intrare: ora 19:30

Accesul pe patinoar se face pe serii a câte o oră fiecare:

Seria 1 – orele 12.00 – 13.00

Seria a 2-a: orele 13.30 – 14.30

Seria a 3-a: orele 15.00 – 16.00

Seria a 4-a: orele 16.30 – 17.30

Seria a 5-a: orele 18.00 – 19.00

Seria a 6-a: orele 19.30 – 20.30

Intrarea pe patinoar este gratuită pentru deţinătorii de patine.

Patinoarul va funcționa până la data de 1 februarie 2022.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Paradă cu torțe – ”Treceți batalioane române Carpații”. Reconstituire istorică cu Garda Națională la Alba Iulia

Publicat

În Cetatea Alba Carolina se desfășoară, marți seara, un spectacol itinerant de reenactment militar, în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Naționale.

Evenimentul ”Treceți batalioane române Carpații” are loc cu participarea Fanfarei Județului Alba, pe traseul Piața Tricolorului – Poarta a III-a – Piața Cetății.

Participă Garda Națională de la Alba Iulia alături de voluntari din Alba Iulia, Cluj, Constanța, Arad, București, Sălaj.

Istoric este vorba despre grupul de soldați care a activat în preajma Unirii de la 1 Decembrie 1918, având rolul esențial de a păzi orașul ce găzduia lucrările Marii Adunări Naționale.

Existența acestei formațiuni și excelența ei organizare au constituit chiar un argument forte pentru alegerea orașului Alba Iulia ca loc pentru realizarea Unirii cu România.

Cei mai mulți gardiști ai acesteia au fost recrutați dintre soldații proaspăt întorși de pe front. În lipsa altor structuri din Transilvania după dezmembrarea Imperiului austro-ungar, rolul gărzilor naționale a fost cu atât mai important.

Garda Națională de la Alba Iulia a fost pusă sub comanda unui sfat militar de 12 persoane, în frunte cu căpitanul I.F. Negruțiu, membru în Consiliul Național Român al comitatului, și cu căpitanul Florian Medrea. La data înființării, 4 noiembrie, avea 120 de soldați, număr care va spori la 800 în săptămânile următoare.

Manifestările de Ziua Națională continuă la Alba Iulia miercuri, după următorul program:

1 DECEMBRIE 2021 –  ALBA IULIA

Orele 8.00-10.00 Marșul Unirii – itinerant – Autogara Alba Iulia – Esplanada Catedralei Încoronării, tinerii basarabeni

Ora 11.00 Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun. Proclamația Unirii – Citirea ”Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia” – Sala Unirii; reconstituire istorică, discursuri

Ora 12.00 Te Deum – esplanada Catedralei Încoronării

Ora 12.00 Sala 67 – „Micii muschetari”, regia artistică: Teodora Popa – spectacol de teatru 3+ . Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia

Ora 13.30 Declarația de la Alba Iulia. Citirea Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia – Biserica Română Unită cu Roma, Greco-catolică. Lansare de baloane tricolore – Monumentul Unirii

Ora 15.00 Ceremonie militară – depunere de coroane și jerbe de flori – Monumentul Unirii. Parada Militară pe Bulevardul 1 Decembrie – ceremonie, defilare

Ora 16.00 Povestea Armatei Române 1918-1922 – Intrarea Armatei Române în Alba Iulia. Paradă de front. Citirea Proclamației Încoronării – animație culturală cu participarea Fanfarei Județului Alba

Centrul de Cultură ”Augustin Bena” – Poarta I – Poarta a III-a Sala Unirii

Ora 17.00 Vernisaj – Expoziție anuală UAP Alba Iulia – Galeriile municipale de artă

Ora 19.00 Concert extraordinar ”Alba Unește România”. Lansarea Orchestrei Române de Folclor (prima orchestră de uniune națională) – difuzare în premieră: ecranele din Cetatea Alba Carolina

Ora 20.00 La mulți ani, ROMÂNIA! Spectacol de drone – Parcul Unirii

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate