Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul limitează indemnizațiile de maternitate pentru anumite categorii de mame. Plafon de trei salarii minime brute pe economie

Publicat

Guvernul limitează indemnizațiile de maternitate pentru persoanele cu activități independente sau fără venituri, printr-o măsură contestată deja de asociațiile de mame.

Potrivit CNAS propunerea nu face altceva decât să aducă la justa valoare nivelul indemnizațiilor de maternitate.

Astfel se urmărește raportarea bazei de calcul a acestei indemnizații pentru persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activităţi independente, la veniturile pentru care se plăteşte contribuţia de asigurări de sănătate şi la cele înscrise în declaraţiile care vor constitui baza de calcul a concediilor și indemnizaţiilor medicale, inclusiv pentru indemnizaţiile de maternitate.

Indemnizația de maternitate a fost plafonată la trei salarii minime brute pe economie, în loc de 12, cum este în prezent.

Indemnizația de maternitate poate fi acordată înainte sau după nastere, pe o perioada de cel mult 126 de zile.

Concret, poate beneficia de acest tip de concediu doar femeia însărcinată sau cea care tocmai a născut, însă este necesar un stagiu de cotizare de cel puțin 6 luni în anul în care se acordă concediul.

Potrivit Profit.ro, persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activități independente se vor mai putea asigura opțional pentru indemnizații de maternitate doar în limita a 3 salarii minime brute pe țară lunar, față de 12 salarii minime cât este legal în prezent.

Prin urmare, dacă până acum o persoană asigurată opțional la o bază maximă de calcul de 12 salarii minime brute pe țară primea 104.040 lei pentru patru luni (26.010 lei/lunar), odată cu intrarea în vigoare a noii ordonanțe, o persoană asigurată la noua bază maximă de 3 salarii minime brute pe țară va primi indemnizații de maternitate de 30.600 lei pentru cele 4 luni (7.650 lei/lunar), mai arată analiza publicației.

Care este situația acum

În prezent, persoanele care sunt angajate beneficiază de concedii medicale plătite, a căror bază de calcul se determină ca medie a veniturilor lor brute lunare din ultimele 6 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

Același calcul se utilizează și pentru persoanele care beneficiază de indemnizații de șomaj, potrivit legii.

Persoanele fizice care se asigură opțional pentru concedii medicale pot alege să beneficieze de indemnizații pentru care baza de calcul este de până la 3 salarii minime brute, cu excepția concediilor de sarcină și lăuzie, pentru care baza de calcul poate fi de până la 12 salarii minime brute, mai precizează Profit.ro.

Cum poate fi acordată indemnizația de maternitate

Indemnizația de maternitate poate fi acordată înainte sau după nastere, pe o perioada de cel mult 126 de zile. Poate beneficia de acest tip de concediu doar femeia însărcinată sau cea care tocmai a născut, însă este necesar un stagiu de cotizare de cel puțin 6 luni în anul în care se acordă concediul.

Care sunt modificările făcute în lege

Astfel, persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activități independente se vor mai putea asigura opțional pentru indemnizații de maternitate doar în limita a 3 salarii minime brute pe țară lunar, față de 12 salarii minime cât este legal în prezent.

Motivul pentru care guvernul decide limitarea indemnizațiilor de maternitate

Modificările vin după ce autoritățile au observat situații în care femeile cu activități independente, dar și cele fără venituri, se asigurau opțional și începeau să plătească sume mai mari timp de șase luni pentru cele două contribuții – cea de asigurări sociale de sănătate la salariul minim și cea pentru concedii medicale la plafonul maxim de 12 salarii minime.

Apoi, renunțau la contract și la plata contribuției, dar încasau o indemnizație de maternitate uriașă pentru cele patru luni.

Astfel, se ajungea la indemnizații brute lunare și de 26.000 de lei. Potrivit noilor prevederi, o persoană asigurată la noua bază maximă de trei salarii minime brute pe țară va primi o indemnizație de maternitate de 7.650 de lei lunar.

Printr-un proiect de Ordonanță de Guvern publicat în transparență decizională pe website-ul Ministerului Sănătății se oferă o soluție propunerii CNAS de utilizare a unui raționament just, echitabil și nediscriminatoriu pentru calculul indemnizațiilor de maternitate, menținându-se totodată susținerea politicilor de încurajare a natalității, precum şi aplicarea unitară a măsurilor fiscale.

Cum se face în prezent calculul pentru indemnizația de maternitate

În prezent, persoanele care sunt angajate beneficiază de concedii medicale plătite, a căror bază de calcul se determină ca medie a veniturilor lor brute lunare din ultimele 6 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

Același calcul se utilizează şi pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţii de şomaj, potrivit legii. Persoanele fizice care se asigură opțional pentru concedii medicale pot alege să beneficieze de indemnizații pentru care baza de calcul este de până la 3 salarii minime brute, cu excepția concediilor de sarcină și lăuzie, pentru care baza de calcul poate fi de până la 12 salarii minime brute.

Astfel, o persoană angajată care realiza în anul 2022 venituri egale cu valoarea salariului minim brut pe ţară, respectiv, 2.550 de lei, beneficia de o indemnizaţie brută lunară de 2.168 lei, iar o persoană asigurată opţional la valoarea a 12 salarii minime brute pe tară, respectiv 30.600 lei, beneficia de o indemnizaţie brută lunară de 26.010 lei (suma aferentă celor patru luni de concediu de maternitate fiind în total de 104.040 lei).

De precizat că sistemul de asigurări sociale de sănătate trebuie să deconteze sumele integrale pentru plata indemnizaţiilor în cazul persoanelor asigurate facultativ, respectiv 26.010 lei lunar, în total 104.040 lei pentru plata acestui concediu.

Situație nefirească: s-a contribuit puțin și s-a plătit mult

În practică s-a ajuns la situaţia nefirească în care persoanele care se asigură opţional, inclusiv persoanele fără venituri, în momentul în care află că sunt însărcinate, încep să plătească doar timp de șase luni cele două contribuții – cea de asigurări sociale de sănătate la salariul minim și cea pentru concedii medicale la plafonul maxim de 12 salarii minime, după care renunță la contract si la plata contribuției, dar încasează suma menționată anterior de 104.040 lei.

Potrivit datelor statistice, în perioada 2021 – 2022, la nivelul CNAS, în ceea ce privește persoanele fizice care au încheiat contracte pentru concedii și indemnizații medicale cu casele de asigurări de sănătate, s-au constatat următoarele:

Astfel în perioada 01.01.2021 – 31.12.2021, sumele încasate  au fost de 9,18 milioane lei, iar plățile efectuate au fost de 167,84 milioane lei, iar în perioada 01.01.2022 – 31.08.2022, sumele încasate au fost de  7,12 milioane lei, iar plățile efectuate au fost de  119,22 milioane lei.

Noile modificări ”vor aduce la justa valoare nivelul indemnizațiilor de maternitate”

În aceste condiții, propunerea nu face altceva decât să aducă la justa valoare nivelul indemnizațiilor de maternitate, prin raportarea bazei de calcul a acestei indemnizații pentru persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activităţi independente, la veniturile pentru care se plăteşte contribuţia de asigurări de sănătate şi la cele înscrise în declaraţiile care vor constitui baza de calcul a concediilor și indemnizaţiilor medicale, inclusiv pentru indemnizaţiile de maternitate.

Astfel, o persoană care se va asigura opţional la 3 salarii minime brute pe ţară, poate beneficia de o indemnizaţie brută lunară de 7.650 de lei.

În cazul aprobării noilor reglementări, acestea se vor aplica doar persoanelor fizice fără venituri sau care realizează venituri din activităţi independente şi care vor dori să se asigure opţional, iar reglementările nu vor acționa retroactiv, precizează CNAS într-un comunicat.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Mihalca georgiana adriana

    vineri, 10.02.2023 at 00:36

    de ce se vorbeste de indemnizații de 2600 sau 300mii pe luna???? eu am rămas din câmpul muncii si am avut doar 1250 lei pe lună? 2600 sau 300 au femeile care lucrează în parlament, spital sau in cadrul poliției etc dar nu intr-o fabrica?? eu daca raman acuma însărcinată ami da cineva 2600 lei indemnizație pe luna dupa copil?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax