Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Guvernul majorează pedepsele pentru infracțiunile economico-financiare. Anunțul ministrului Finanțelor

Publicat

marcel bolos sursa foto Facebook

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a prezentat în şedinţa conducerii PNL măsurile de combatere a evaziunii fiscale. Acesta susține că vor fi majorare pedepsele pentru infracţiunile economico-financiare.

De asemenea, măsurilor vor fi foarte dure pentru cei care săvârşesc fapte de natură infracţională în domeniul TVA.

Ministrul a declarat, luni, legat de proiectul bugetului de stat, că pentru anul 2024 nu există creşteri de impozite şi taxe, menţionând că deficitul va fi „în jur de 5%”.

„Sunt măsurile de combatere a evaziunii fiscale pe care le-am anunţat, este un obiectiv pe care îl avem în vedere pentru a aduce bani suplimentari la buget şi pentru a avea o fundamentare cât mai justă pentru această componentă de venituri. (…)

Măsuri dure privind domeniul TVA, pe modelul UE

Noi încercăm să introducem trei lucruri:

  • primul este cel legat de majorarea pedepselor pentru ceea ce înseamnă infracţiunile economico-financiare şi, sigur, o componentă importantă, aşa cum şi Uniunea Europeană face, este cea legată de TVA.

Deci sancţiunile pentru cei care săvârşesc fapte de natură infracţională în domeniul TVA vor fi foarte dure, pe modelul celor din Uniunea Europeană„, a explicat ministrul.

Factura electronică

El a adăugat că o altă măsură va fi legată de utilizarea sistemelor informatice.

„După cum ştim, de la 1 ianuarie 2024, intră în vigoare factura electronică pentru tot mediul de afaceri, 1 iulie data pentru decontul de TVA precompletat, urmează să venim cu măsuri în Guvern şi, apoi, raportarea informaţiilor contabile în declaraţia 406, pentru cei care cunosc, de la 1 iulie va fi termen devansat.

Toate aceste lucruri trebuie să dea rezultate în combaterea evaziunii fiscale.

Cine se va ocupa de marea evaziune

Şi trei: separarea competenţelor organelor abilitate de lege, astfel încât de marea evaziune să se ocupe organele competente pe care România le are şi, sigur, apoi cauzele care sunt mai mici să rămână la mecanismele actuale.

Toate acestea sunt demersuri pentru ca să avem o mai bună fundamentare a veniturilor”, a indicat Marcel Boloş.

Decalaj de TVA de 9 miliarde de euro

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a făcut studii în ceea ce priveşte evaziunea fiscală în România care au arătat că există un gap de TVA de 9 miliarde de euro. 40% din acesta vine din achiziţiile intracomunitare.

„Din acest punct de vedere, deciziile noastre vor fi gândite şi o să vedeţi în Ordonanţa ‘trenuleţ’. Haideţi să vedeţi proiectul legii bugetului de stat şi pachetele de măsuri care însoţesc proiectul de lege al bugetului de stat pentru ca să avem bază pentru veniturile pe care le-am luat în calcul. (…)

Sunt mai multe măsuri care să ducă la îmbunătăţirea veniturilor”, a spus Boloş.

Majorarea accizelor la carburanți

Întrebat de majorarea accizelor la carburanţi, ministrul a explicat că nu va fi o majorare, ci o actualizare a lor, conform legii în vigoare.

„Nu discutăm de nicio majorare la accize, aplicăm legea, ele se actualizează conform legii cu indicele preţului de consum. Aici, pentru consumatori am încercat să gândim un mecanism pe care o să-l vedeţi în Ordonanţa ‘trenuleţ’ de introducere eşalonată, dar nu este vorba de nicio creştere de accize, să nu panicăm oamenii, ci este vorba de aplicare a unor prevederi legale existente în legislaţie”, a menţionat Marcel Boloş.

Legat de creşterea salariului minim, Boloş a spus că este decizia coaliţiei. „Nu poţi merge cu creşteri de salarii minime una după cealaltă. Am avut o creştere în octombrie de 3.300 lei, trebuie să lăsăm să nu bulversăm mediul de afaceri”, a completat ministrul.

El a mai spus că se estimează o creştere a PIB, menţionând că aceasta este de la 1.591 miliarde lei la 1.733,8 miliarde lei pentru 2024.

„Avem 27% venituri fiscale din PIB şi avem un sistem de cheltuieli publice care nu este dat peste cap faţă de media europeană. Suntem pe un sistem de cheltuieli publice moderat, până când vom ajunge să ajustăm acest procent este cale lungă. Cert este că pentru anul 2024 nu există creşteri de impozite şi taxe. Deficitul va fi în jur de 5%”, a mai transmis ministrul Boloş. AGERPRES

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax