Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

HARTĂ: Câte cazuri noi de COVID au fost descoperite în fiecare județ și unde au fost înregistrate cele mai multe infectări

Publicat

Autoritățile au raportat peste 4000 de cazuri noi de COVID în România, descoperite în ultimele 24 de ore. S-au înregistrat 81 decese noi, iar numărul pacienților internați la ATI a ajuns la 696, față de 675 câți erau raportați cu o zi în urmă, marți. 

Cele mai multe cazuri au fost în București – 570, în Timiș – 235, în Cluj – 170, Suceava – 157, Iași – 152, Maramureș – 115 și Constanța – 110.

Județele cu cele mai puține cazuri noi sunt Harghita cu 14, Covasna cu 20 și Tulcea cu 27.

Harta cu numărul de cazuri pe fiecare județ poate fi vizualizată la rezoluție mare AICI.

Miercuri, 15 septembrie au fost 4.004 cazuri noi. Situația pe primele 2 săptămâni ale lunii septembrie, în tabelul de mai jos:

1 septembrie 1443
2 septembrie 1470
3 septembrie 1520
4 septembrie 1568
5 septembrie 1242
6 septembrie 1035
7 septembrie 2033
8 septembrie 2079
9 septembrie 2226
10 septembrie 2520
11 septembrie 2648
12 septembrie 2255
13 septembrie 1849
14 septembrie 3929

Din totalul pacienților internați în spitale, 167 sunt minori, 158 fiind internați în diferite secții și 9 la ATI.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Autoritățile analizează integrarea de noi soluții în platforma Ghișeul. Care sunt serviciile de care ar putea beneficia cetățenii

Publicat

Platforma Ghişeul.ro este în continuă dezvoltare. Autoritățile analizează integrarea de noi soluţii, precum eliberarea cazierului judiciar, servicii de open banking sau plata rovinietei, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Dragoş Tohănean, vicepreşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR).

„Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) este în strânsă legătură inclusiv cu ministerul reprezentat de domnul Burduja (Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, n.r.) şi cu partenerii din segmentul public şi privat, încearcă să înţeleagă bunele practici din segmentul privat pentru a îmbunătăţi colaborarea cu cetăţenii. Sloganul pe care vrem să-l folosim de fiecare dată este „Să scoatem statul din statul la coadă”. Un exemplu bun este platforma Ghişeul.ro, care, datorită pandemiei, a crescut foarte mult în număr de utilizatori, respectiv în număr de instituţii înrolate cu plata taxelor şi impozitelor. Ghişeul.ro este platformă în continuă dezvoltare.

La iniţiativa domnului Burduja se analizează soluţii pentru integrarea cazierului judiciar în platformă. Sunt discuţii cu diferiţi parteneri pentru aducerea pe online a acestui subiect. În paralel, dezvoltăm şi segmentul cu focusul pe aplicaţiile mobile. Suntem în faza de testare şi avem o colaborare foarte bună cu segmentul privat cu partenerii noştri. Acestea sunt doar câteva proiecte care merg în această direcţie”, a spus Tohăneanu.

Reprezentantul ADR a menţionat, totodată, că au demarat discuţii cu operatori din mediul economic privat în vederea implementării pe platforma Ghişeul.ro a unor noi servicii, precum open banking, plata rovinietei sau a anumitor taxe din zona auto.

„Misiunea ADR este să fie aproape de cetăţeni, să vadă care sunt nevoile şi prin analiza comună interministerială sau inter-autoritate să găsim soluţiile cele mai bune pentru a digitaliza diferite servicii, fie că vorbim de proiecte legislative sau proiecte implementate la nivel de cetăţeni. În viitoarele proiecte vor fi luate în considerare şi aspectele de viaţă. Până la urmă, vrem să identificăm inclusiv conceptul de oraş inteligent, iar Ghişeul.ro este o bună bază pentru plecarea la acest drum, dar dezvoltare continuă a platformei automat va facilita o colaborare mult mai bună între cetăţeni şi instituţia publică, fie centrală, fie locală.

În cadrul ADR am început să purtăm discuţii şi cu operatori din mediul economic privat pentru servicii de open banking, soluţii pentru a integra inclusiv plata rovinietei sau anumitor taxe din mediul auto”, a subliniat vicepreşedintele ADR.

Dezvoltarea oraşelor inteligente şi orientarea tehnologiilor durabile către locuitori se află printre subiectele analizate, joi, în cadrul evenimentului Smart Transformation Forum.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SÂMBĂTĂ: Concursul de ciclism montan Alba Carolina Bike Race, ediția a II-a, la Alba Iulia. PROGRAM

Publicat

Concursul de ciclism montan Alba Carolina Bike Race, ediția a doua – un proiect al Asociației Biciclim Alba în parteneriat cu Primăria Alba Iulia – va avea loc sâmbătă, 24 septembrie. Concurenții vor lua startul din zona Parcul Unirii – Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu și vor parcurge mai multe localități din regiune.

Reamintim faptul că cea de-a doua ediție a concursului urma să se desfășoare în această lună, pe 3 septembrie, însă a fost amânată de organizatori din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

„Am dat drumul la numărătoare inversă și dorim să vă anunțăm că de dimineață ne aliniem la start pentru ediția 2 a Alba Carolina Bike Race, după care ne vom distra la festivalul de muzică folc. Se prognozează o zi frumoasă de toamnă, cu soare, voie bună, mișcare și muzică bună.

Vă așteptăm alături de noi pentru a ne bucura de tot ce am pregătit. Avem concursul de ciclism montan destinat sportivilor mai experimentați, concursuri de copii, premii, muzică bună și voluntari care abia așteaptă să vă întâlnească.

Nu uitați, Piața Cetății Alba Carolina este epicentrul distracției în data de 24 septembrie”, au transmis recent organizatorii.

Concursul adresat iubitorilor de ciclism montan se va desfășura pe 3 trasee: de 23 km, 36 km, respectiv 63 km, cu diferite grade de dificultate, și este deschis oricărui ciclist, indiferent de vârstă, profesionist sau amator, care are un minim de experiență, o bicicletă în stare tehnică bună și o stare de sănătate care să-i permită un efort fizic susținut.

Program Alba Carolina Bike Race

Vineri, 23 septembrie

 • 19:00 – 21:00 – locație Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, lângă zona de Start/Finish.

preluare kit de concurs;

înscriere;

 • 20:00

ședință tehnică

Sâmbătă, 24 septembrie

Zona de activitate: Strada Mihai Viteazu intersecție cu strada Crișan, lângă Monumentul lui Avram Iancu și Casa de Cultură a Sindicatelor

 • 08:00 – 10:00 – Înscriere, ridicarea kiturilor de participare – locație Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, lângă zona de Start/Finish. Atenție: Înscrierile la fața locului sunt disponibile în limita numerelor de concurs
 • 09:00 – 10:00 – Start cursa INVICTUS ROMANIA
 • 10:15 – Ședință tehnică
 • 10:30 – Start pentru proba de 63 km
 • 10:45 – Start pentru proba de 36 km
 • 11:00 – Start pentru proba de 23 km
 • 11:15 – Start pentru proba de 200 m destinat copiilor
 • 11:30 – Start pentru proba de 1000 m destinat copiilor
 • 12:00 – Start pentru proba de 2500 m destinat copiilor
 • 13:00 – 16:00 – Prânz și curățirea bicicletelor
 • 15:30 – 16:00 – Festivitate de premiere
 • 10:00 – 15:00 – concursuri pentru copii organizate ASOCIATIA BICICLIM ALBA (lângă Monumentul lui Avram Iancu, în parcarea de autocare)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Calendar Ortodox 23 septembrie: Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul. Ultima dintre cele 5 sărbători creștine închinate acestuia

Publicat

Calendar Ortodox 2022: Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre cele 5 sărbători ortodoxe dedicate acestuia, alături de Nașterea lui Ioan Botezătorul – 24 iunie, Soborul lui Ioan Botezătorul – 7 ianuarie, Tăierea capului lui Ioan Botezătorul – 29 august, și Prima și a doua aflare a capului – 24 februarie.

La data de 23 septembrie se sărbătorește momentul în care îngerul Gavriil a venit la Zaharia și la soția acestuia, Elisabeta, și i-a anunțat că vor avea un fiu, pe nume Ioan.

YouTube video

Sfântul Arhanghel Gavriil, care slujea atunci în rânduiala săptămânii sale înaintea lui Dumnezeu, a început a vorbi astfel:

„Nu te teme, Zaharie, că s-a auzit rugăciunea ta și femeia ta, Elisabeta, va naște ție un fiu, și-l vei numi Ioan și va fi ție bucurie și veselie și se vor bucura mulți de nașterea lui” (Luca 1,13).

„Străine și neașteptate lucrări îmi vestești mie, vestitorule de bucurie; că a naște fii la bătrânețe nu este lucru potrivnic firii?

Fiindcă eu sunt bătrân și femeia mea trecută în zilele ei, deci, cum vom putea să zămislim și să naștem fiu?” a răspuns Zaharia.

Îngerul a zis:

„De la începutul cuvintelor tale te găsesc pe tine cu puțină credință, Zaharie, pentru că nu aștepți împlinirea cuvintelor mele, căci, deși potrivnic firei tale ți se pare lucrul acesta, nu e potrivnic puterii lui Dumnezeu, Căruia nimic nu este cu neputință; că Dumnezeu poate și din pietre să ridice fii lui Avraam.

Au nu știi că era cu putință lui Dumnezeu a zidi pe Adam din pământ, iar pe Eva din coasta lui și prea îmbătrânita Sara a-i da lui fiu pe Issac? Deci, și femeii tale, Atotputernicul Dumnezeu îi dă să nască la bătrânețe fiu, că s-a auzit rugăciunea ta”.

Potrivit Evangheliei lui Matei, venirea lui Gavriil a avut loc după ce Zaharia a tămâiat Sfântul Altar, un loc în care doar arhiereul avea voie să intre, o singură dată pe an, în a 10-a zi din luna a șaptea.

În calendarul iudaic, luna a șaptea cuprindea o parte din luna septembrie și o parte din luna octombrie. De aceea, Biserica a hotărât ca ziua zămislirii Sfântului Ioan să fie pe 23 septembrie.

Raportându-se la aceasta, s-a stabilit și nașterea, nouă luni mai târziu, pe 24 iunie.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Fiul preotului Zaharia şi al Elisabetei, a cărui naştere fusese anunţată de îngerul Gavriil, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a dus din tinereţe o viaţă ascetică: (purta o haină confecţionată din păr de cămilă şi se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică.

S-a retras în deşertul Betabara, dincolo de Iordan, unde a început să propovăduiască şi să boteze, vestind venirea lui Mesia (Izbăvitorul). Pentru aceasta, este numit şi Înaintemergător.

El le spune preoţilor şi leviţilor trimişi de iudeii din Ierusalim să îl întrebe cine este, că nu este Hristos: „Dar în mijlocul vostru Se afla Acela pe Care voi nu-L ştiţi, Cel care vine după mine, Care înainte de mine a fost şi Căruia eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintei” (Ioan 1, 26-27).

Îndemn la mărturisirea greșelilor

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului propovăduia pocăinţa sinceră şi mărturisirea greşelilor: „Şi erau botezaţi de către el în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele mulţimi de iudei” (Matei 3;6).

Botezul Sfântului Ioan era un botez al pocăinţei, care simboliza curăţia sufletească dobândită prin întoarcerea inimii către Dumnezeu.

Sfântul Ioan Botezătorul a deschis şi a pregătit calea Mântuitorului, strigând în pustia Iudeii:

„Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia cerurilor” (Matei 3;2).

„Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc”, spune Sfântul Ioan Botezătorul,

„El are lopata în mână şi va curăţa aria Sa şi va aduna grâul în jitniţă, iar pleava o va arde cu foc nestins” (Matei, 3; 11, 12. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”).

Biserica Ortodoxă a fixat de-a lungul unui an mai multe sărbători pentru prăznuirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul: zămislirea (23 septembrie), ziua naşterii (24 iunie) şi ziua morţii sale (29 august).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Imagini ”fantomatice și eterice” ale Planetei Neptun și ale lunilor ei, surprinse de Telescopul James Webb

Publicat

Cea mai recentă imagine realizată de telescopul James Webb oferă o perspectivă extrem de clară asupra inelelor lui Neptun. Este cea mai bună fotografie realizată vreodată. 

”Priviți priveliștile fantomatice și eterice ale planetei, benzile sale de praf, inelele și lunile. (Unele dintre aceste inele nu au fost detectate de când Voyager 2 a zburat în 1989!)

Ce este asta în stânga sus? Nu este o stea. Este luna mare și neobișnuită a lui Neptun, Triton!

Deoarece Tritonul este acoperit de azot înghețat și condensat, reflectă 70% din lumina soarelui care îl lovește – făcându-l să pară foarte luminos pentru telescop.

6 dintre celelalte luni ale lui Neptun pot fi văzute și ca puncte minuscule care înconjoară Neptun și inelele sale” au scris pe Facebook, administratorii contului NASA’s James Webb Space Telescope.

Sateliții lui Neptun. Foto: NASA

În lumina vizibilă, Neptun apare albastru din cauza cantităților mici de gaz metan din atmosfera sa. Aici, instrumentul NIRCam al lui James Webb a observat Neptun la lungimi de undă apropiate de infraroșu, așa că Neptun nu arată atât de albastru, precum în fotografiile mai vechi.

Foto: James Webb

Situat de 30 de ori mai departe de Soare decât Pământul, Neptun se deplasează pe orbita sa solară în regiunea îndepărtată și întunecată a sistemului solar exterior.

La această distanță, soarele este atât de mic și de slab încât amiaza pe Neptun este similară cu un amurg slab pe Pământ, precizează oamenii de știință de la NASA într-un comunicat de presă prilejuit de prezentarea fotografiei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax