Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Guvernul vrea să ieftinească cozonacii, de Crăciun. Ministrul Agriculturii: Dorim să prelungim limitarea adaosurilor comerciale

Publicat

Cozonacul ar putea fi introdus în ordonanţa privind limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază, având în vedere că este un produs consumat de români în perioada sărbătorilor de iarnă, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Acesta a fost întrebat dacă intenţionează să prelungească măsura privind limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază şi dacă vor fi introduse şi alte produse alimentare în ordonanţă.

„Ne dorim acest lucru (prelungirea măsurii – n. r.). Vreau să vă spun că produsele care vor intra suplimentar în această ordonanţă le voi discuta, aşa cum au fost discutate şi la aprobarea ordonanţei, cu toţi factorii implicaţi, atât cu procesatorii, cât şi cu retailerii.

Nu uităm că se apropie apropie sărbătorile de iarnă şi cred că anumite produse consumate de către români în perioada sărbătorilor ar trebui incluse în această ordonanţă. (…)

Vă dau un singur exemplu: cozonacul. Poate fi un produs introdus în această ordonanţă în perioada sărbătorilor de iarnă”, a precizat Barbu.

Cum se a pune în practică masura: ministrul nu știe încă

Barbu nu a precizat deocamdată dacă va fi un acord cu retailerii pe acest subiect care vizează prelungirea măsurii sau o nouă ordonanţă.

„V-am spus, vom discuta împreună, poate fi şi acord, dar eu îmi doresc ca această ordonanţă să fie prelungită şi să fie inclusă în această ordonanţă şi alte categorii de produse”, a adăugat ministrul Barbu.

La 1 august 2023, a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază.

Care sunt acestea:

 • pâine,
 • lapte,
 • brânză,
 • iaurt,
 • făină,
 • mălai,
 • ouă,
 • ulei de floarea-soarelui,
 • carne proaspătă de pui,
 • carne proaspătă de porc,
 • legume proaspete vrac,
 • fructe proaspete vrac,
 • cartofi proaspeţi vrac
 • zahăr.

Actul normativ vizează limitarea, pentru o perioadă de trei luni, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei.

Cu cât au scăzut prețurile: analizăa Consiliului Concurenței

Potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei, preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa de plafonare a adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 49% în marile lanţuri de magazine, în luna august a acestui an, comparativ cu iunie 2023.

Cele mai mari reduceri s-au înregistrat la fructe şi legume. Astfel, preţul mediu al prunelor a scăzut cu 49%, cel al strugurilor, cu 47%, în timp ce roşiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii şi cartofii s-au ieftinit cu 31% până la 37%, raportat la perioada de referinţă.

Conform autorităţii de concurenţă, din categoria lactatelor, preţul mediu al brânzei telemea este cu 16,3% mai mic, cel al iaurtului cu 10,5%, iar cel al laptelui cu 6,2%.

La acest aliment din urmă există un acord voluntar de reducere a preţului cu 20%, implementat începând din luna mai a acestui an.

Preţul celorlalte produse regăsite în coşul de consum, precum făina, pâinea, mălaiul, uleiul, ouăle şi zahărul, s-a diminuat pe parcursul lunii august.

În ceea ce priveşte carnea de pui şi porc, aceasta s-a ieftinit în august faţă de luna iunie, cu excepţia pulpei de porc cu os, al cărei preţ a crescut uşor, cu 2%.

Sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. gelu stoian

  joi, 14.09.2023 at 17:27

  Basme ! Daca toate alimentele s-au scumpit, in loc de paine, la Craciun ar trebui sa mancam cozonac !!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax