Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Guvernul lansează un program pentru sprijinirea vârstnicilor. Se dau bani și pentru îngrijirea la domiciliu. Ghidul de finanțare

Publicat

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că sunt disponibili 80 de milioane de euro pentru măsuri de sprijin destinate persoanelor vârstnice.

A fost lansat în consultare publică ghidul solicitantului „Comunităţi de seniori – sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative”, a anunţat sâmbătă ministerul.

Conform sursei citate, apelul este finanţat prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027 şi dispune de o alocare totală de 80 milioane euro pentru a sprijini măsuri ce urmăresc îmbunătăţirea condiţiilor locative ale bătrânilor vulnerabili.

„Vorbim despre un tip de servicii sociale care se derulează în premieră pentru România, care vor contribui la menţinerea independenţei şi calităţii vieţii pentru persoanele vârstnice, astfel încât ele să poată continua să trăiască în comunităţile lor şi să participe activ la viaţa socială.

Avem în vedere atât furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu, de la hrănire şi până la igienizare, cât şi servicii de îngrijire medicală şi terapie.

Vor putea beneficia de aceste pachete de servicii românii cu vârsta de peste 65 de ani. Să vă faceţi o idee despre cât de important este acest apel, în acest moment, serviciile de îngrijire a seniorilor din România deservesc 12.500 persoane, adică doar 1,3% din persoanele care au nevoie de acest tip de sprijin”, a declarat ministrul de resort, Marcel Boloş.

AICI, ghidul de finanțare.

Apelul va fi lansat în contextul în care numărul total de servicii autorizate de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu este de doar 259 la nivel naţional, din care în mediul rural doar 86. Concomitent, numărul de cămine rezidenţiale de bătrâni licenţiate este insuficient: 557 în anul 2020.

Aproape 4 milioane de persoane cu vârste peste 65 de ani

Potrivit MIPE, persoanele vârstnice fără sprijin din partea familiei sunt expuse unui risc mai mare al sărăciei şi excluziunii sociale, în special femeile în vârstă. În 2019, 47,9% din populaţia UE a raportat dificultăţi moderate sau severe în a se îngriji şi a-şi face treburile casnice.

Potrivit INS, la începutul anului 2020, în România erau 3,66 milioane persoane cu vârste de peste 65 de ani. Aceasta înseamnă că, prin raportare la cifrele disponibile la nivelul UE, aproximativ 963.000 de români cu vârste de peste 65 de ani ar avea nevoie de îngrijire la domiciliu.

În consecinţă, acţiunile finanţate vor viza servicii de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice cu venituri reduse, fără aparţinători legali sau cu aparţinători care nu au venituri suficiente, precum şi ameliorarea situaţiei locative şi a infrastructurii de locuire individuală prin adaptarea acesteia pentru vârstnicii vulnerabili.

Proiecte finanțate

În cadrul apelului vor fi finanţate proiecte care vor asigura, printre altele, construcţia de locuinţe sociale noi, precum şi reabilitarea de locuinţe sociale individuale adaptate pentru persoanele vârstnice afectate de probleme locative, reabilitare şi adaptare a ambientului în locuinţele personale/individuale ale persoanelor vârstnice vulnerabile.

Totodată, se are în vedere modernizarea/reabilitarea centrelor de zi, dar şi furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu de tipul: igienă corporală, îmbrăcare şi dezbrăcare, hrănire şi hidratare, transfer şi mobilizare, deplasare în interior, comunicare, preparare hrană, cumpărături, menaj şi spălătorie, facilitare deplasare în afara casei şi însoţire, administrarea şi gestionarea bunurilor, acompaniere şi socializare.

Pe de altă parte, se vor asigura servicii complementare acordate integrat: îngrijire medicală, reabilitare/recuperare, terapie ocupaţională, psihoterapie, psihopedagogie, consiliere socială, juridică şi de informare etc.

De asemenea, se vor asigura servicii de tip centre de zi pentru asistenţă şi recuperare, se vor asigura servicii de îngrijire personală, integrat cu serviciile complementare de recuperare şi reabilitare funcţională (terapii de recuperare/reabilitare funcţională), activităţi terapeutice şi ocupaţionale, precum şi consiliere psihologică, linie telefonică de urgenţă, asistenţă şi suport pentru familia persoanei vârstnice, suport pentru realizarea activităţilor administrative şi gestiunea bunurilor etc.

În cadrul acestui apel vor putea depune proiecte furnizori de servicii sociale publici şi privaţi autorizaţi acreditaţi, în parteneriat cu autorităţi publice locale din localitatea/localităţile în care se implementează proiectul.

Ghidul solicitantului „Comunităţi de seniori – sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative” este în consultare publică până la data de 26 mai 2023, iar apelul de proiecte va fi deschis în perioada 11 iunie – 10 august 2023.

Programul Incluziune şi Demnitate Socială (PIDS) vine cu un ansamblu de măsuri integrate prin care sprijină aplicarea strategiilor naţionale şi locale pentru a contribui în mod direct la susţinerea procesului de reducere a fenomenului sărăciei şi la susţinerea grupurilor vulnerabile în vederea depăşirii situaţiei de excludere socială.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax