Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul dă bani pentru amenajarea albiei râului Ampoi şi afluenţilor săi, în zona Zlatna. Măsuri de prevenire a inundaţiilor

Publicat

inundatii

Guvernul actualizează finanţarea din bugetul Ministerului Mediului pentru amenajarea albiei râului Ampoi, la Zlatna. Potrivit documentaţiei aprobate în şedinţa de miercuri, mai sunt de executat lucrări în valoare de 16 milioane lei. Lucrările sunt necesare pentru prevenirea inundaţiilor.

Proiectul aprobat în şedinţa Guvernului vizează reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Amenajarea râului Ampoi și a afluenților săi în zona orașului Zlatna” cuprins în „Proiectul nr. 2 – Program-pilot pentru reabilitarea zonelor fierbinţi Zlatna şi Copşa Mică” din cadrul Memorandumului aprobat în şedinţa Guvernului din 12 ianuarie 2006 pentru aprobarea unor împrumuturi de până la 1.441.000.000 euro în perioada 2006 – 2009, pentru finanţarea investiţiilor prioritare de mediu şi gospodărire a apelor.

Primăria Zlatna este beneficiar şi autoritate contractantă în cadrul proiectului de investiții „Amenajarea râului Ampoi și a afluenților săi în zona orașului Zlatna”, început în 2006. Valoarea obiectivului de investiții a fost avizat în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe în decembrie 2017.

În urma analizei situației privind stadiul implementării proiectului au fost constatate mai multe aspecte ce justifică necesitatea revizuirii studiului de fezabilitate întocmit acum 12 ani.

Guvernul aminteşte de modificări semnificative ale ipotezelor de calcul ce au stat la baza întocmirii studiului iniţial şi diferenţe între indicatorii fizici prevăzuţi în Studiul de fezabilitate iniţial şi situaţia actuală a lucrărilor executate.

Se propune aprobarea actualizării indicatorilor tehnici și economici ca urmare a execuției lucrărilor, a modificărilor rezultate din cauza situațiilor neprevăzute și a extinderii rețelei în zone dezvoltate ulterior întocmirii studiilor de fezabilitate inițial din anul 2006.

Totodată sunt necesare modificări la termenul de execuție a lucrărilor și prelungirea termenului până la data de 31 decembrie 2019.

Realizarea investiţiei propuse prin prezentul proiect contribuie la îndeplinirea cerinţelor impuse României prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.

În nota de fundamentare a proiectului se mai aminteşte că “în zona orașului Zlatna și în localitățile aparținătoare (zonă de munte cu declivități mari) ploile au caracter torențial și generează viituri cu amplitudine deosebite. Viiturile repetate de pe râul Ampoi și de pe afluenți au produs inundații, eroziuni puternice a malurilor, modificarea continuă a albiilor cursurilor de apă, distrugerea podurilor și a podețelor de acces. Din cauza lipsei amenajării albiilor și erodarea continuă a malurilor, s-au produs pagube importante: zeci de gospodării și terenuri agricole inundate, poduri și podețe distruse la fiecare viitură, pierderi importante de suprafețe agricole, potrivit documentaţiei prezentate în şedinţa de Guvern. (…) pagubele produse de inundații și eroziuni sunt evidențiate de rapoartele de sinteză a Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Alba”.

Având în vedere cuantumul pagubelor înregistrate și posibilitatea producerii unor noi pagube, lucrările de amenajare a albiei râului Ampoi și a afluenților săi din zona orașului Zlatna sunt necesare și opportune, potrivit Ministerului Mediului.

Datele din hotărârea de Guvern aprobată:

Amenajarea râului Ampoi și a afluenților săi în zona orașului Zlatna” cuprins în PROIECT 2-Program pilot pentru reabilitarea zonelor fierbinți Zlatna și Copșa Mică

Titular: Ministerul Mediului

Beneficiar: Unitatea administrativ – teritorială oraș Zlatna

Amplasament: albia minoră a râului Ampoi, în zona localităților Zlatna, (Budeni, Botești, Izvorul Ampoiului, Pirita, Pârâul Gruiului, Pătrânjeni, Valea Mică, Galați, Feneș) și în albia minoră a afluenților (Valea Morilor, Valea Trâmpoaiele, Valea Mică, Valea Galați, Valea Feneș)

Indicatorii tehnico-economici

Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA): 38.575.000 lei (în preţuri la data de 31.01.2017; 1Euro = 4,5038 lei) din care: C+M 35.971.000 lei

Valoarea rest de executat (inclusiv TVA). 16.016.000 lei (în preţuri la data de 31.01.2017; 1Euro = 4,5038 lei) din care. C+M 14.556.000 lei

Eşalonarea investiţiei (INV/C+M):

Anul I. 8.000.000 lei / 7.000.000 lei

Anul II: 8.016.000 lei / 7.556.000 lei

Capacități:

Amenajare albie – 25,46 km, din care:

– râu Ampoi 9,5 km

– afluenți 15,96 km

Durata totală de realizare a investiției: 125 luni

– din care rest executat: 16 luni, până la data de 31 decembrie 2019

Factori de risc:

Încărcarea seismică va fi corespunzătoarea perioadei de colț Tc= 0,7 sec. și zonei seismice de calcul ”B„ și „C” conform Normativului P100/2013, cu modificările și completările ulterioare.

Finanţarea investiţiei:

Finanţarea obiectivului de investiţii se face din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax