Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul vrea să dea un spor de 75% din salariu, tuturor bugetarilor de la Agricultură şi Dezvoltare

Publicat

palatul-victoria-guvern

Guvernul discută în ședința de joi o hotărâre prin care toți angajații Ministerului Dezvoltării și Ministerului Agriculturii vor primi sporul de 75% din salariu cuvenit până acum doar bugetarilor care gestionează fonduri europene, potrivit unor surse guvernamentale. Proiectul de hotărâre de guvern prevede că până și contabilii, juriștii și birocrații din cele două ministere vor primi sporul de 75%, iar motivul e unul simplu: așa cum a fost elaborată de Ministerul Muncii și votată de Parlament, legea salarizării bugetarilor va produce scăderi masive de salarii în mai multe ministere.

Proiectul de Hotărâre de Guvern extinde aria de acordare a sporului de 75% din salariu de care până acum se bucurau doar anumite categorii de bugetari, cei care gestionează în mod direct fondurile europene.

Proiectul de Hotărâre de Guvern are ca scop detensionarea situației din mai multe ministere, unde categorii largi de angajați vor avea salariile micșorate ca urmare a aplicării de la 1 ianuarie 2018 a legii salarizării unitare a bugetarilor. Pentru a evita tăierea salariilor, Guvernul va acorda sportul de fonduri europene unor categorii și mai largi de angajați. Practic, apare o categorie de super-bugetari, cei care nu au în administrare directă fonduri UE, dar primesc sporul rezervat acestora.

Noua propunere a Guvernului va include astfel următoarele categorii de salariați:

  • Structurile din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și din cadrul instituțiilor subordonate acestuia care îndeplinesc activități suport pentru sistemul de management și control al fondurilor europene (n.red. – până acum, angajații Ministerului Dezvoltării care primeau sporul de 75% sunt cei din Autoritățile de Management)
  • Structurile din cadrul Ministerului Agriculturii și instituțiile subordonate acestuia care îndeplinesc activități suport, respectiv: „economice, juridice, resurse umane, inspecție și control, achiziții publice, afaceri europene și relații internaționale, audit intern, politici agricole, zootehnie, fitosanitar, pescuit și acvacultura, cercetare, îmbunătățiri funciare și antigrindină, activități de dezvoltare și protecție a zonei montane, industrie alimentară, politici publice, comunicare și promovare, control ex-post FEGA, agenția de legătura RICA, IT și administrativ”. Astfel, toți angajații Ministerului Agriculturii vor primi sporul de 75%, chiar dacă în interiorul Ministerului există deja agenții dedicate fondurilor europene (APIA, AFIR , AMPNDR sau POPAM).

În trecut au mai existat numeroase cazuri de instituții centrale și locale care au extins acordarea sporului de fonduri europene la angajați care nu au putut dovedi că minimum 75% din activitatea lor e dedicată gestionării fondurilor UE. Curtea de Conturi a realizat mai multe controale la aceste instituții, controale în urma cărora salariații au fost nevoiți să dea înapoi sporurile primite ilegal.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax