Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Relocarea secției de oncologie a Spitalului Județean Alba PIERDE FINANȚAREA. Guvernul scoate sute de milioane de euro din PNRR

Publicat

Secția de oncologie din Alba Iulia se află printre proiectele care pierd finanțarea ca urmare a unei solicitări de modificare a PNRR, adresate de Guvern Comisiei Europene.

Concret, sunt șase spitale sau secții noi care sunt tăiate din PNRR, Guvernul invocând „riscul ridicat de neimplementare”, scrie exclusiv G4Media. Suma totală eliminată din PNRR pe domeniul investiției în infrastructura spitalicească este de 677 de milioane de euro.

Asta în condițiile, la Alba lucrurile erau avansate și erau demarate inclusiv procedurile de proiectare execuție.

Spitalul Județean de Urgenta Alba Iulia urma să primească 46 de milioane de euro (peste 221 de milioane de lei) pentru Relocarea si modernizarea activității secției de oncologie si înfiintarea compartimentului de cardiologie intervențională.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat în urmă cu 8 luni lista celor 27 de spitale ce vor fi construite în România cu bani PNRR.

Pe listă se afla și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, cu investiția de relocare și modernizare a activității secției de onologie și cea de înființare compartiment cardiologie intervențională.

Acum însă finanțarea din PNRR cade, deși că Guvernul dă asigurări că aceste proiecte ar urma să fie finanțate ori prin împrumuturi BEI, ori prin transferul către Programele din politica de coeziune, însă nimic concret.

UPDATE Reacția deputatului Florin Roman:

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, a reacționat la informația legată de modificarea PNRR.

”Infirm categoric ca noul spital de cardiologie intervenționala și oncologie, va fi scos din PNRR așa cum speculează unii apropiați de USR!

Este un angajament al meu și al liberalilor din Alba și ne ținem de cuvânt.

Singurul lucru care se modifica e sursa de finanțare, adică spitalul nou va fi realizat în baza unui contract cu Banca Europeană de Investitii, ce va fi operaționalizat luna viitoare” a scris acesta pe Facebook.

Motivul pentru care Alba pierde finanțarea:

Cererea de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), trimisă vineri la Bruxelles de Guvernul României conține o serie de modificări importante, printre care și tăierea unor granturi de sute de milioane de euro, pentru spitale, infrastructură de sănătate și dotări ATI.

Economedia.ro a obținut în exclusivitate documentul integral și a extras cele mai importante modificări.

Cele mai importante modificări solicitate de Guvern:

  • se taie granturi totale de aproximativ 700 de milioane de euro pentru spitale existente și noi, infrastructură prespitalicească, dotări pentru ATI nou-născuți și altele;
  • se taie cu 270 milioane de euro finanțarea pentru împădurire,
  • se taie finanțări de 95 milioane de euro de la punctele de încărcare de vehicule electrice și 180 de milioane de euro de la pistele pentru biciclete;
  • se reduc cu 400 de milioane de euro împrumuturile planificate pentru infrastructura de gaze din Oltenia.

În schimb, unul dintre cele mai importante proiecte adăugate este „Casa pentru eficiența energetică”, prin care Guvernul vrea să finanțeze cu 534 milioane de euro instalarea de panouri fotovoltaice pentru 34.000 de gospodării.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Citizen

    sâmbătă, 09.09.2023 at 17:37

    Indiferent de ce face sau nu face cineva, nu se poate ajunge la asemenea injurii adresate unei persoane, este sub nivelul umanului…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax