Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Hava pregătește „Marea Revoluție Urbană” pe bulevardele principale din Alba Iulia. 14 milioane de euro pentru 8 km

Publicat


La Alba Iulia va începe „Marea Revoluție Urbană”. Primarul Mircea Hava dorește reamenajarea mai multor bulevarde și străzi din municipiu. Proiectul în valoare totală de peste 14 milioane de euro prevede limitarea transportului privat și de mărfuri, crearea de benzi dedicate transportului public urban, piste pentru biciclete, trotuare, stații pentru încărcarea motoarelor electrice, reamenajarea stațiilor de transport în comun și realizarea de stații de închirieri biciclete. 

Consilierii locali din municipiul Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de vineri, 27 iulie, documentația tehnică pentru obiectivul de investiții: „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport Lotul 2 – tronsonul 1, 2 și 3  străzile B-dul Republicii, B-dul Revoluției, strada Lalelelor, strada Pinului, strada Francisca, strada Nicolae Grigorescu, strada Gh Pop de Băsești, B-dul Încoronării”.

Potrivit raportului de specialitate, străzile Bulevardul Republicii, Lalelelor, Pinului, Francisca, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Pop de Băsești, Bulevardul Încoronării sunt străzi cu carosabilul realizat din îmbrăcăminte asfaltică, la care în timp au fost efectuate lucrări de întreținere curentă, însă sistemul rutier este învechit și nu asigură o structură corespunzătoare care să satisfacă traficul rutier actual și de perspectivă prezentând pe alocuri degradări, denivelări, tasări, burdușiri, etc. fiind periclitată siguranța circulației. Totodată nu există piste de biciclete amenajate, circulația desfășurându-se pe partea carosabilă sau pe trotuare, acest fapt generând numeroase accidente de circulație.

De asemenea circulația auto se desfășoară pe aceeași cale de rulare cu transportul local de călători și nu există peste tot alveole amenajate pentru stațiile de transport în comun, motiv pentru care apar multe blocaje în trafic.

Dată fiind complexitatea, durata programului de finanțare, natura lucrărilor, lungimea traseului (lucrări de relocare rețele, modificări de cote, consolidarea structurii de rezistență, modificarea geometriei între fronturile construite, montarea de canalizații tehnice inclusiv echipamente de monitorizare a traficului prin sistemul de management al traficului) se impune ca lucrările din acest proiect să se realizeze cu în program derulându-se concomitent și în corelare, astfel încât să poată fi organizată și licitația pentru scurtarea blocajelor din trafic și relaționarea intervențiilor în infrastructura rutieră a celorlalți operatori de rețele amplasate în zona drumului.

Pentru reducerea disconfortului urban și înscrierea în POR 2014-2020 s-a propus structurarea proiectului pe tronsoane care să poată fi realizate concomitent și chiar cu operatori diferiți.

Prin proiect s-a propus o limitare a transportului privat și de mărfuri, creindu-se benzi dedicate transportului public urban, piste pentru biciclete, trotuare, s-au proiectat stații pentru încărcarea motoarelor electrice, reamenajarea stațiilor de transport în comun, s-au proiectat stații de închirieri biciclete.

Au fost stabilite următoarele soluții tehnice:

 • Traseele proiectate se vor suprapune peste cele existente, constând în două sau patru benzi de circulație. Acolo unde există proiectate patru benzi de circulație, cele două benzi marginale vor fi amenajate exclusiv cu bandă dedicată exclusiv transportului local, iar celelalte două benzi pentru transportul privat.
 • Pe fiecare stradă au fost prevăzute trotuare de minim 1,5 m lățime și piste de biciclete acolo unde spațiul permite amplasate la limita carosabilului și delimitate fizic între ele prin aliniamente de borduri, separatoare fizice (stâlpi, bolarzi, stâlpișori, etc.) sau aliniamente de spațiu verde. Au fost prevăzute sisteme de închiriere a bicicletelor, dispunând de o flotă de 40 de biciclete.
 • Au fost prevăzute spații pentru amenajarea parcărilor prin reconfigurarea spațiilor și crearea de alveole speciale, astfel încât să fie eliminate parcările pe carosabil.

Pe toată lungimea traseului de 8.494 ml s-au proiectat măsuri de siguranță a circulației și sistemul inteligent al traficului, compus din următoarele sisteme:

 • sistemul de management al traficului
 • sistemul de comunicație prin fibră optică
 • sistemul de supraveghere video
 • sistemul de informare în trafic
 • sistemul de inforcement
 • sistemul de management al iluminatului public
 • sistemul de alimentare cu energie electrică al iluminatului public
 • sistemul automat pentru închirierea bicicletelor
 • centrul de control

Durata estimată pentru realizarea lucrărilor este de 24 luni calendaristice, iar costul estimat este următorul:

 • Tronson 1 – Bulevardul Republicii și ITS aferent acestei străzi

Valoarea totală 19.730.147,29 lei respectiv 4.313.166,16 euro, din care C+M 14.321.388,72 lei respectiv 3.130.768,78 euro.

 • Tronson 2 – Bulevardul Revoluției și ITS aferent acestei străzi

Valoarea totală 27.095.634,72 lei respectiv 5.923.319,94 euro, din care C+M 20.169.800,54 lei respectiv 4.409.277,84 euro.

 • Tronson 3 – stăzile Lalelelor, Pinului, Francesca, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Pop de Băsești, Bulevardul Încoronării și ITS aferent acestor străzi

Valoarea totală 17.276.992,88 lei respectiv 3.776.887,21 euro, din care C+M 12.949.556,02 lei respectiv 2.830.875,31 euro.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Aurel Balan

  joi, 26.07.2018 la 15:17

  Consider ca mai inainte ar trebui asfaltate toate strazile din Municipiul Alba Iulia

 2. Emil

  joi, 26.07.2018 la 21:58

  Mai intai da ia masuri ca sa mearga toate semafoarele din oras si in special in centru la mag.Unirea unde este defect de 2 saptamani.Se fac cozi in trafic auto caci pietonii trec tot cate unuk parca in ciuda soferilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Coronavirus în Italia: 11 localități au intrat în carantină. 79 de cazuri, confirmate. Unde pot cere ajutor cetățenii români

Publicat

Este panică în Italia, țară unde trăiește cea mai mare comunitate de români din străinătate și unde numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a crescut brusc. Italia este prima țară din Europa care pune orașe întregi sub carantină. S-au închis școli, spitale, tribunale, restaurante, magazine. Numarul localităților intrate în carantină a ajuns la 11, din zonele Lodi […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Din luna mai, țigările preferate de sute de mii de români vor dispărea complet de pe piață

Publicat

Începând cu 20 mai 2020, ţigările mentolate vor dispărea complet de pe piaţa din România, aceasta fiind una dintre măsurile prevăzute de Directiva Europeană a Tutunului, transpusă şi în legislaţia din România. Consumatorii de mentol vor mai găsi însă aroma în produsele care încălzesc tutunul şi în ţigaretele electronice. Marii producători şi comercianţii au obligaţia […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Amenajarea noului sediu al Primăriei Meteș, din nou la licitație. Cum va arăta clădirea după finalizarea lucrărilor

Publicat

Primăria comunei Meteș a lansat recent o nouă licitație în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru execuția lucrărilor aferente investiției „Amenajarea sediului nou al Primăriei comunei Meteș, județul Alba”. Anul trecut, pentru același proiect au mai fost lansate încă două licitații, una în luna aprilie și cealalată în luna mai. Valoarea estimată a contractului […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Iohannis, către noul Arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia: Să ne respectăm identităţile, dar să depăşim diviziunile

Publicat

k

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, cu prilejul instalării monseniorului Kovacs Gergely ca arhiepiscop al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba-Iulia, un mesaj în care a amintit de îndemnul Papei Francisc de la Şumuleu Ciuc, „de a merge împreună”, „să ne respectăm identităţile şi credinţele, dar în acelaşi timp să depăşim diviziunile”, transmite Agerpres. „Instalarea Înaltpreasfinţiei Voastre […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate