Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Guvernul face primul pas spre reforma teritorială a României: localitățile se pot asocia în consorții administrative

Publicat

Guvernul Ciucă a adoptat în ședința de guvern de miercuri un proiect de lege care face primul pas spre reforma teritorial-administrativă.

Proiectul face posibilă înființarea așa-numitelor consorții administrative care presupune asocierea voluntară dintre două sau mai multe localități învecinate.

Primăriile se vor putea asocia pentru a dezvolta proiecte în comun, cum ar fi dezvoltarea rețelelor de utilități sau transportul public.

Această modificare a fost asumată de România prin PNRR și se află în prezent în dezbatere publică.

Două sau mai multe comune ori orașe care au în componența lor localități rurale, învecinate au dreptul ca, în limitele competenței autorităților lor deliberative și executive, să coopereze și să se asocieze, în condițiile legii, în consorții administrative, în scopul îmbunătățirii eficienței serviciilor publice, creșterii eficacității implementării investițiilor sau pentru eficientizarea utilizării resurselor umane specializate pentru atingerea intereselor colectivităților locale” – articol din lege.

Potrivit G4Media, aceste consorții administrative nu vor avea personalitate juridică.

Administrațiile locale au mai încercat asemenea asocieri, chiar în lipsa unei asemenea legi. Spre exemplu, două localități din Alba s-au asociat pentru a realiza împreună un drum, iar rezultatul a fost surprinzător.

Foto: Cătălin Cădan

Este vorba despre Ciugud și Sântimbru. Drumul realizat are o lungime de aproximativ 4,5 kilometri și străbate o pădure, înainte de satul Dumitra.

Pentru finanțarea lucrărilor, cele două administrații au folosit Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ciugud-Sântimbru, care a obținut o finanțare europeană.

FOTO: Harta rezultatelor la alegerile parlamentare din România

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax