Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul renunţă la intenţia de a limita la 100 hectare terenul agricol deţinut de o persoană fizică. Din 1 ianuarie 2014 piața funciară se liberalizează

Publicat

Guvernul renunţă la intenţia de a limita la 100 de hectare suprafaţa de teren agricol pe care o poate deţine o persoană fizică, cetăţean român sau din alt stat UE, menţinând însă condiţiile la cumpărare privind cunoştinţele în domeniul agricol şi perioada minimă de activitate în acest sector. Piaţa funciară va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014, astfel că va fi permisă cumpărarea de terenuri agricole de către cetăţenii din UE.

„Pentru a putea cumpăra teren agricol în România situat în extravilan, dobânditorul persoană fizică trebuie să îndeplinească una din următoarele condiţii: a) să facă dovada că are cunoştinţe de bază în domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanţă de urgenţă; b) să facă dovada că a desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin 5 ani, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanţă de urgenţă; c) să facă dovada că a desfăşurat activităţi agricole pe terenurile situate în extravilan deţinute la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, potrivit normelor metodologice”, potrivit prevederilor unui proiect de ordonanţă de urgenţă, care se regăseau şi într-un proiect de lege elaborat în luna septembrie.

În proiectul de lege era menţionat că persoanele fizice nu vor putea deţine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan.

De asemenea, sunt menţinute în proiectul de ordonanţă referirile din proiectul de lege privind dreptul de preempţiune la cumpărarea terenurilor.

Astfel, coproprietarii persoane fizice, vecinii persoane fizice, arendaşii, persoanele fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşară activităţi agricole în localitatea unde se află terenul, dar şi statul, vor avea drept de preempţiune la cumpărare.

Prin acest act normativ, Guvernul urmăreşte printre altele comasarea terenurilor agricole în vederea creşterii dimensiunii fermelor agricole şi constituirea exploataţiilor viabile economic.

Piaţa funciară va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014, astfel că va fi permisă cumpărarea de terenuri agricole de către cetăţenii din UE.

Prevederile ordonanţei se vor aplica persoanelor fizice, cetăţeni români, respectiv cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE), precum şi apatrizilor cu domiciliul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE).

Cetăţeanul unui stat terţ şi apatridul cu domiciliul într-un stat terţ pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan în condiţiile reglementate prin tratate internaţionale, pe bază de reciprocitate, se mai spune în proiectul de ordonanţă de urgenţă.

sursa: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. th

    joi, 14.11.2013 at 22:34

    ORA 12 A SOSIT…………………….VAI DE MAMA NOASTRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Pingback: Străinii ar putea avea drept să cumpere terenuri fără restricţii în România, de la 1 ianuarie. Condiţii privind experienţa în agricultură, eliminate printr-un proiect de lege | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax