Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul evită reducerea sau chiar încetarea ajutoarelor de încălzire pentru sute de mii de români. Măsurile decise

Publicat

Guvernul Ciolacu

Guvernul a aprobat joi modificarea legislației pentru a evita o situație care putea duce la încetarea sau reducerea ajutoarelor de încălzire pentru sute de mii de români. Astfel, majorarea valorii punctului de pensie, precum majorările de natură salarială nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie, pentru perioada rămasă din sezonul rece noiembrie 2023 – martie 2024.

Drepturile la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie, stabilite anterior datei de 1 ianuarie 2024, se mențin în plată în aceleași condiții care au stat la baza acordării acestora și în aceleași cuantumuri, până la sfârșitul sezonului rece noiembrie 2023 – martie 2024.

Guvernul a aprobat joi o Ordonanță de Urgență privind acordarea unor măsuri de sprijin în vederea aplicării prevederilor Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru perioada rămasă din sezonul rece noiembrie 2023 – martie 2024.

Care sunt măsurile aprobate de Guvern

Actul normativ vizează protejarea persoanelor din categoriile vulnerabile, cu scopul de a le asigura, în continuare, dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie, pentru perioada rămasă din sezonul rece.

În prezent, beneficiază de acest ajutor circa 800.000 de gospodării, la nivel național.

Potrivit Guvernului, astfel s-a decis ca la stabilirea drepturilor la aceste forme de sprijin să nu fie luate în calcul majorările drepturilor de pensie și ale drepturilor salariale intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Aceste majorări – cu 13,8% a punctului de pensie, respectiv cu 5% a salariilor de bază pentru personalul plătit din fonduri publice, față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 – ar fi pus o parte dintre persoanele din categoria consumatorilor vulnerabili de energie în situația de a le înceta dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie sau de a le primi în cuantumuri mai mici decât cele primite anterior, cu riscul de a nu-și mai putea plăti facturile.

Măsura de exceptare a majorărilor de drepturi de pensie și salariale intervenite de la 1 ianuarie la stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie se aplică pentru perioada rămasă din acest sezon rece, iar în situația în care furnizorii de energie termică, gaze naturale și energie electrică au stabilit deja debite, acestea se vor scuti la plată prin emiterea unei noi decizii a directorului executiv al agenției pentru plăți și inspecție socială.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax