Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

HARTA ACTUALIZATĂ: Județele cu restricții- MASCA este OBLIGATORIE și în spațiile deschise. LISTA stațiunilor de pe litoral

Publicat

Purtarea măștii de protecție în spațiile publice deschise a devenit obligatorie în mai multe județe din România, după ce bilanțul noilor cazuri de coronavirus a crescut îngrijorător de la o zi la alta.

Fiecare Comitet Județean de Urgență decide când și unde va institui această măsură, la propunerea DSP, în funcție de evoluția epidemiei în fiecare județ. Proprietarii teraselor din zonele respective trebuie să afișeze la vedere anunțul privind obligativitatea purtării măștii.

Vezi și Reguli de călătorie: 24 de țări din Europa au restricții pentru români. Carantină, la întoarcerea în țară din alte 42 de state

Până acum decizia a fost în județele: Arad, Argeș, Botoșani, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Iași, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Timiș. Din data de 1 august purtarea măștii în spații deschise a devenit obligatorie și în județele Dolj și Hunedoara, iar din data de 3 august în Sibiu.

Tot din 3 august masca este obligatorie în București iar din 5 august în județul Neamț. În perioada 4 – 17 august și în județul Vaslui, conform unei decizii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), masca sanitară este obligatorie.

UPDATE: Purtarea măștii a devenit oblgatorie în Ilfov și în județele Olt și Bacău și Tulcea. Din 8 august și la Cluj. Purtarea măștii de protecție devine obligatorie în spațiile deschise aglomerate și în județele Tulcea și Bistrița-Năsăud, Mureș ( 8 august ora 00,00) și Harghita ( 11 august ).

 

Masca obligatorie județ Sibiu

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sibiu a decis ca, începând cu data de 3 august, să instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie şi în spaţiile deschise aglomerate, ca măsură de prevenire şi limitare a răspândirii SARS-CoV-2, informează Prefectura Sibiu.

Măsura se va aplica, conform Hotărârii adoptate de CSJU Sibiu, în şedinţa extraordinară care a avut loc vineri, pentru toate persoanele, inclusiv pentru copiii care au împlinit vârsta de 5 ani.

Măsura se aplică în următoarele locuri:

– pieţele agroalimentare cu program zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 15,00 – 18,00 şi permanent sâmbăta şi duminica;

– pieţele agroalimentare cu program săptămânal – în ziua desfăşurării, pe întreaga perioadă;

– pieţele volante/pieţele mixte – pe întreaga durată a desfăşurării;

– târguri generale/specializate – pe întreaga durată a desfăşurării;

– bâlciuri/festivaluri tematice – pe întreaga durată a desfăşurării;

– staţiile de autobuz, peroanele din staţiile de cale ferată, autogări, Aeroportul Internaţional Sibiu zona de parcare, staţiile de îmbarcare transport pe cablu (Bâlea Cascadă, Bâlea Lac şi Păltiniş) pe perioada staţionării şi îmbarcării;

– pe perioada desfăşurării ceremoniilor funerare;

– Grădina Zoologică Sibiu – în zonele cu potenţial de aglomerare (casa de bilete, zona chioşcurilor şi tarabelor, zona lacului de agrement), în zilele de sâmbătă şi duminică;

– parcuri – în zonele de socializare (mese pentru jocul de şah – Parcul Astra, etc.);

– evenimente culturale organizate în spaţii deschise atât pentru participanţii la eveniment, conform legislaţiei în vigoare, cât şi pentru persoanele aflate în trecere care aleg să staţioneze temporar în apropierea zonei delimitate a evenimentului.

Prefectul Mircea Creţu a arătat că prin această măsură se doreşte a se trage un semnal de alarmă tuturor cetăţenilor.

„Deşi la nivelul judeţului Sibiu nu ne confruntăm cu o creştere alarmantă, totuşi numărul de cazuri creşte de la o zi la alta, motiv pentru care noi toţi trebuie să fim responsabili şi preventivi, astfel că trebuie să respectăm cu stricteţe toate măsurile de prevenire date de autorităţi. Este important să conştientizăm că prezenţa virusului SARS-CoV-2 în vieţile noastre poate genera o serie de efecte nedorite, iar pentru a preveni răspândirea acestuia trebuie să acţionăm responsabil. Prin hotărârea luată în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, dorim să tragem un semnal de alarmă tuturor cetăţenilor asupra faptului că ne aflăm în stare de alertă, iar respectarea măsurilor de protecţie individuală poate duce la diminuarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în comunitate. Judeţul Sibiu este iubit de noi, dar şi de turişti, motiv pentru care o atitudine preventivă are scopul doar de a proteja comunitatea sibiană. Dragi cetăţeni, vă doresc multă sănătate şi vă rog să vă protejaţi!”, a declarat Mircea Creţu, citat în comunicatul transmis de către Instituţia Prefectului.

Responsabilitatea aplicării măsurilor adoptate în hotărâre revine instituţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare, se precizează în comunicat.

Masca obligatorie București

Comitetul Municipiului București pentru Situatii de Urgență a decis luni, 3 august, ca masca de protecție devine obligatorie în Capitala în zonele aglomerate din aer liber – piețe, gări, autogări, stațiile de autobuz.

Comitetul a făcut prin această hotărâre, în baza analizei specialiștilor, următoarele propuneri:

– Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

– Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, că efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup”, arată decizia CNSU.

Masca obligatorie Ilfov

Purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie, de marți, în județul Ilfov. Masca trebuie purtată în piețe, târguri, oboare, stații de autobuz, peroane CFR si autogări, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Institutiei Prefectului Judetul Ilfov.

Masca obligatorie  județ Mures

Prefectura Mureș a transmis astăzi o informare în cadrul căreia se specifică obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele aflate în anumite spații publice deschise de pe raza Județului Mureș. Decizia a fost adoptată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

Conform comunicatului remis de prefectură, măsura intră în vigoare începând din data de 8 august ora 00,00 . Prevederile deciziei luate se aplică în diverse spaţii publice, cum ar fi spaţiile comerciale, instituţiile publice, stațiile de autobuz, autogări și peroane, pieţe.

Decizia se aplică și în ambulatoriile de specialitate, farmacii, în zonele de așteptare exterioare ale unitățile spitalicești publice și private, în spațiile de așteptare situate în exteriorul unor entități publice și private care asigură servicii pentru populație.

Totodată, masca va fi purtată obligatoriu pe arterele pietonale intens frecventate de pe raza județului Mureș, în toate zonele de promenade și în spațiile publice deschise aferente obiectivelor turistice.

De la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile menționate anterior, vor fi exceptați copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Masca obligatorie județul Harghita

Purtarea măştii de protecţie devine obligatorie, începând de marţi, în toate zonele aglomerate din judeţul Harghita, măsura fiind adoptată vineri de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) în vederea limitării extinderii noului coronavirus.

Potrivit hotărârii CJSU, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în pieţele agroalimentare permanente sau temporare, închise sau deschise, în târgurile de animale sau de produse tradiţionale, bâlciuri, zone adiacente instituţiilor publice şi agenţilor economici unde se pot crea aglomerări de persoane, zone pietonale intens frecventate, începând cu data de 11 august, ora 06.00.

Masca obligatorie județ Dolj

„Este obligatorie purtarea măştii în pieţele şi târgurile organizate în localităţile din judeţul Dolj, pe toată durata de funcţionare a acestora, în zonele de aşteptare pentru pasageri (staţii de autobuz/microbuz şi tramvai, peroane ale staţiilor/gărilor CF şi autogărilor, zona adiacentă a Aeroportului Internaţional Craiova cuprinsă între terminalul aeroportului şi drumul naţional DN65, inclusiv în parcarea aeroportului), indiferent de intervalul orar, dar şi în zonele pietonale intens circulate din municipiul Craiova, în intervalul orar 20,00 – 02,00, în zona Centrului Vechi, în perimetrul delimitat de străzile Calea Unirii, A.I. Cuza, Mihail Kogălniceanu şi Arieş, inclusiv pe sectoarele străzilor nominalizate aferente perimetrului delimitat”, potrivit unei informări a Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj.

Potrivit sursei citate, fac excepţie de la aplicarea acestor măsuri copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, dovedite prin prezentarea unor documente medicale corespunzătoare, dar şi persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante.

Administratorii sau proprietarii spaţiilor publice deschise trebuie să afişeze la loc vizibil informaţii privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile respective.

Masca obligatorie județ Argeș

Argeșul este primul județ care a instituit purtarea obligatorie a măștilor în spațiile deschise. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Argeș a decis, marți, că masca de protecție este obligatorie pentru toți locuitorii de peste 5 ani, în toate spațiile închise publice și private și în aer liber, acolo unde sunt mai mult de două persoane. Măsura a intrat în vigoare miercuri dimineață.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău a decis ca, începând de miercuri, 5 august, să fie obligatorie purtarea măştii de protecţie în pieţe şi târguri, în staţii, precum şi în parcarea Aeroporului George Enescu şi în orice zonă aglomerată unde nu se poate respecta măsura distanţării fizice.

Masca obligatorie județul Bacău

Conform deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, începând de miercuri, 5 august, de la ora 00.00, se instituie obligativitatea purtării măştilor de protecţie, ca măsură de prevenire şi limitare a răspândirii virusului SARS CoV-2 în pieţele şi târgurile organizate în localităţile din judeţul Bacău, pe toată durata de funcţionare a acestora, în zonele de aşteptare pentru pasageri, respectiv staţii de autobuz şi microbuz, peroane ale staţiilor ori gărilor CFR şi autogărilor.

Masca obligatorie județul Olt

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt a decis, marți, că purtarea măștii de protecție, care să acopere nasul și gura, devine obligatorie pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise precum pieţe agroalimentare, târguri, expoziţii, târguri de produse tradiţionale, vânzarea de produse şi alte bunuri în aer liber, zone de aşteptare (staţii de autobuz, peroane, inclusiv la societăţile private de transport persoane), zone în care se desfăşoară evenimente publice, pelerinaje, obiective turistice, activităţi cu caracter religios şi evenimente în aer liber organizate conform legislaţiei în vigoare.

Masca obligatorie județ Dâmbovița

Dâmbovița este al doilea județ care a instituit această măsură. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dâmbovița a decis, miercuri, să impună purtarea măștii de protecție în toate zonele aglomerate, inclusiv în aer liber.

Masca obligatorie județul Teleorman – măsură în vigoare de la 31 iulie

Obligativitatea purtării măștii de protecție în spații închise și în spațiile deschise în care există aglomerări de persoane:

piețe, târguri, oboaremijloace de transport în comun, stații de autobuzgări, autogări, parcuriîn alte spații deschise unde se formează grupuri mai mari de 3 persoane

În plus, programul activităților comerciale de tip fast-food, drive-in, jocuri de noroc, case de pariuri și cazinouri se va reduce până la ora 22.00, în cursul săptămânii, și până la ora 23.00, în zilele de sâmbătă și duminic

Masca obligatorie județ Gorj

Purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie din 1 august în zonele deschise aglomerate din Gorj, excepţie fiind pentru persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense sau în condiţii de muncă solicitante, se arată în hotărârea luată, vineri, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Gorj.

Autorităţile susţin că au luat această decizie pe fondul creşterii numărului de cazuri confirmate cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul judeţului.

„Direcţia de Sănătate Publică Gorj a propus (…) instituirea obligativităţii purtării măştilor de protecţie şi păstrarea distanţării pentru toate persoanele prezente în următoarele spaţii publice deschise: pieţe; parcările din apropierea pieţelor; staţiile mijloacelor de transport în comun; zonele de promenadă, zona de centru şi parcurile din municipiul Tg-Jiu şi din oraşele/comunele din judeţul Gorj. Sunt exceptate de la măsura obligativităţii purtării măştilor de protecţie în zonele menţionate, următoarele categorii de persoane: persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditate crescută; copiii cu vârsta mai mică de 5 ani”, precizează Prefectura Gorj.

Masca obligatorie județ Galați

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a decis, miercuri, să instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele din judeţ cu vârsta de peste 5 ani, în spaţiile aglomerate, închise sau deschise, începând cu 1 august. Se exceptează de la această măsură persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută.

Masca obligatorie județ Brașov

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a decis, miercuri, ca purtarea măştii de protecţie să fie obligatorie, din 1 august, în pieţe şi târguri, precum şi pe arterele pietonale intens circulate ale localităţilor din judeţ

Masca obligatorie județ Vâlcea

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a decis purtarea obligatorie a măștii de protecție în spaţiile deschise aglomerate din tot judeţul, cum sunt târgurile, piețele, ştrandurile, piscinele, gările, autogările, staţiile de transport în comun.

Masca obligatorie județ Iași

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a analizat, joi, evaluarea făcută de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi asupra nivelului răspândirii infecţiei cu virusul SARS-COV2 în judeţ şi a decis ca, în intervalul 1 – 14 august 2020, să se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise, de pe întreg teritoriul judeţului Iaşi.

Masca obligatorie județ Călărași

Comitetul pentru Situații de Urgență al municipiului Călărași a aprobat o hotărâre prin care recomandă purtarea măștii și în spațiile deschise aglomerate, fără ca aceasta să fie obligatorie.

Masca obligatorie județ Prahova

Purtarea măştii de protecţie în spaţii deschise va fi obligatorie în judeţul Prahova începând cu data de 1 august. Purtarea măştii, astfel încât să acopere nasul şi gura, va fi obligatorie în spaţii publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în intervalele orare: 07.00-11.00 şi 15.00-23.00. Exceptaţi de la această regulă sunt copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Masca obligatorie județ Buzău

Masca de protecţie este obligatorie începând cu 30 iulie în toate spaţiile deschise aglomerate din judeţul Buzău. Masca este obligatorie în pieţe, târguri, staţii de autobuz, peroane, zonele în care se organizează serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice.

Masca obligatorie județ Vaslui

Masca de protecţie este obligatorie în spaţiile publice aglomerate din judeţul Vaslui, în perioada 4 – 17 august, conform unei decizii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

„Începând cu data de 4 august, este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise de pe teritoriul judeţului Vaslui, în grupuri de mai mult de trei persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii, spaţii cum ar fi: pieţele agro-alimentare, târgurile, zonele de aşteptare, staţii de autobuz, peroane, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, pe toată perioada de funcţionare a acestor activităţi”, se arată în hotărârea CJSU Vaslui.

Masca obligatorie județ Constanța / Litoral

Masca de protecție devine obligatorie de la 1 august în zonele de promenadă din toate stațiunile din Constanța, între orele 18-24. De asemenea, masca de protecție este obligatorie în județul Constanța în spațiile deschise în care se formează aglomerări

  • Târguri, pieţe, oboare;
  • Staţii de autobuz, peroanele gărilor;
  • Curţi şi perimetre exterioare ale obiectivelor şi lăcaşurilor de cult;
  • Spaţii exterioare ale instituţiilor şi autorităţilor publice;
  • Delfinariu, precum şi în locurile în care se desfăşoară spectacole în exterior;
  • În orice loc unde se formează aglomerări de persoane, în exterior, pe domeniul public şi nu se poate respecta distanţarea fizică recomandată de 2 metri.

Totodată, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în intervalul 18:00 – 24:00, în următoarele zone de promenadă:

  • faleze,
  • piaţete,
  • parcuri de distracţii şi agrement.

Lista zonelor turistice de pe litoral unde masca de protecție este obligatorie de sâmbătă, 1 august:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Nicu

    sâmbătă, 01.08.2020 at 13:38

    „ân județele”?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax