Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul ia în calcul sesizarea Curții Constituționale în cazul pensiilor speciale pentru aleșii locali

Publicat

palatul victoria guvern Guvernul ar putea sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) în cazul pensiilor speciale pentru aleșii locali. Posibilitatea unei asemenea acțiuni este analizată în prezent, urmând să fie pusă în practică în perioada imediat următoare, dacă se va ajunge la o concluzie în acest sens.

Legea privind Statutul aleșilor locali, adoptată de Senat în ultima ședință de plen a sesiunii parlamentare, prevede ca primarii, viceprimarii, președinții de Consilii județene și vicepreședintii acestora care îndeplinesc condițiile vârstei de pensionare să primească, la încetarea mandatului, o „indemnizație pentru limita de vârstă” (pensie specială), în același regim cu senatorii și deputații.

Condițiile de acordare a pensiei speciale sunt ca aleșii locali să nu fie realeși pentru un nou mandat și ca aceștia să nu fi fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție precum luarea sau darea de mită și traficul de influență. Aceste dispoziții se aplică doar în cazul în care condamnarea survine ca urmare a săvârșirii infracțiunii în calitatea oficială de ales local. Mai mult, nu sunt incluse infracțiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu sau deturnarea de fonduri.

Pentru ca un ales local să beneficieze de această pensie specială, este nevoie să aibă cel puțin un mandat complet. Pensia se calculează în funcție de un indice de 0,55% din indemnizația brută aflată în plată în momentul solicitării acestui drept, înmulțit cu numărul de luni de mandat, însă în limita a trei mandate. Aceasta pensie poate fi cumulată cu orice tip de pensie din sistemul public, venind astfel în completarea altor venituri, însă nu poate fi cumulată cu o altă pensie specială, cum ar fi cea de parlamentar. Dacă se află într-o astfel de situație, alesii locali vor trebui să opteze pentru ce pensie specială doresc să aibă în plată.

Citește și Primarii, viceprimarii și șefii CJ Alba pot aștepta liniștiți bătrânețea. Ce pensii speciale vor avea Hava, Dumitrel, Atanasiu și alți aleși locali

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax