Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul României bagă peste 160 de milioane de euro, într-un program dedicat cercetătorilor de top. Ce spune premierul Ciucă

Publicat

Guvernul României a pregătit un program cu o alocare totală de 168 de milioane de euro, prin care vrea să atragă cercetători de top mondial, cercetători care să lucreze la diferite proiecte pentru statul român. 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că cercetarea şi inovarea trebuie să devină motoarele principale pentru dezvoltarea economiei româneşti şi a anunţat lansarea programului de burse „Henri Coandă” destinate elevilor şi studenţilor participanţi şi premiaţi la competiţiile tehnico-ştiinţifice internaţionale şi a unui program de granturi pentru cercetători.

„Cercetarea şi inovarea trebuie să devină motoarele principale pentru dezvoltarea economiei româneşti pentru crearea de locuri de muncă şi pentru adoptarea celor mai noi tehnologii în economie şi în societate”, a spus premierul Ciucă, citat de agerpres.ro, la forumul „România Viitorului” organizat la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

El a arătat că Guvernul face eforturi permanente pentru a promova şi susţine parteneriatul public-privat pentru inovare şi transfer tehnologic.


„Coordonarea agendelor de cercetare ale mediului public şi privat este un obiectiv major pentru Guvernul României cu o miză clară: transferul tehnologic. Rezultatele cercetării româneşti sunt apreciate la nivel mondial în domenii de top: aerospaţial, fizică nucleară, chimie, biologie, medicină şi multe altele. Sunt domenii cu tradiţie de excelenţă românească.

Toate aceste eforturi vor fi cu adevărat desăvârşite numai atunci când cercetarea va avea un impact concret în economia reală şi rezultate palpabile în creşterea calităţii vieţii românilor. (…) Avem toate ingredientele pentru succes inclusiv cea mai importantă resursă – resursa umană. Ne mândrim cu tinerii noştri olimpici internaţionali şi avem datoria de a identifica toate modalităţile de a le pune în valoare inteligenţa şi entuziasmul aici acasă”, a adăugat premierul.

Ciucă a precizat că Guvernul pregăteşte lansarea programului „Henri Coandă” prin care vor fi acordate burse şi premii pentru elevii şi studenţii români participanţi şi premiaţi la competiţiile tehnico-ştiinţifice internaţionale.

Prim-ministrul a mai spus şi că în săptămânile următoare va fi lansat un program de granturi pentru cercetători.

„Avem şi programe de încurajare a cercetării la cel mai înalt nivel prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cu o alocare totală de 168 de milioane de euro în săptămânile următoare lansăm cel mai ambiţios program de aducere în România a cercetătorilor de top de la nivel global, români şi străini. Cei 120 de beneficiari vor accesa granturi de cercetare de până la 1,4 milioane de euro pentru trei ani”, a afirmat Ciucă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 06.09.2022 at 21:11

    Cine stabileşte temele cercetării de top ? Tot proştii de la guvernare ? Dacă te uiţi numai pe You toub despre ce invenţii au românii rămâi mască,dar pentru astea nu au ochi. De ce aparatul lui Pryzbilla, cu care a fost vindecat de cancer la prostată în cinci zile Ceauşescu, stă la dospit de atâta vreme. Iar dacă revezi o emisiune a unui realizator de emisiuni pe Car…. Tv cu o altă invenţie de top, care a vrut să fie furată de ăia de la Măgurele, etc. Proştii stabilesc priorităţi în cercetare, ruşinos.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax