Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul se pregătește pentru înmormântarea foștilor președinți ai României. Ion Iliescu este decanul de vârstă

Publicat

Guvernul Ciolacu

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 11 ianuarie, o ordonanță pentru crearea Comitetului de organizare a funeraliilor de stat. Ordonanța modifică şi completează Legea 215/2016 privind ceremoniile oficiale. În prezent, cel mai în vârstă fost șef de stat este Ion Iliescu, care are 93 de ani.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, ordonanța creează temeiul legal privind constituirea Comitetului de organizare a funeraliilor de stat și de aprobare a Regulamentului de organizare și funcționare al acestuia, prin Hotărâre de Guvern.

Temeiul legal pentru desfășurarea funeraliilor de stat este Legea 215/2016 privind ceremoniile oficiale. Potrivit legii, funeraliile de stat sunt ceremonii oficiale organizate de Guvern în cazul decesului Președintelui României și al foștilor șefi de stat ai României. Funeraliile de stat includ și onoruri militare.

De asemenea, conform aceluiași act normativ „funeralii cu onoruri militare, stabilite potrivit legii, se pot organiza și pentru președinții și foștii președinți ai celor două Camere ale Parlamentului, precum și pentru prim-ministrul și foștii prim-miniștri”.

„Funeraliile de stat sunt expresia celei mai înalte aprecieri acordate de România personalităților publice care au oferit un serviciu remarcabil poporului său, motiv pentru care este necesar a se constitui la nivelul administrației publice centrale un comitet pentru organizarea acestora.

Pentru organizarea funeraliilor de stat este necesară o coordonare unitară având în vedere implicarea mai multor instituții cu atribuții în organizarea ceremoniilor oficiale. Prin prezentul proiect de act normativ se urmărește crearea temeiului legal de adoptare a unei hotărâri de guvern privind constituirea Comitetului de organizare a funeraliilor de stat și de aprobare a Regulamentului de organizare și funcționare al acestuia”, se precizează în nota de fundamentare.

Astfel, pentru desfășurarea funeraliilor de stat se va constitui Comitetul de organizare a funeraliilor de stat, structură fără personalitate juridică coordonat de Șeful Cancelariei Prim-Ministrului.

Regulamentul de organizare și funcționare și componența Comitetul de organizare a funeraliilor de stat se va aproba prin hotărâre a Guvernului.

În prezent, dintre foștii șefi de stat, Ion Iliescu este cel mai în vârstă, având 93 de ani. În luna martie 2024, fostul președinte va împlini 94 de ani. Ion Iliescu a fost președinte al României între anii 1992 – 1996 și 2000 – 2004.

Iliescu este urmat de Emil Constantinescu (84 de ani), care a fost președinte al României între anii 1996 – 2000.

Traian Băsescu este cel mai tânăr fost șef de stat, având 72 de ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. unu

    vineri, 12.01.2024 at 08:30

    Majoritatea celor care au dreptul conform legii la aceste onoruri, nu le merita. Au umilit, mintit si infometet poporul, iar unii au fost infractori dovediti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax