Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul şi-a angajat răspunderea privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Vezi reacţiile politicienilor din Alba

Publicat

Executivul şi-a angajat, joi, răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele la nivel central. Guvernul a acceptat patru dintre cele 18 amendamente transmise de parlamentari la acest proiect de lege.

Guvernul a motivat necesitatea comasării alegerilor prin faptul că astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012. „Dorim ca în 2012, un an extrem de dificil în contextul crizei economice internaţionale, să avem mai puţină dezbatere care să producă instabilitate şi să avem un an în care să ne concentrăm pe ceea ce înseamnă investiţii, locuri de muncă pentru a putea consolida creşterea economică”, a argumentat, luni, premierul Emil Boc.

Totodată, el a arătat că participarea electoratului la vot este mai bună în cazul comasării alegerilor şi nu trebuie ignorat şi faptul că se face o economie bugetară „de cel puţin 20 milioane de euro”.

Printr-un amendament depus de deputatul PDL Mircea Toader se instituie obligativitatea ca preşedinţii birourilor electorale comunale, orăşeneşti şi municipale, precum şi locţiitorii lor să fie jurişti neafiliaţi politic şi care să nu fie rude, până la gradul IV, cu vreunul dintre candidaţi. Guvernul a acceptat şi o prounere făcută de PNL care prevede ca birourile electorale ale secţiilor de votare să fie formate dintr-un număr impar de membri, pentru a putea tranşa deciziile.

În proiectul propus iniţial de Guvern, birourile electorale aveau un preşedinte, un locţiitor şi cel mult şase reprezentanţi propuşi de partide, dar prin amendare se adaugă încă un membru.

Reamintim că procedura de asumare a răspunderii e utilizată pentru trecerea unui proiect legislativ fără dezbatere prin Parlament. Proiectul de lege e considerat votat dacă o eventuală moţiune de cenzură la adresa Guvernului nu întruneşte majoritatea voturilor. Dacă moţiunea de cenzură e votată de jumatate plus un vot din numărul total al parlamentarilor, Guvernul pică.

Reacţiile politicienilor din Alba

Radu Coclici: ” Este un nou exerciţiu de dictatură a actualei Puteri”

Primul care şi-a exprimat părerea vizavi de asumarea Guvernului Boc pe tema comasării alegerilor locale cu cele parlamentare a fost deputatul PSD Alba, Radu Coclici. Acesta a declarat că această asumare nu reprezintă decât „un nou exerciţiu de dictatură a actualei Puteri”.

„Parlamentul a devenit o scenă de circ în care Boc şi ai lui îşi produc prestaţiile jalnice. Am ajuns să îmi fie mie şi colegilor mei din Opoziţie ruşine de ruşinea lor! Este inadmisibil ca un demers de o asemenea importanţă precum cel al comasării alegerilor să treacă în asemenea mod de Parlament, ca gâsca prin apă, fără dezbateri, fără discuţii, fără nimic. Parlamentul e un decor trist, iar reprezentanţii Guvernului sunt nişte clovni groteşti”, a subliniat deputatul social-democrat într-un comunicat de presă.

Coclici a precizat că Puterea se manifestă dictatorial şi nu ţine cont de nici o lege sau reglementare în vigoare. „Dacă ar fi existat normalitate, ceea ce s-a petrecut astăzi (joi – n.a.) în Parlament nu ar fi fost posibil. Suntem în 15 decembrie, iar alegerile locale urmau să se desfăşoare anul viitor pe 6 iunie… Este la mintea cocoşului că s-a intrat în ultimele şase luni, când legile şi Constituţia spun clar că nu se mai pot face modificări la data alegerilor. Guvernul calcă din nou peste legi, peste firesc, peste tot, doar pentru a-şi satisface mizeriile electorale pe care le au în vedere pentru anul viitor”, a punctat Radu Coclici.

Deputatul PSD de Alba este de părere că moţiunea de cenzură a Opoziţiei va avea de această dată succes, deoarece „mai mulţi parlamentari ai PDL şi UDMR s-au cam săturat de conducerea lui Emil Boc”.

Ion Dumitrel: „Noi suntem pregătiţi să intrăm şi mâine în alegeri”

Mai limitat în declaraţii, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel a declarat că asumarea răspunderii asupra comasării alegerilor este o procedură legală, dar că aşteaptă să vadă ce se va întâmpla până la urmă: „Este o procedură legală, aşteptăm însă să vedem ce se va întâmpla până la urmă. Dacă Parlamentul şi Guvernul zic că aşa e mai bine atunci susţin şi eu că aşa e bine. Indiferent ce se va întâmpla, noi suntem pregătiţi să intrăm şi mâine în alegeri”.

Florin Roman: „Este ultima măsură disperată a PDL de a fura cât mai mult la alegeri”

Vicepreşedintele PNL Alba, Florin Roman a explicat că această asumare privind comasarea alegerilor este „profund ilegală, profund imorală şi profund nedemocratică”. Liberalul susţine că: „O vom ataca printr-o moţiune de cenzură şi chiar şi la Curtea Constituţională. Treaba asta va avantaja totuşi USL la nivel judeţean, deoarece va muta dezbaterile de pe probleme locale, în luna noiembrie, la televizor, când toată lumea se va uita la TV şi nu la bordurile şi panseluţele din oraş. Din păcate pentru democraţie, va fi un pronunţat vot politic. Este ultima măsură disperată a PDL, în încercarea de a fura cât mai mult la alegeri. Noi îi batem după orice regulă şi la orice oră”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. mitica

    joi, 15.12.2011 at 16:45

    …. ne-au furat si cel mai elementar drept ,acela de a vota ….nu este lege pe care sa nu o fi incalcat in ultimii ani….niste nelegiuiti facuti la apelul de seara…

  2. ghe

    joi, 15.12.2011 at 16:49

    …poate totusi se va vota 2 zile ,sa junga tot omul care vrea sa voteze!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax