Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul vrea să construiască 5.000 de locuințe de serviciu. Condiţii

bloc locuinte sociala

Publicat

Guvernul vrea să construiască 5.000 de locuințe de serviciu pentru a stimula forța de muncă și a reduce din deficitul ei, în perioada 2018-2020. Măsura este trecută în programul de guvernare.

Guvernul va iniția în actuala legislatură o schemă de ajutor de stat pentru construcţia de locuinţe de serviciu, conform Programului de guvernare pentru perioada mai – decembrie 2018.

Scopul proiectului de lege este, conform SGG  (inițiatorul actului normativ), de a reduce deficitul de forță de muncă din marile centre economice ale României și “stimularea ocupării şi a investiţiilor prin mobilitatea forţei de muncă (cazare pentru forţa de muncă atrasă din alte localităţi)”.

Condiţiile pentru acordarea locuințelor de serviciu de la stat vor fi:

50% din suma solicitată pentru un complex de locuinţe, până la maxim 15.000 euro pentru un apartament (1-2 camere), reprezintă ajutor nerambursabil plătit, în cadrul schemei, la recepţia finală a complexului;

50% reprezintă sursa privată (efortul investitorului sau partenerului privat dacă se fac locuinţe de serviciu pentru profesori si medici), care va beneficia de garanţia statului, dacă se va atrage prin creditare de către investitor;
dacă se adoptă varianta PPP, în unitatea de proiect, sursa publică va reprezenta cel mult 49%;

Partenerul privat trebuie să demonstreze capacitatea de asigurare a cofinanțării investiției, acesta trebuind să nu fie în dificultate, în conformitate cu legislația în vigoare;

Propiectul expus de SGG mai subliniază că inventarul investiţiilor private anunţate a fi realizate în anul 2018 arată că valoarea acestora se ridică la circa 2,0 miliarde euro, dintr-un total de 5,5 miliarde euro în perioada 2018 – 2020.

Realizarea acestor investiții ar însemna, conform calculelor oficiale, crearea a aproximativ 20.000 noi locuri de muncă, ce vor necesita, la rândul lor, alte cheltuieli, de recrutare sau pregătire profesională.

Astfel, facilitatea de cazare acoperită de schema de ajutor va reduce costurile.

“Pentru o evaluare a schemei de ajutor de stat se consideră că circa 20% dintre cei care vor ocupa locurile de muncă nou create vor avea nevoie de spaţii de locuit, în condiţiile în care nu posedă spaţii de locuit în zona respectivă sau la o distanţă mai mică de 50 km faţă de aceasta”, se mai arată în proiectul SGG.

De asemenea, conform cifrelor, ar fi necesară construirea a circa 5.000 locuinţe de serviciu în perioada 2018 – 2020. Dacă luăm în calcul preţul mediu la nivel naţional de 30.000 euro, se arată în programul de guvernare, echivalentul a cca. 138 mii lei pentru un apartament de două camere cu o suprafaţă de 42 mp, ar fi necesară o investiţie de cca. 150 milioane euro (cca. 690 mil. lei) pentru o perioadă de trei ani, pentru cele 5.000 locuinţe.

sursă: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax