Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul Grindeanu va fi prezentat, astăzi, Parlamentului. Dragnea: Vor fi opt femei în noul guvern și peste 20 de ministere. Lista de miniştri vehiculată

Publicat

palatul victoria guvern Componenţa Guvernului Grindeanu va fi anunțată marți, 3 ianuarie, iar cele două Camere ale Parlamentului vor fi convocate în sesiune extraordinară. Înainte, vor fi întâlniri atât la PSD, cât şi la ALDE, pentru validarea miniştrilor propuşi.

Reprezentanţii celor două formaţiuni ar urma să discute inclusiv cu UDMR şi celelalte minorităţi din Parlament o posibilă susţinere parlamentară.

Dacă lucrurile decurg conform planului, mâine, miniştrii vor fi audiaţi în comisiile de specialitate, iar votul va fi dat în aceeaşi zi, în plenul reunit al celor două Camere. Apoi, miniştrii vor merge la Palatul Cotroceni, pentru a depune jurământul şi nu e exclus ca mâine seara să aibă loc prima şedinţă a noului Guvern.

Liviu Dragnea a declarat, luni seara, la un post de televiziune că lista cu noii miniștri e definitivată. Noul executiv va avea „20 și ceva” de ministere, opt vor fi conduse de femei, iar ALDE primește patru posturi. Apele și pădurile, turismul, IMM-urile vor avea ministere separate, a mai anunțat Liviu Dragnea.

În ceea ce privește structura viitorului guvern, câteva domenii vor fi scoase în evidență ca minister de sine stătător, a anunțat Dragnea, precizând că este vorba despre domenii care pot determina o creștere economică în zona respectivă.

El a dat ca exemplu Ministerul Turismului. „Turismul e un domeniu de care vorbesc toți, dar a fost plimbat pe la mai multe ministere: Transporturi, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Economiei … și e un domeniu care poate aduce dezvoltare în acestă țară. Trebuie să avem grijă”, a spus Liviu Dragnea.

În ceea ce privește economia, Liviu Dragnea a spus că a avut o discuție cu oamenii de afaceri și că din punctul său de vedere, relația dintre stat și oamenii de afaceri trebuie schimbată. „Trebuie să ne gândim cum să îi ajutăm (…) În acest sens, am decis să se înființeze un minister al IMM-urilor, al mediului de afaceri și al antreprenoriatului”, a explicat Dragnea.

Un alt minister care a fost despărțit este cel al Mediului, Apelor și Pădurilor. „Din punctul meu de vedere, trebuie să începem un mare program de reîmpădurire. Pădurile au fost plimbate atât la Agricultură, cât și la Mediu, au fost și altele. Este un domeniu atât de sensibil și am ținut să fie un minister de sine stătător, iar apele reprezintă un domeniu în care în România s-a făcut prea puțin. E mult haos privind gestionarea resurselor de apă. Noi avem o rezervă de apă foarte bună. Trebuie să fie un minister separat, Ministerul Apelor și Pădurilor”, a explicat Dragnea.

În ceea ce privește componența guvernului Grindeanu, Liviu Dragnea a spus că se va merge și pe oameni tineri, și mai puțin tineri, dar nu foarte cunoscuți. „Oameni care pot gestiona cinstit, deschis, fără interese și care se angajează la un act de guvernare diferit de până acum”, a completat Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a anunțat că în primul trimestru se va introduce „legea prevenției”, pentru că, din punctul său de vedere, „relația dintre stat și oamenii de afaceri trebuie schimbată și pentru asta trebuie să se întâmple câteva lucruri: statul să nu mai fie agresiv cu firmele. Vom introduce și legea prevenției în primul trimestru, pentru ca niciun om de afaceri să nu mai primească măsura punitivă fără măsura de prevenție”, a declarat Liviu Dragnea.

Trebuie să înțelegem că cea mai mare parte din veniturile de la bugetul de stat îl fac oamenii de afaceri. Trebuie să ne gândim cum îi ajutăm să îi prevenim și să îi ajutăm să-și dezvolte afacerile. (…) Trebuie să aibă un minister al lor, care să fie placă turnantă în relațiile dintre oamenii de afaceri și celelalte ministere de linie. În acest sens, am decis să se înființeze Ministerul IMM-urilor, al mediului de afaceri și al antreprenoriatului”, a explicat președintele PSD.

Numele vehiculate de PSD pentru a ocupa funcții în Guvernul Grindeanu:

– Cristian Socol sau Viorel Ștefan – Ministerul de Finanțe

– Elena Cristina Dinu sau Sorina Pintea – Ministerul Sănătăţii

– Ministerul Apărării – indecis

-Ministerul Economiei – indecis

– Gabriel Vlase – Ministerul de Interne

– Florin Iordache – Ministerul de Justiție

– Daniel Botănoiu- Ministerul Agriculturii

– Sevil Shhaideh – Ministerul Dezvoltării & Ministerul Fondurilor Europene

– Mihai Fifor – Ministerul Transporturilor

– Olguta Vasilescu – Ministerul Muncii

– Iulian Iancu – Ministerul Energiei

– Pavel Năstase – Ministerul Educaţiei

– Ana Birchall – Ministerul delegat pentru Afaceri Europene

– Florin Jianu – Ministerul pentru IMM-uri și Anteprenori

– Doina Pană – Ministerul Apelor și Pădurilor

– Gabriel Petrea – Ministerul pentru Tineret și Sport

Numele vehiculate de ALDE pentru a ocupa funcții în Guvernul Grindeanu:

– Theodor Meleşcanu – Ministerul de Externe

– Daniel Constantin (ALDE) – Ministerul Mediului

– Sorin Câmpeanu (ALDE) – Ministerul Comunicațiilor

– Steluța Cătăniciu (ALDE) – Ministerul delegat pentru Relația cu Parlamentul

sursa: digi24.ro, realitatea.net, dcnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax