Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul stabilește prin OUG valoarea „darurilor de campanie”. Candidații nu vor putea da „promoționale” mai scumpe de 10 lei

Publicat

Guvernul vrea să reglementeze  prin ordonanță de urgență condițiile în care candidații la alegerile parlamentare din 9 decembrie îşi vor face campanie electorala, aceştia neavând voie să le ofere cetățenilor alimente, băuturi sau bani, a anunțat, luni, premierul Victor Ponta.  Astfel candidații sau formațiunile politice vor putea să ofere alegătorilor doar pixuri, brichete, șepci sau alte materiale promoționale care să nu depășească valoarea de 10 lei. Potrivit lui Ponta, reglementările, care vor fi însoțite de sancțiuni, au ca obiectiv principal împiedicarea eventualelor abuzuri în perioada campaniei electorale.

„Propunerea mea, ca prim-ministru, este de a reglementa legal mâine, prin ordonanţă de urgenţă, ceea ce Biroul Electoral Central a stabilit cu alte ocazii, şi anume că sunt interzise în campania electorală oferirea de bunuri, bani, alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice. Este permisă oferirea doar de obiecte într-o enumerare strictă – pixuri, brichete, afişe, şepci -, dar cu obligativitatea de fi inscripţionate cu numele candidatului sau al formaţiunii politice. Şi, de asemenea, pot fi oferite obiecte de acelaşi tip, cu caracterele inscripţionate, a căror valoare să nu depăşească 10 lei. În acest fel, lucrurile sunt foarte clar reglementate, ce este interzis, ce este permis, regulile sunt valabile pentru toţi competitorii şi vom avea practic reglementat legal, alături de sancţiuni penale, modul de desfăşurare normală a campaniei electorale şi împiedicarea oricăror tentative de cumpărare de voturi sau, cum s-a întâmplat la referendum, de a împiedica oamenii să vină la vot”, a explicat şeful Executivului, la finalul reuniunii USL.

El a motivat că aceste reglementări vor veni miercuri, în condiţiile în care vineri începe campania electorală: „Mâine, avem şedinţa de guvern, nu mai putem reglementa mai târziu, pentru că vineri începe campania electorală. BEC-ul a dat un răspuns, de data aceasta de fapt noi o să luăm textul dat de BEC în 2008, dar, în 2012, probabil şi ei speriaţi de DNA, au spus să stabilească organele de urmărire penală. Probabil că toate acţiunile DNA împotriva celor care au votat i-au dus şi pe membrii BEC-ului la foarte multă precauţie şi atunci, ca să nu mai existe discuţii… Ca să nu mai spună dl Morar că o brichetă este primire de foloase necuvenite nepatrimoniale – acel monument de prostie juridică pe care l-am auzit după mulţi ani de drept – foloase necuvenite nepatrimoniale – prin faptul că îndemni oamenii să vină la vot. Păi, numai asta o să facem toţi, şi dl. Blaga va face asta şi toţi politicienii, asta ne e meseria. Motiv pentru care vreau să existe o reglementare legală, care să împiedice noi abuzuri, să se spună: Nu, brichete ai voie să dai, nu ai voie să dai chibrite”, a afirmat Victor Ponta.

Surse: Agerpres, Hotnews.ro, Gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax