Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Hava: Europa trebuie să reevalueze deciziile după standardul toți pentru unul, unul pentru toți cu România și Bulgaria în Schengen

Publicat

”M-am bucurat, în rând cu colegii mei, pentru rezultatul votului din Parlamentul European pe rezoluția acceptării României în spațiul Schengen. Situația voturilor se vede din imagine atașată acestei postări, un număr absolut convingător și care n u lasă loc de interpretări în privința singurului destin pe care le pot avea România și Bulgaria.

Evident, mult entuziasm, multe discuții înălțătoare, o mare victorie de etapă a parlamentului care, însă, s-ar putea transforma într-o mare dezamăgire a românilor dacă nu este susținută de fermitatea diplomației credibilității și încrederii pe care încă o datorăm Europei, prin punctele cheie Comisia și Consiliul European. 

Cei care citiți aceste rânduri trebuie să înțelegeți că acest moment din Parlamentul European este o pledoarie plină de ecou și unitate, care nu va genera, neapărat, ceea ce-și dorește România la nivelul celor două instituții decisive, pomenite anterior. S-a mai întâmplat așa ceva și în 2018. Aș fi ipocrit sau lipsit de atitudine să nu spun că am fost deranjat de faptul că anumiți colegi de-ai mei din grupul EPP, cum sunt cei francezi, de exemplu, s-au abținut la votul rezoluției privind intrarea României în spațiul Schengen. Dar nici nu cred că e aspectul cel mai important, atât timp cât majoritatea francezilor, chiar socialiști, au fost pentru.

Personal, cred că România își are locul în acest spațiu și că întrunește condițiile pentru a fi acolo. Nu poți ține o țară într-un “prizonierat” nesfârșit și să o țintuiești doar în statutul de grănicer al Europei. Doar pentru că anumite interese economice sau posibile minusuri ale candidatului, de altă natură, ar fi convenabil justificabile pentru alte țări. Când ai cea mai mare graniță cu o țară față cu care am fost solidari din prima clipa a suferinței barbariei ruse, când ești la mică distanță de cea mai sângeroasă, distrugătoare și condamnabilă agresiune de după al doilea război mondial, Europa nu trebuie să întărească granițele sale în Ungaria și să țină România și Bulgaria în afara Schengen.

Rămânerea țării noastre în afara Schengen este, în opinia mea, un act de inechitate și de dublă măsură. Iar Europa trebuie să-și reevalueze deciziile după un standard de toți pentru unul și unul pentru toți, nu după un model în care unele țări membre au statut de gazde, iar altele de musafiri. Pentru că doar unitatea și solidaritatea ne pot trece peste toate crizele recente, cu toate provocările pe care acestea ni le-au pus în față, de la securitate la circulația mărfurilor, transport și pretinsa flexibilitate a europenilor care s-au născut într-o țară și lucrează în alta.

Cum la fel de bine cred că ne datorăm nouă o sinceritate dureroasă. Care să ne amintească de minusurile pe care mulți le văd, le știu, de faptul că dacă spunem că avem granițe și capacități de control nu putem ascunde corupția din vămi și ministere, că ne-am transformat în arhitecți ai moralei când, de fapt, mulți sunt amenințați de deconspirarea lipsei de onoare academică, că morile de vânt ale olandezilor, în care suflăm de atâția ani, sunt învârtite de multele noastre neputințe. N-ajunge doar să nu ții capul în piept, ci trebuie să ai suficiente motive să fii cu capul sus. Pentru că ideea de a te armoniza cu Europa înseamnă de a pune la bătaie cam tot ce găsește un locuitor al unei țări Schengen în propria ogradă. Autostrăzi, școli. spitale, căi ferate, parcări securizate ș.a.m.d.

Da, Europa trebuie să fie completă, cu România și Bulgaria în spațiul Schengen. Da, olandezi sau francezii trebuie să înțeleagă că banii pe care i-ar lua din piața comună, cu noi în ea la nivel total, ar fi mai mulți decât contribuția lor la bugetul U.E. Dar, încă, România nu poate saluta o victorie cu surle și trâmbițe și nici nu poate să se plângă exclusiv de șutul în dos al sabotului olandez atât timp cât politica românească înseamnă, de prea mult timp, doar sloganuri găunoase și tot mai multă sărăcie în vieți și case”, a declarat într-un comunicat de presă, Mircea Hava, europarlamentar PNL, membru EPP.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 18.10.2022 at 20:17

    Părerea mea e că nu vom fi în Schengen.Deci, discurs inutil. Ar fi bine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax