Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul dă bani pentru dezvoltarea domeniilor schiabile și a stațiunilor balneare. Cine poate aplica

zapada, partie, schi, telesaun, sureanu

Publicat

Guvernul României a adoptat miercuri o hotărâre legată de dezvoltarea investițiilor în turism – Masterplanul investițiilor în turism – și a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în acest domeniu.

„Fondurile publice vor merge doar acolo unde există proiecte bine fundamentate, cu viziune și abordare îndreptate spre excelență”, a declarat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

Pentru stațiunile balneare și balneoclimatice atestate, vor fi finanțate lucrările de:

construire/ reabilitare/ modernizare/ extindere a bazelor de tratament, traseele marcate pentru cură de teren, aleile promenadă, buvete, precum și achiziția de echipamente, mobilier și aparatură medicală specifice procedurilor balneare și amenajare în scop turistic a lacurilor naturale cu proprietăți terapeutice.

În cazul localităților cu factori naturali terapeutici, dar care nu sunt atestate drept stațiuni, vor fi alocate în premieră fonduri pentru construirea bazelor de tratament cu dotări specifice.

Fonduri pentru domeniile schiabile

Domeniile schiabile se vor finanța în ansamblu.

Concret, vor fi acordate sume de la bugetul de stat pentru construirea/ reabilitarea/ modernizarea/ extinderea domeniilor schiabile, respectiv pârtii de schi/ școală/ trasee de legătură, instalație de transport pe cablu, bandă transportoare pentru pârtii școală, tubbing, instalație de iluminat nocturn, instalație de zăpadă artificială, utilaj de bătut zăpada, clădire administrativă, parcare, pârtie/ pistă săniuș, drum acces, post de prim ajutor, amenajare/ reabilitare patinoar, dar și pentru infrastructura pentru petrecerea timpului liber pe timp de vară, conexă domeniilor schiabile.

„Reforma investițiilor necesită și o documentare amănunțită a zonelor care au cu adevărat potențial turistic, în special pe componenta prioritară – domenii schiabile.

În acest sens, vom demara un studiu de cercetare, astfel încât să identificăm locurile care prezintă cele mai favorabile condiții pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Între timp, vom aloca sume pentru contractele de finanțare aflate în derulare, dar și pentru proiectele deja depuse la minister pe Masterplanul inițial de investiții în turism, dacă acestea vor îndeplini criteriile de eligibilitate impuse de cadrul legislativ înainte de prezentele modificări”, a adăugat Constantin-Daniel Cadariu.

Cine sunt beneficiarii programului

Beneficiarii programului sunt unitățile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritățile administrației publice locale, inclusiv consiliul județean în cazul, precum şi unitățile administrativ-teritoriale membre ale asociaților de dezvoltare intercomunitară, constituite conform legii, pentru investițiile realizate prin asociațiile de dezvoltare intercomunitară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax