Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Guvernul României are sute de consilieri, majoritatea angajați fără concurs. Numele și pregătirea lor, ținute la secret

Publicat

Guvernul este sfătuit de aproximativ 500 de consilieri. Sunt plătiți din bani publici, dar au fost angajați fără concurs, iar majoritatea ministerelor refuză să spună cum îi cheamă și ce pregătire au.

Există miniștrii care au chiar și 12 consilieri cu salarii mai mari uneori decât cel al președintelui României.

Consilierii personali sunt angajații ministerelor care au rolul de a ajuta demnitarii în munca lor de zi cu zi.

Teoretic, sunt specialiști pe anumite domenii. Practic, majoritatea sunt niște oameni trimiși de partid, scrie Europa Liberă, care citează surse din Guvern.

Pot fi angajați cu un sfert, cu jumătate sau cu normă întreagă. Conform legii, cei care au dreptul la consilieri personali sunt miniștrii și secretarii de stat.

Legea permite miniștrilor să aibă opt consilieri personali, iar secretarilor de stat, câte patru. Toți sunt angajați fără concurs.

Pentru a putea angaja cât mai mulți, politicienii apelează la tertipul numărului fracționar de ore: mulți sunt cu 2 sau cu 4 ore pe zi.

Majoritatea ministerelor refuză să facă public numărul lor și, mai ales numele, invocând regulamentul GDPR.

În practică însă, aceștia sunt obligați să își depună câte o declarație de avere și de interese, astfel încât pot fi identificați.

Așa au aflat jurnaliștii de la Europa Liberă că mulți dintre consilieri sunt împinși de partid, iar alții sunt pensionari speciali, care au primit încă o șansă de a lucra pentru Guvern.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 29.05.2023 at 12:33

    Oricâţi ar avea, se dovedesc nişte proşti notorii, ca şi cei care i-au angajat, de aceea ţara este în degrigolada asta, care se trage de la incompetenţa crasă care zace în ei. Nu cred că un prost poate angaja un deştept.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax