Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul Ponta 4: Noii miniştri au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Băsescu: Pop şi Câmpeanu au contribuit la fals în interes public

Publicat

PALATUL VICTORIANoii miniştri din Guvernul Ponta 4 au depus jurământul de învestitură în funcţie, miercuri, la Palatul Cotroceni. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că primeşte jurământul lui Pop şi Câmpeanu, deşi au contribuit la un fals în interes public.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a noilor miniştri ai Cabinetului Ponta 4 s-a încheiat, miercuri, după aproximativ 20 de minute, într-o atmosferă sobră, şeful statului ţinând un scurt discurs la începutul evenimentului iar la final părăsind sala fără a mai da mâna cu cei prezenţi.

După discursul preşedintelui, în care a atras atenţia că va primi jurământul miniştrilor Dialogului Social, Liviu Pop, şi al Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, pentru că este obligat de decizia Curţii Constituţionale, deşi aceştia ”au contribuit prin distrugerea de instituţii ale educaţiei la un fals în interes public”, noii miniştri ai Cabinetului Ponta 4 au depus jurământul de învestitură în funcţie.

Au depus jurământul, pe rând, Liviu Dragnea – ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Darius Vâlcov – ministrul Finanţelor Publice, Daniel Constantin – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Graţiela Gavrilescu – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mihai Tudose – ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Andrei Gerea – ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Sorin Grindeanu – ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Mihai Cîmpeanu – ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ioan Vulpescu – ministrul Culturii, Angel – ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste hotare şi Liviu-Marian Pop – ministrul delegat pentru Dialog Social.

Preşedintele nu a dat mâna cu ministrul Dialogului Social, Liviu Pop, după ce acesta a depus jurământul, fiind singura astfel de situaţie la acest moment al ceremoniei.

În finalul ceremoniei, care a durat aproximativ 20 de minute, şeful statului a spus că doreşte succes noilor miniştri. ”La revedere”, a spus Traian Băsescu şi a părăsit sala Unirii, fără a mai da mâna cu premierul şi ceilalţi reprezentanţi ai Executivului.

Premierul Ponta şi membrii Guvernului au părăsit, la rândul lor, sala de ceremonii, imediat după încheierea jurământului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în deschiderea ceremoniei că doreşte să citeze dintr-un paragraf dintr-o decizie a CCR, ”pentru e elimina orice dubiu cu privire la evenimentul de astăzi”.

Traian Băsescu a arătat că citează din decizia CCR nr. 98/ 7 februarie 2008, care precizează că ”din textul Constituţiei, rezultă că în cazurile prevăzute la art 1 şi 3 din art 85, numirea de către preşedintele României a miniştrilor este un act de executare a hotărârii Parlamentului şi de învestire pe această bază a miniştrilor de către şeful statului”.

”Hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român, Parlamentul, este un act obligatoriu, pe care preşedintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârşirea unor acte grave de încălcare a Constituţiei. Acesta este şi motivul pentru care voi primi astăzi şi jurământul domnului Pop şi a domnului ministru al Educaţiei ( Sorin Câmpeanu, nr) , care au contribuit prin distrugerea de instituţii ale educaţiei la un fals în interes public”, a precizat Traian Băsescu.

La ceremonie au participat cei 11 miniştri care urmau să depună jurământul de învestitură în funcţie. Din partea Parlamentului au fost prezenţi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decretul prin care sunt numiţi noii membri ai Guvernului Ponta 4.

Noua structură a Guvernului Ponta 4:

Victor Ponta, PSD – premier
Liviu Dragnea, PSD – ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
Gabriel Oprea, UNPR – ministru de Interne, viceprim-ministru
Daniel Constantin, PC – ministrul Agriculturii
Rovana Plumb, PSD – Ministerul Muncii
Nicolae Bănicioiu, PSD – Ministerul Sănătăţii
Mihai Tudose, PSD – Ministerul Economiei
Darius Vâlcov, PSD – ministru al Finanţelor
Robert Cazanciuc, PSD – Ministerul Justiţiei
Eugen Teodorovici, PSD – ministru al Fondurilor europene
Ioan Rus, PSD – Ministerul Transporturilor
Ionuţ Vulpescu, PSD – ministru al Culturii
Bogdan Aurescu, independent – Ministerul de Externe
Mircea Duşa, PSD – Ministerul Apărării
Gabriela Szabo, PSD – Sport şi Tineret
Sorin Grindeanu, PSD – ministru al Comunicaţiilor
Eugen Nicolicea, UNPR – ministru pentru relaţia cu Parlamentul
Sorin Cîmpeanu, PC – Ministerul Educaţiei
Andrei Gerea, PLR – Ministerul pentru Energie şi IMM
Graţiela Gavrilescu, PLR – Ministerul Mediului
Liviu Pop, PSD – ministru pentru Dialog Social
Angel Tîlvăr- ministru delegat pentru Românii de pretutindeni

surse: mediafax, realitatea

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax