Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul reduce TVA-ul de la 20 la 9 la sută pentru servicii agricole, seminţe, pesticide şi îngrăşăminte

Publicat

combina Guvernul reduce de la 20 la 9 la sută taxa pe valoarea adăugată pentru seminţe, pesticide, îngrăşăminte şi lucrări agricole. Măsura a fost luată pentru a stimula desfăşurarea activităţii agricole, derularea în condiţii optime a programelor de investiţii din fonduri europene nerambursabile, dar şi pentru reducerea evaziunii din domeniu.

Măsura adoptată de Guvern marți, 28 iunie, constă în aplicarea de la 1 august 2016 a unei cote reduse de TVA de la 20 la 9% pentru livrarea  celor mai importante produse utilizate pentru producția agricolă, respectiv: îngrășăminte, pesticide, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și pentru prestările de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum sunt: arat, semănat, prășit, ierbicidat, recoltat, fertilizat, greblat, balotat etc.

Modificarea este conformă cu acquis-ul comunitar în domeniu și este de natură a crea premisele pentru:

– stimularea persoanelor care desfășoară activități în domeniul agricol;

– creșterea nivelului de accesibilitate la bunurile/servicii de tipul celor utilizate în sectorul agricol;

– facilitarea de noi investiții în agricultură în perioada următoare;

– derularea în condiții optime a programelor de investiții din fondurile europene nerambursabile în sectorul agricol;

– sustenabilitatea sectorului agricol, în vederea atingerii obiectivelor asumate de România prin Tratatul de Aderare.

Pentru identificarea corectă a sferei de aplicare a  bunurilor/servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol, care vor intra sub incidența cotei reduse de TVA de 9%, va fi elaborat un ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Un alt aspect reglementat de ordonanța de urgență vizează acordarea unui regim fiscal simplificat și tratament fiscal specific în ce privește impozitarea veniturilor operatorilor statistici pentru realizarea de statistici oficiale.

Culegerea de date prin operatorii de teren, cum ar fi cei la care apelează Institutul Național de Statistică și alte instituții publice, este deosebit de importantă pentru respectarea cerințelor regulamentelor UE în ce privește statisticile oficiale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax