Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul va putea emite ordonanţe în vacanţa parlamentară pe 10 domenii de activitate. Decretul pentru promulgarea legii, semnat

Publicat

Decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare a fost semnat, luni, de preşedintele Traian Băsescu. Anterior, Curtea Constituţională a respins contestaţia opoziţiei pe acest proiect.

Proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară a fost adoptat, pe 17 iunie, de Camera Deputaţilor cu 191 voturi „pentru”, 114 voturi „împotrivă” şi 16 abţineri, după ce fusese adoptat şi de Senat, în data de 3 iunie.

Din proiectul de lege amintit reiese că Guvernul îşi propune să emită ordonanţe în următoarele domenii: Finanţe publice şi Economie; Dezvoltare regională şi Administraţie publică; Apărare Naţională şi Afaceri Interne; Sănătate; Muncă şi protecţie socială; Agricultură; Mediu; Fonduri Europene; Justiţie; Educaţie şi Cercetare; Transporturi şi Infrastructură.

Proiectul permite Guvernului să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară în 10 domenii de activitate. Ca urmare a unui amendament introdus la Comisia juridică, Executivul va putea, de asemenea, să modifice alte acte normative cu referire la Legea privind transportul în regim de taxi; trecerea CET-urilor din Constanţa şi Bucureşti la autorităţile locale; acordarea stimulentelor pentru culturile de plante energetice; înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Regimul vânătorii şi pescuitului sportiv. De asemenea, Guvernul poate să ia măsuri pentru realizarea variantelor ocolitoare ale oraşelor şi municipiilor, dar şi măsuri financiare pentru reducerea arieratelor pentru administratorul infrastructurii feroviare.

Reprezentanţii opoziţiei au criticat, la momentul respectiv, prevederile proiectului de lege, inclusiv amendamentele de la Comisia juridică, arătând că astfel se dă posibilitatea Guvernului să reglementeze domenii ale legilor organice, ceea ce contravine Constituţiei, şi au contestat legea la Curtea Constituţională.

Pe 25 iunie, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiate obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de grupurile parlamentare ale PNL şi PDL.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax